حمایت از مذاکرات صلح به رهبری افغانستان در نشست اوفا
مشاوران امنیت ملی پاکستان،چین، هند، روسیه و ایران در حاشیه کنفرانس امنیتی بینالمللی «اوفا» در روسیه، از مذاکرات صلح به رهبری دولت افغانستان اعلام حمایت کردند.
دفتر مطبوعاتی مشاور امنیت ملی افغانستان اعلام کرد که حمدالله محب در حاشیه این کنفرانس در نشست شش جانبهای با مشاورین امنیت ملی ایران، روسیه، هند، چین و پاکستان گفتوگو کرده است.
مشاوران امنیت ملی این کشورها درباره روند صلح افغانستان و لزوم گسترش همکاریها و ایجاد اجماع منطقهای برای حل بحران افغانستان بحث و رایزنی کردند.
دفتر مطبوعاتی مشاور امنیت ملی افغانستان خاطرنشان کرد که دبیر شورای امنیت ملی ایران و مشاوران امنیت ملی چین، روسیه، هند و پاکستان از مذاکرات صلح به رهبری و مالکیت افغانها حمایت کردند.
حمایت شماری از شرکت کنندگان در نشست امنیتی اوفا از مذاکرات صلح با محوریت دولت افغانستان در حالی است که در روند صلح این کشور نقش و جایگاه دولت کابل از سوی آمریکا نادیده گرفته شده است.
اعلام مجدد حمایت مقامات ارشد امنیتی چین،روسیه،هند،پاکستان و ایران از لزوم رهبری مذاکرات صلح افغانستان توسط دولت این کشور واکنشی دوباره به رویکرد کاخ سفید در حذف دولت کابل از روند گفتگوهای صلح با طالبان است که این مسئله هم برای مردم و دولت افغانستان و هم برای کشورهای منطقه به خصوص همسایگان این کشور،بشدت نگران کننده است.
ازنظرمنتقدین به رویکرد آمریکا در برگزاری گفتگوهای دو جانبه با طالبان بدون حضورنمایندگان دولت افغانستان،این تهدید برای این کشور و حتی برای دیگر بازیگران منطقه ای وجود دارد که کاخ سفید برای تامین منافع خود بدون توجه به ملاحظات امنیتی منطقه،با طالبان به گونه ای توافق کند که آسیب های بزرگی را برای دیگر کشورها به همراه داشته باشد.
به همین دلیل است که علاوه بر دولت وحدت ملی افغانستان،کشورهای دیگر منطقه خود نیز خواستار شفاف شدن محورهای گفتگویی آمریکا با طالبان هستند که البته تاکنون کاخ سفید به چنین مطالبه ای پاسخ نداده است و همچنان بر محرمانه بودن مذاکرات با این گروه اصرار دارد.
وجود این شرایط است که موجب شده به تازگی رئیس مجلس سنای افغانستان به "زلمی خلیل زاد" نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان به علت پنهان کاری درخصوص مذاکرات با گروه طالبان، هشداردهد.
برغم آنکه تغییر در سیاست آمریکا برای مذاکرات دو جانبه با طالبان و لزوم ورود دولت افغانستان به این گفتگوها به مطالبه ای ملی در این کشور تبدیل شده است و درسطح منطقه ای نیزاز چنین مدلی بشدت حمایت می شود،اما همچنان مقامات کاخ سفید به این درخواست بی توجهی می کنند.
«احمدالله موحد» نماینده مردم ولایت نورستان در پارلمان افغانستان به رسانه های این کشور گفته است؛
دولت افغانستان در گفتوگوهای با طالبان هیچ نقشی نداشته و عملا از سوی دولت آمریکا به حاشیه رانده شده است.
جالب اینکه پس از سخنان سخنگوی دفتر سیاسی طالبان درباره پذیرش ضرورت تنظیم جدول خروج از افغانستان از سوی آمریکا،خلیزاد با رد این اظهارات اذعان کرد که دولت ترامپ در پی دست یابی به توافقی جامع با این گروه است که در آن مسئله ترک خاک افغانستان وجود ندارد.
به دلیل تاثیر و نقش تاکید برادامه حضور نظامی آمریکا در افغانستان بر شکست تلاش های داخلی در این کشور ومساعی منطقه ای درزمینه استقرار صلح است که مقامات ارشد امنیتی چین ،روسیه،ایران،هند و پاکستان درنشست امنیتی اوفا از رهبری دولت کابل بر گفتگوهای صلح با دولت کابل حمایت کرده اند.