پایان اجلاس پرحاشیه سران گروه بیست در هامبورگ
اجلاس سالانه گروه بیست در میان خشم دهها هزار نفر از مخالفان سیاستهای دول بزرگ در موضوعات مختلف از پیمان تغییرات آب و هوا تا سیاستهای تجاری و اقتصادی در شهر هامبورگ برگزار شد.
حاشیه های این دوره از اجلاس سران گروه بیست پر رنگ تر از متن آن بود.
رفتارهای غیر متعارف ترامپ و خانواده اش و سیاستهای او در موضوعاتی همچون خروج از پیمان تغییرات آب وهوا و سیاستهای حمایت گرایانه از کالاهای آمریکایی باعث شد رئیس جمهور آمریکا در مرکز انتقادات هم در اجلاس سران گروه بیست و هم در خیابانهای هامبورگ باشد.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و میزبان اجلاس دو روزه گروه ۲۰، مذاکرات را "بسیار دشوار" توصیف کرد. از سوی دیگر شهر آرام هامبورگ در چند روز گذشته شاهد خشونتهای خیابانی دهها هزار نفر از جریانهای فکری و سازمانی مختلف بود.
شدت اعتراضات به حدی بوده است که ملانیا ترامپ، همسر رئیسجمهوری آمریکا، ناچار شد در هتل بماند. برنامه سخنرانی ولفگانگ شویبله، وزیر دارایی آلمان هم به دلیل مشابهی لغو شد. سازماندهندگان تظاهرات اعتراض آمیز معتقدند گروه ۲۰ از سیستمی پشتیبانی میکند که بیعدالتی اجتماعی را به نهایت میرساند.
با آغاز بحران اقتصادی که گریبان بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا را از سال ۲۰۰۸ میلادی گرفت بسیاری از نسلهای جوان غربی که دیگر مانند پدران و مادرانشان شانس تشکیل یک زندگی مرفه را نداشتند به جنبشهای ضدسرمایه داری پیوستند.
بحران در آمریکا، یونان و پرتغال و دیگر کشورهای جنوبی اروپا باعث شده است تا بسیاری از جوانان سرمایهداری را کاملا ساختاری ورشکسته و شکست خورده ببینند و بدنبال آلترناتیوهای جدیدتر و مهمتر بگردند. در این میان حامیان و مدافعان محیط زیست نیز به جنبشهای ضدسرمایهداری پیوسته اند.
مدافعان محیط زیست معتقدند که جهانی شدن اقتصاد و گسترش شرکتهای چندملیتی در جهان نه تنها کمکی به مبارزه با تغییرات اقلیمی نمی کند بلکه یکی از مهمترین عوامل آلودگی هوا و گرم شدن زمین نیز هست. به همین دلیل می توان گفت اغلب حامیان و مدافعان محیط زیست در کنار جنبشهای چپ و ضدسرمایهداری قرار می گیرند.
یکی از موضوعات اصلی در مذاکرات سران گروه بیست و بیانیه پایانی اجلاس هامبورگ درباره پیمان جهانی اب و هوایی پاریس بود. دونالد ترامپ با اعلام خروج آمریکا از پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس اجرای این پیمان را با چالش جدی مواجه کرده است. پیمان تغییرات آب وهوایی پاریس پس از سالها تلاش و چند دور شکست مذاکرات با حل اختلافات چین و آمریکا دو آلوده کننده بزرگ محیط زیست و انتشار دهنده گاز دی اکسید کربن دراجلاس جهانی تغییرات آب و هوایی در پاریس در سال 2015امضاء شد.
در بیانیه پایانی اجلاس هامبورگ آمده است. توافق آب و هوایی 2015 پاریس "برگشتناپذیر" بوده و تایید کرده که کشورهای دیگر گروه 20 به این توافق پایبند هستند.
در اجلاس گروه بیست درباره موضوع مهم دیگری نیز بحث و در بیانیه پایانی اجلاس به آن اشاره شده و آن موضوع مبارزه با تروریسم است.
سران گروه بیست اعلام کردند که از مبارزه با گروه بیست و بستن منابع مالی گروهها تروریستی حمایت می کنند. این موضوع در اجلاسهای دیگری مثل اجلاس سران گروه هفت نیز به آن اشاره شده است. مشکل توافقات گروه بیست درباره مبارزه با تروریسم و بی نتیجه بودن این توافقات در کاهش سطح تهدیدات و اقدامات گروههای تروریستی در این است که تعریف روشنی از تروریسم و مبارزه با گروههای تروریستی نمی شود.
دولتهای غربی با تروریسم برخوردی دوگانه دارند حزب الله و حماس را که از کشورشان در برابر یک رژیم متجاوز دفاع می کنند در فهرست گروههای تروریستی قرار می دهند از سوی دیگراز برخی گروههای تروریستی به خاطر مخالفت با دولت سوریه حمایت می کنند.
تداوم جنگ و خونریزی در سوریه فقط بخاطر سیاستهای دوگانه دولتهای غربی در مقابله با گروههای تروریستی است. در واقع اجلاس سران گروه بیست در هامبورگ هیچ خروجی برای صلح وامنیت جهانی ندارد و آنچه که در قالب بیانیه پایانی منتشر شد از روی کاغذ فراتر نخواهد رفت.