تحولات فلسطین
سال گذشته (1397) را باید سال به رخ کشیدن قدرت مقاومت با قدرت نمایی مقاومت فلسطین در عرصه میدانی در برابر رژیم صهیونیستی دانست که این شکست ذلیلانه نشان داد که عملاً دوران زوال این رژیم تسریع شده است.
ارتش رژیم صهیونیستی در گزارشی اعلام کرد، راکتهای شلیک شده توسط مقاومت غزه در سال 2018 شاهد افزایش ده برابری در مقایسه با سه سال قبل شده و سامانه گنبد آهنین این رژیم نیز توفیق چندانی در متوقف کردن آن نداشته است. بالا رفتن تعداد موشکهای شلیک شده از غزه به سرزمینهای اشغالی نشان دهنده افزایش توان نظامی مقاومت ضد صهیونیستی و تحول راهبردی آن در بخش نظامی است.
تحولات فلسطین بیانگر آن است که باوجود تشدید اقدامات خشونت بار رژیم صهیونیستی جهت تضعیف نیروهای مقاومت فلسطینی، قدرت دفاعی گروههای مقاومت از جمله حماس با وجود محاصره همه جانبه غزه توسط رژیم اشغالگر صهونیستی در این منطقه محصور نمانده و روز به روز در حال افزایش است و این موضوع به شدت مقامات رژیم صهیونیستی را نگران کرده است.
گذار محور مقاومت به مرحله بازدارندگی جدید
تحول راهبردی در مقاومت فلسطینیان و انتفاضه جدید فلسطینان، تحرکات صهیونیستها جهت تضییع کامل حقوق فلسطینیان در قالب «معامله قرن» «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا را ناکام گذاشت. پاسخ قاطع فلسطینیان با شلیک صدها راکت و موشک به مراکز صهیونیستی در فلسطین اشغالی به منزله قدرت نمایی مقاومت فلسطین در برابر این رژیم اشغالگر در سال گذشته بوده است و آنان را دچار وحشت و نگرانی شدید کرده است.
افزایش توان دفاعی مقاومت فلسطین
قدرتنمایی مقاومت فلسطین باعث شکست سیاسی و استعفای «آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و اعلام برگزاری انتخابات پیش از موعد پارلمانی نیز شد. تحولات فلسطین بیانگر گذار محور مقاومت به مرحله بازدارندگی جدید و موثر است. در این تغییر، معادله وحشت جای حملات یکجانبه صهیونیستها را گرفته است. آسیب پذیری اسرائیل سبب استرس و اضطراب صهیونیستها به ویژه مقامات این رژیم شده است.
شکست حماسه خیالی شکستناپذیری اسرائیل
ناکامیهای این رژیم در برابر مقاومت مردم فلسطین در سالهای اخیرعملاً تبلیغات پوچ این رژیم را مبنی بر شکست ناپذیربودن نمایان کرده است. درچنین شرایطی شاهد اعتراف آنان به اقتدار موشکی مقاومت هستیم. ارتش رژیم صهیونیستی در گزارش سالانه خود تاکید کرد در سال 2018 حملات راکتی مقاومت از نوارغزه علیه شهرکها ومناطق صهیونیست نشین در جنوب فلسطین اشغالی افزایش قابل توجهی داشت. نمایش قدرت جنبش مقاومت فلسطینی در غزه با سلاح و حمایت گسترده مردمی از آنان این واقعیت را منعکس کرده است که مقاومت اسلامی فلسطینیان در سایه حمایتهای فزاینده مردمی هر روز توانمندتر و مقتدرتر از گذشته در عرصه تقابل با رژیم صهیونیستی ظاهر می شود.
موفقیت مقاومت فلسطین در به شکست کشاندن تهاجم اخیر رژیم صهیونیستی ظرف مدت دو روز در نوامبر سال 2018 اوج قدرتمندی مقاومت و ناکامیهای فزاینده رژیم صهیونیستی را نمایان کرد. مرحله نوین قیام مردم فلسطین صفحه جدیدی از رویارویی با رژیم اشغالگر قدس را رقم زده که نتیجه آن تشدید شکستهای این رژیم متجاوز در یک دهه گذشته بوده است.
