مطبوعات کابل 10 جدی: فساد در همه جا و همه کس
(last modified Wed, 30 Dec 2020 06:23:07 GMT )
جدی 10, 1399 10:53 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 10 جدی: فساد در همه جا و همه کس
    مطبوعات کابل 10 جدی: فساد در همه جا و همه کس

"فساد در همه جا و همه کس" ، "بودجه ی سال ۱۴۰۰ لزوم ترجیح منفعت جمعی برمنافع شخصی" و "بازداشت های نامریی و خلق بی اعتمادی" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

بودجه ی سال ۱۴۰۰ لزوم ترجیح منفعت جمعی برمنافع شخصی عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:  
 براساس اعلام قبلی مجلس، قرار است امروز سند بودجه ۱۴۰۰ به رای‌گیری گذاشته شود. نشست عمومی مجلس در مورد تأیید یا رد این سند تصمیم خواهد گرفت. براساس سند بودجه، حکومت ۴۵۲ میلیارد افغانی برای یک سال مالی پیش‌بینی کرده است: ۲۹۵ میلیارد افغانی بودجه عادی و ۱۵۶ میلیارد افغانی بودجه انکشافی. بیش از یک هفته از پایان سال مالی گذشته است. سال مالی افغانستان در ۳۰ قوس پایان می‌یابد. روشن نیست این سند امروز براساس اعلام قبلی مجلس که قرار است به رای‌گیری گذاشته شود، از فیلتر مجلس عبور می‌کند یا نه، اما با توجه تجربه‌های گذشته دشوار به‌نظر می‌رسد امروز این سند رای تأیید بگیرد. حکومت با این استدلال که رد سند بودجه، تطبیق پروژه‌ها را با تأخیر مواجه می‌کند، انتظار دارد که سند پیشنهادی بودجه سال مالی ۱۴۰۰ را  بدون درد سر از روی میز مجلس نمایندگان جمع کند.
اطلاعات روز می افزاید:
سال مالی ۱۳۹۶ که برخی وکلای مجلس دور قبلی به‌دلیل این‌که در انتخابات پارلمانی ۱۳۹۷ برای رای‌دهندگانش دست‌آوردی داشته باشند به‌صورت علنی با وزارت مالیه وارد معامله شد و هر وکیل با گرفتن یک یا دو پروژه مورد نظرش سند پر از نقص حکومت را تأیید کردند. نگرانی از  ترجیح تضمین منفعت‌های شخصی‌ وکلا در بودجه همچنان وجود دارد. بنابراین، انتظار مردم این است که مجلس و گروه‌‌های پارلمانی در تأیید بودجه‌ی ملی ۱۴۰۰ به جز منافع بزرگ مردم افغانستان به چیزی دیگری نیندیشند.


و فساد در همه جا و در همه کس عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:
دو روز پیش دوتن از اعضای مجلس سنا که برای بررسی یکی از بنادر افغانستان رفته بودند در هنگام گرفتن رشوت از مأموران این بندر گرفتار شدند. روز گذشته رسانه‌ها از استفاده‌جویی شماری از نزدیکان وزیر صحت کشور گزارش دادند. امسال روزنامه ۸صبح گزارش‌هایی را نشر کرده که گواه چپاول بی‌رحمانه و بی‌باکانه بیت‌المال است. از گزارش اختلاس بودجه کرونا در شماری از ولایات افغانستان تا گزارش اختلاس نان، تا مقرری‌های پارلمان در گمرکات افغانستان، تا قرض‌داری‌های میلیاردی غضنفر گروپ از دولت افغانستان – همه گواه این حقیقت است که دوران ما دوران اوج انحطاط اخلاق جمعی است.
هشت صبح می افزاید:
 آیا لازم است اراکین بلندرتبه دولتی در یک کشور فقیر از کمک‌هایی که باید برای رفع مشکلات روزافزون مردم به مصرف برسد، برای خود زنده‌گی تجملی و شاهانه دست‌وپا کنند؟روزی نیست که وزیری، وکیلی، پولیسی و… به جرم رشوه‌ستانی، اختلاس یا استفاده ناروا از وظیفه‌اش خبرساز نشود. شاید در هیچ دوره‌ای از تاریخ معاصر، افغانستان تا این اندازه گواه سقوط اخلاقی جامعه نبوده باشد. فساد تا مغز استخوان این جامعه نفوذ کرده است. 

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان بازداشت های نامریی و خلق بی اعتمادی چنین نوشته است:

مسوولان ریاست امنیت ملی گفته‌اند در روزهای اخیر سه گروه تروریستی را که شامل ۱۵نفر می‌شوند، بازداشت کرده‌اند که افراد برای انجام قتل‌های هدفمند و بررسی اهداف نرم گروه طالبان، وارد کشور شده بودند.
پس از اعلام خبر این بازداشتی‌ها بسیاری‌ها در رابطه با درستی آن ابراز تردید کرده‌اند و در شبکه‌های اجتماعی این پرسش مطرح شد که چرا در رابطه به بازداشتی‌ها جزئیاتی فراتر از ادعا منتشر نمی‌شود.

درپایان راه مدنیت می افزاید:

جان کلام این است که مقام‌ها بهتر است نسبت به عملکردشان سنجیده حرف بزنند و برای هر ادعای‌شان مدارک و شواهد قابل قبول برای افکار عمومی ارایه کنند. مردم ضمن قدردانی از شجاعت و قربانی سربازان و ماموران امنیتی، خواهان پاسخگویی مقام‌ها و مسوولان نهادهای امنیتی است. مسوولان نیز موظف‌اند تا به مردم نسبت به رشد فزاینده ناامنی‌ها پاسخگو باشند و برای ادعاهای خود شواهد و مدارک کافی ارایه کنند. 
هیچ شکی نیست که در میان نیروهای امنیتی قهرمانانی وجود دارد که با شجاعت جان‌های‌شان را برای حفظ امنیت مردم شب‌روز به خطر می‌اندازند و در این راه همواره قربانی می‌دهند. بنابراین تقدیر و ستایش از عملکرد و یادبود از قربانی‌های سربازان و ماموران امنیتی هم باعث اعتماد مردم می‌شود و غرور ملی را ایجاد می‌کند. به علاوه به تامین‌کنندگان امنیت، روحیه و انگیزه مبارزه بیشتر برای تامین امنیت می‌دهد.