بررسی مطبوعات چاپ کابل 21جوزا 1399
(last modified Wed, 10 Jun 2020 06:25:13 GMT )
جوزا 21, 1399 10:55 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 21جوزا 1399

"باجوا در کابل" ، "چالش های کاری زنان، از اداره تا ذهنیت عامه" و "ناکارایی نهادهای مدافع حقوق کودکان خیابانی" ، مهمترین عناوین سرمقاله ی روزنامه های امروز چاپ کابل است.

باجوا در کابل عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
حالا که بحث صلح در افغانستان با اجماع بی‌پیشینه‌ای در سطح منطقه و جهان روبه‌رو شده است و طالبان نیز پذیرفته‌اند تا در میز مذاکرات بین‌الافغانی حاضر شوند و شورای عالی مصالحه‌ی ملی شکل گرفته است و حتا لیست اشتراک‌کننده‌گان در این مذاکرات نهایی شده است، سفر جنرال باجوا رییس ستاد ارتش پاکستان چه پیامی می‌تواند برای مقامات در کابل داشته باشد؟
هشت صبح می افزاید:
مردم و حکومت‌های افغانستان در سال‌های اخیر وعده و وعیدهای مقامات پاکستانی را زیاد شنیده‌اند و در عین زمان همواره به چنین وعده‌هایی به دیده تردید نگریسته‌اند. آن‌چه مسلم است این است که با آغاز مذاکرات صلح، اندازه پشتی‌بانی پاکستان از این پروسه روشن خواهد شد و مردم افغانستان در آینده نزدیک خواهند فهمید که آیا پاکستانی‌ها به تعهدهایی که در پیوند با مذاکرات صلح می‌سپارند صادقانه عمل خواهند کرد یا نه؟

 

و چالش های کاری زنان، از اداره تا ذهنیت عامه عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

زلا زازی اولین افسر زن در ولایت ناآرام خوست در جنوب‌شرق افغانستان به‌عنوان آمر مبارزه با جرایم جنایی فرماندهی پولیس این ولایت آغاز به کار کرده است. انتصاب او با واکنش‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی مواجه شده که بیش‌تر واکنش‌ها رویکرد زن‌ستیزانه داشته است. بسیاری هم در حمایت از او واکنش نشان داده‌اند. از دو روز قبل، پیش از این‌که خبر انتصاب خانم زازی به‌گونه‌ی رسمی تأیید شود واکنش‌ها کلید خورد. این واکنش‌ها تنها چند ساعت پس از آغاز کار رسمی او بیش‌تر شد. شماری از کاربران عکس‌های خصوصی او را در شبکه‌های اجتماعی همرسانی کردند و به‌دلیلی که او یک زن است توانایی‌اش زیر سوال بردند. متأسفانه این اولین باری نیست که کارکردن زنان در نهادهای نسبتا بلند حکومتی خبرساز می‌شود. گماشته‌شدن زنان به سمت‌هایی که معمولا مردانه قلمداد می‌شود، به‌خصوص در پست‌های نظامی و امنیتی بارها هدف رفتارهای زن‌ستیزانه و توهین‌آمیز قرارگرفته است.

اطلاعات روز می افزاید:

نیاز است که از حضور زنان در سمت‌های مختلف دولتی و غیردولتی حمایت شود. دولت باید فرصت‌های بیش‌تری برای زنان بدهد و زمینه‌ی کار مصون و حمایت‌های لازم از زنان در ساختار دولت را فراهم کند. قرار است به‌زودی کابینه حکومت افغانستان تشکیل شود. انتظار زنان افغانستان این است که نقش زنان در رهبری حکومت و وزارت‌خانه‌های کلیدی پررنگ‌تر شود. با حضور بیش‌تر زنان در تصمیم‌گیری‌های کلان و کلیدی تابوی سمت‌هایی که معمولا مردانه خوانده می‌شود، شکسته خواهد شد.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی آرمان ملی که در سرمقاله ای تحت عنوان ناکارایی نهادهای مدافع حقوق کودکان خیابانی چنین نوشته است:

افغانستان در شمارکشورهایی قرار دارد که کودکان زیادی بدون آموزش‌وپرورش در آن زنده‌گی می‌کنند. صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) در سال 2019 میلادی اعلام کرده است که بیش از دو میلیون کودک در افغانستان سوءتغذیه‌ هستند و40درصد آنان به خدمات صحی دست‌رسی ندارند. در کشور‌های درگیر جنگ که میزان فقر و تنگ‌دستی بلند است و به دلیل جنگ‌های دوامدار، خانواده‌های زیادی بی‌سر‌پرست شده‌اند، نان‌آور اصلی این خانواده‌ها کودکان می‌باشند. کودکان خیابانی را می‌توان یک پدیده جهانی عنوان کرد، زیرا رد‌ پای آنان در سایر خیابان‌های جهان وجود دارد. اما این پدیده دل‌خراش به گونه‌یی که در جهان سوم و به ویژه در افغانستان فاجعه‌باراست، در سرزمین‌های دگر نیست.

در پایان نویسنده می افزاید:

 کودکان خیابانی در افغانستان تنها کارگران ساده نیستند، بلکه قاچاق‌ مواد مخدر، همکاری و همدستی با مافیا و وسیله تبلیغات شرکت‌ها شدن موارد دیگری است که آنان در کارنامه خود دارند. دزدی و کیسه‌بری توشه‌یی است که از خیابان می‌گیرند. افسرده‌گی، بیماری‌های روانی، عقده‌مندی و اعتیاد به مواد مخدر مزد کار آنان در خیابان است. نمونه‌های عقده‌مندی کودکان را همه‌روزه در خیابان‌های کابل شاهد هستیم. عقده‌هایی که در سن معین، به سان بمب ساعتی منفجر می‌شوند.

کلیدواژه