رژیم صهیونیستی که در جنگهای قبلی با گروههای مقاومت، در بُرههای در سال 2009 بعد از 22 روز و در بُرههای دیگر یعنی در سال 2012 بعد از 8 روز درخواست آتش بس کرد، در آخرین درگیری در سال 2018، بعد از 48 ساعت خواستار آتش بس شد که این به معنی به زانو درآمدن رژیم غاصب صهیونیستی است.
ناکامی نتانیاهو در مقابله با محور مقاومت
در جریان جنگ دو روزه در سال 2018، گروههای مقاومت فلسطینی در پاسخ به جنایات ارتش رژیم صهیونیستی صدها موشک به سوی مراکز صهیونیستها شلیک کردند. این اقدام به منزله قدرت نمایی مقاومت فلسطین در برابر رژیم اشغالگر صهیونیستی بود.
«آتش جواب آتش» معادلهای است که گروههای مقاومت فلسطینی در قالب پایداری مسلحانه به رژیم صهیونیستی تحمیل و آن را در جریان رویارویی با حملات آنان تثبیت کرده اند. درواقع ضربات کوبنده مقاومت است که رژیم صهیونیستی را در پیشبرد اهداف توسعه طلبانه و سلطه جویانه اش در سرزمین فلسطین ناکام گذاشته است و به عقب نشینی از بخشی از سرزمین فلسطین یعنی غزه در سال 2005 واداشت.
تظاهرات حق بازگشت؛ تاکید مردم فلسطین بر راهبرد مقاومت
تحولات فلسطین نشان می دهد که آحاد فلسطینیان در واکنش به جنایت های رژیم اسرائیل، بر تداوم راهبرد مقاومت به انحاء مختلف از مقاومت مدنی گرفته تا مقاومت مسلحانه تاکید دارند. در چنین چارچوبی راهبرد مقاومت در قالب برگزاری «تظاهرات حق بازگشت» و تقویت بازدارندگی درعرصه میدانی نیز پیگیری می شود. تظاهرات بازگشت از30 مارس 2018 تاکنون ادامه دارد.
با وجود اینکه این تظاهرات تاکنون بیش از 267 شهید و حدود 20 هزار زخمی داشته است، اما مقاومت مردم فلسطین همچنان ادامه دارد، زیرا فلسطینیان به خوبی آگاهی دارند که هرگونه کوتاه آمدن و مرعوب شدن در برابر اسرائیل و آمریکا به معنای اجرایی شدن طرح آمریکایی «معامله قرن» و تضییع کامل حقوقشان است.
موفقیت فلسطینیان در جنگ دو روزه ابعاد گسترده ای داشته است و موجب گردید تا ضمن فروبردن رژیم صهیونیستی در بهت و سردرگمی و نزاع های سیاسی داخلی، طرحهای منطقه ای آمریکا را نیز که این بار در چارچوب معامله قرن که با هدف ایجاد نقشه جدید بر اساس تضعیف کشورهای منطقه و تبدیل رژیم صهیونیستی به قدرت برتر منطقه تدارک دیده شده با شکست مواجه کند.
در شرایطی که آمریکا، اسرائیل و برخی از حکام عربی درصدد تغییر معادلات بینالمللی به نفع رژیم صهیونیستی در قالب معامله قرن هستند، فلسطینیان با اتکا به ظرفیتهای مختلف مقاومت ازجمله راهپیمایی بازگشت عملاً جبهه جدیدی را برای مقابله با توطئهها علیه فلسطین گشودند.
