بررسی مطبوعات چاپ کابل 23جدی 1398
(last modified Mon, 13 Jan 2020 09:53:04 GMT )
جدی 23, 1398 14:23 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 23جدی 1398

"زمستان، فصلی برای مبارزه با حوادث طبیعی" ، "منار جام را نجات دهید" و "ضرورت آمادگی نهادهای مبارزه با حوادث طبیعی" و مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

زمستان، فصلی برای مبارزه با حوادث طبیعی عنوان سرمقاله ی روزنامه ی افغانستان ما است که در آن چنین آمده است:

مناطق مرکزی برف‌گیر است و این برف‌گیری برعلاوه مسدود کردن راه‌های ارتباطی خطر دومی که برف‌کوچ باشد را نیز به دنبال دارد. رسانه‌ها از این مناطق نیز گزارش داده‌اند که در برف‌باری‌های اخیر سرنشینان یک موتر در ولایت بامیان زیر برف گیر مانده بودند که توسط مسئولان ولایت بامیان نجات داده شدند. در سال‌های گذشته بارها از جان دادن مردمان این مناطق در برف‌کوچ‌ها در رسانه‌های کشور گزارش داده شده است. در همین حال راه‌های ارتباطی بامیان با غور و دایکندی نیز مسدود گردیده است.

نویسنده می افزاید:   

برف‌باری‌های اخیر تنها در مناطق مرکزی و غرب و جنوب منجر به مسدود شدن راه‌ها و تلفات انسانی نشده است بلکه مسیر آمد‌ورفت در ولایت‌های شمالی را نیز مختل کرده است. گزارش‌ها از تونل سالنگ که 9 ولایت شمالی کشور را به کابل وصل می‏کند، می‌رساند که این مسیر صرفا برای موترهای کوچک مسافربری باز است و بر روی موترهای باربری مسدود است. مسئولان تونل سالنگ با اعلام این خبر از راننده‏ها خواسته‏ اند که در صورت تردد از این مسیر با خود «چین» داشته باشند. مسدود شدن راه‌های عواقب ناگواری در پی‌ دارد که ممکن است خسارت‌های ناشی از آن در آینده غیرقابل جبران باشد.

 

و منار جام را نجات دهید عنوان سر مقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

بر مبنای یکی از گزارش‌های ۸صبح منار جام در محاصره‌ی برف‌باری سنگین، ‌باران و شلیک گلوله است. طالبان در اطراف این منار موضع گرفته‌اند و با نیروهای دولتی در جنگ‌اند. برف سنگین هم تهدید دیگر برای منار جام است. ولی تهدید جدی‌تر برای این میراث فرهنگی افغانستان، بی‌توجهی و ناتوانی نهادهای دولتی است. در این هیچ تردیدی نیست که کمبود منابع مالی هم یکی از عوامل ناکامی نهادهای دولتی در مراقبت از منار جام غور است  ولی گزارش‌هایی وجود دارد که یونسکو مبلغی را برای منار جام اختصاص داده است. حتا اگر یونسکو و دولت مبلغ بزرگی را اختصاص بدهند ولی نهادهای دولتی نتوانند برای آن پروژه‌سازی کنند فایده ندارد.

هشت صبح می افزاید: 

سازش‌های محلی در هر گوشه‌ی افغانستان وجود دارد. همین حالا درمان‌گاه‌ها و مکتب‌های ابتدایی در بخش‌هایی از ولایت هلمند فعال‌اند که آن‌ها را دولت اکمال می‌کند ولی در ساحه‌ی زیر سلطه‌ی طالبان فعالیت دارند. از این نوع سازش‌ها در مناطق دیگر نیز وجود دارد. اعضای شوراهای ولایتی و دیگر بزرگان روستاها در هر ولایتی در ایجاد این نوع سازش‌ها نقش ایفا کرده‌اند. سوال این است که چرا در ولایت غور برای حفظ منار جام چنین سازشی صورت نمی‌گیرد؟ در حال حاضر نیروهای اردوی ملی در ساحه مشغول عملیات‌اند و به احتمال زیاد در آن‌جا مستقر می‌شوند. چرا پروژه‌هایی که برای حفاظت از منار جام مد نظر است تا حال روی کاغذ طراحی نشده است؟ این سوال‌ها را مقام‌های حکومت‌های مرکزی و محلی جواب داده نمی‌توانند. بهتر است که شخص رییس‌جمهور به موضوع منار جام توجه کند. 

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی اطلاعات روز که در سرمقاله ای تحت عنوان ضرورت آمادگی نهادهای مبارزه با حوادث طبیعی چنین نوشته است:   

از دیروز بارش برف و باران در بیش‌تر ولایت‌های کشور جریان دارد. هفته‌ی گذشته نیز بارش برف و باران در نقاط مختلف کشور جریان داشت. ریاست هواشناسی کشور از احتمال بارش برف و باران شدید در جریان پنج روز آینده در ۱۴ ولایت کشور خبر داده است. مقدار بارندگی در هر روز ۲۰ تا ۴۰ ملی‌متر پیش‌بینی و گفته شده که احتمال جاری‌شدن سیلاب‌های آنی، آب‌گرفتگی جاده‌ها و دریاها نیز وجود دارد.

درپایان اطلاعات روز می افزاید:

جدیدترین گزارش مرکز آمار افغانستان نشان می‌دهد که نزدیک به ۵۲ درصد از جمعیت کشور در فقر همه‌جانبه به‌سر می‌برند؛ به‌گونه‌ای که ۴۴.۶ درصد شهروندان کشور حتی به غذای کافی دسترسی ندارند. همه این موارد شهروندان کشور را در معرض آسیب‌پذیری جدی ناشی از حوادث طبیعی قرار می‌دهد. به‌نظر می‌رسد چنین شرایط نهادهای مبارزه با حوادث طبیعی هیچ آمادگی ندارد. وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث اعلام کرده که با کمبود بودجه مواجه است.

حکومت باید خطر حوادث طبیعی و آسیب‌پذیری مردم را در روزها و زمستان پیش‌رو دست‌کم نگیرد. از همین حالا آمادگی‌ها و ضرورت تجهیز نهادهای مبارزه با حوادث طبیعی را در دستور کار قرار دهد. چشم امید مردم به حکومت و نهادهای عهده‌دار مسئولیت مبارزه با حوادث طبیعی است.

کلیدواژه