دستاوردهای تظاهرات حق بازگشت
یکی از دستاوردهای تظاهرات بازگشت تمرکز به موضوع فلسطین است. دستاورد دیگر توجه بیشتر جهانی به موضوع ضرورت رفع محاصره از غزه است که از سال 2007 تا به حال این منطقه در شرایط محاصره است. نکته قابل تامل آنکه تشدید خشونت های اسرائیل علیه راهپیمایی های بازگشت نیز نه تنها به توقف این حرکت اعتراضی منجر نشد بلکه باعث شد تا مقاومت در سایر مناطق فلسطینی از جمله کرانه باختری رود اردن نیز تشدید شود. به این ترتیب تظاهرات بازگشت به موتور محرکه ادامه و گسترش اعتراضات ضد صهیونیستی فلسطینیان تبدیل شده است.
تظاهرات بازگشت در نوار مرزی باریکه غزه یک مسیر مبارزاتی ادامه دار است که هر روز گسترده تر می شود تا اهداف عالی ملت فلسطین مبنی بر آزادی فلسطین از اِشغال و بازگشت آوارگان فلسطینی به موطنشان و شکستن محاصره غزه محقق شود.
درمجموع پیامد عملیات اخیر نوار غزه برای رژیم صهیونیستی چیزی جز شکست سیاسی و نظامی نبود، چرا که از یکسو عملیات ترور و ربایش شماری از رهبران حماس در خان یونس با کشته شدن یکی از فرماندهان نظامی ارشد اسراییلیها در این عملیات و زخمی شدن تعداد دیگری ازهمراهان تیم ترور مواجه شد و از سوی دیگر پیامد سیاسی این عملیات استعفای دو وزیر و تشدید اختلافات درون کابینهای و نهایتا" فروپاشی کابینه و مهیا شدن این رژیم برای برگزاری انتخابات پیش از موعد پارلمانی بود.
جزئیات این عملیات به این شکل بوده است که گروهی از کماندوهای رژیم صهیونیستی نوامبر 2018، به منطقه ای در شرق خان یونس حمله کردند و در جریان این حمله یکی از فرماندهان ارشد گردان های شهید عزالدین القسام شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین "حماس" را به شهادت رساندند. اما ناکام ماندن رژیم صهیونیستی در نیل به هدف اصلی این عملیات یعنی ربودن «یحیی سنوار» از مقامات جنبش حماس در غزه پیامدهای سیاسی و نظامی گسترده ای را به همراه داشته است.
به این ترتیب یکبار دیگر عملیات اسرائیل به شکست خفت بار این رژیم انجامید. مقاومتی که هر لحظه قادر است دشمن را غافلگیر سازد و هرگونه حمله به باریکه غزه را مهار کند و ضربه حیثیتی به این رژیم وارد کند به بازیگر راهبردی تبدیل شده که محافل صهیونیستی را در دو عرصه سیاسی و نظامی سردرگم کرده است.
اقدامات یکجانبه ابومازن؛ انحلال مجلس قانونگذاری فلسطین
درحالیکه ادامه مقابله با توطئه ها و حملات رژیم صهیونیستی حفظ اتحاد میان فلسطینیان را ضروری کرده است اما در سال گذشته جهانیان شاهد دور جدید حرکتهای واگرایانه و اختلاف برانگیز «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در عرصه سیاسی فلسطین بود. در این زمینه گروههای فلسطینی درباره پیامدهای اقدام غیر قانونی وغیرقابل قبول «محمودعباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در انحلال مجلس قانونگذاری فلسطین هشدار دادند.
محمود عباس درحالی با اجرای تهدیدات قبلی خود، دستور انحلال پارلمان فلسطین را صادر کرد که طرفهای مختلف نسبت به تبعات آن بر اوضاع فلسطین هشدار داده بودند. اقدامات یکجانبه و اختلاف برانگیزانه وی در شرایطی است که خواست و گزینه ملت فلسطین، تلاش برای تشکیل دولت وحدت ملی از طریق برگزاری انتخابات سراسری است.
درحالیکه مدت ریاست محمود عباس برتشکیلات خودگردان پایان یافته است و او باید به موجب توافق ملی فلسطینیان به برگزاری همزمان انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان، مجلس قانونگذاری پایبند باشد، در یک اقدام گزینشی و غیرقانونی و نقض تکثر سیاسی درصدد حذف نهادهای دموکراتیک فلسطین به منظور بسط سیطره غیرقانونی خود برعرصه سیاسی فلسطین است.
«مشیر مصری» از رهبران حماس در واکنش به تصمیم اخیر رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین برای انحلال پارلمان فلسطین با بیان اینکه دوره ریاست محمود عباس پایان یافته و هیچ سمتی ندارد، تصریح کرد: تصمیم وی درخصوص انحلال مجلس قانونگذاری فلسطین را به هیچ میانگاریم. وی خاطرنشان کرد: "جنبش فتح تاکنون این واقعیت را قبول نکرده که نماینده بخش اقلیت جامعه فلسطین است."
مجلس قانونگذاری فلسطین دارای 132 کرسی است که 76 کرسی آن به حماس، 42 کرسی به جنبش فتح (وابسته به محمود عباس) و 13 کرسی نیز به سایر گروه ها و احزاب فلسطینی تعلق دارد. مطابق قانون اساسی فلسطین برگزاری انتخابات پارلمانی هرچهار سال یکبار انجام میشود، اما آخرین انتخابات پارلمانی در سال 2006 انجام شد.
نشستهای این مجلس درپی کنترل حماس بر نوار غزه در سال 2007 متوقف و اختیارات آن با اصلاحاتی غیرقانونی و یکجانبهای که تشکیلات خودگردان در قوانین صورت داد، به محمودعباس واگذار شد. انحلال مجلس قانونگذاری فلسطین توسط تشکیلات خودگردان که درچارچوب ادامه اقدامات خودسرانه این تشکیلات بوده است پیامدهای خطرناکی بر اوضاع داخلی فلسطین خواهد داشت.
این در شرایطی است که محمود عباس به موازات تلاش برای قبضه قدرت در فلسطین و هموار کردن راه برای پیشبرد سیاست سازشکارانه به دنبال نابودی جریانهای پویا و مقاومت است و تعقیب و بازداشت مبارزان مقاومت در کرانه باختری وهمراهی با سیاستهای اسرائیل در محاصره غزه را همواره دردستور کار خود داشته است که این موضوع اعتراض و انتقاد شدید فلسطینیان را در پی داشت.
درمجموع حکم انحلال مجلس قانونگذاری، حکمی سیاسی وغیرقانونی است که خطر فروپاشی نظام سیاسی فلسطین را در پی خواهد داشت. درحالیکه ملت فلسطین منتظر اتخاذ مواضعی متناسب با خطرات مرحله کنونی و معادلات سیاسی حساس و رشادتهای ملت فلسطین در قدس، کرانه باختری و غزه بود، تصمیم محمود عباس نوعی شوک سیاسی داخلی برای فلسطین است که تبعات آن تفرقه و شکاف در جبهه داخلی فلسطینیها خواهد بود که این خطرناک ترین چالشی است که ممکن است مساله فلسطین در داخل با آن مواجه شود.
آحاد فلسطینیان معتقدند، مقابله با چالشها و خطرات پیش روی فلسطین یک وظیفه ملی است که جز با وحدت، مشارکت در عرصه داخلی و اولویت دهی به منافع ملی ومحکومیت اشغالگری از طریق مقابله با آن و افتخار به مقاومت و پشتوانه مردمی آن ممکن نیست.
مردم فلسطین تاکید دارند که اختلاف اصلی آنها باید با دشمن صهیونیستی باشد و رقابتهای سیاسی ومنافع حزبی نباید منجر به دشمنی میان طرفهای فلسطینی شود که تنها طرف ذینفع آن رژیم صهیونیستی است و تاوان این اختلافات که تهدیدی برای آرمان فلسطین است را تنها ملت فلسطین پرداخت می کنند.