مطبوعات کابل 24جدی: لزوم برخورد مسئولانه با سند بودجه
(last modified Wed, 13 Jan 2021 06:41:25 GMT )
جدی 24, 1399 11:11 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 24جدی: لزوم برخورد مسئولانه با سند بودجه
    مطبوعات کابل 24جدی: لزوم برخورد مسئولانه با سند بودجه

"لزوم برخورد مسئولانه با سند بودجه" ، "پاکستان ده درصد مسلط بر روند صلح افغانستان است" و "جایگاه صلح در شرایط بحران و بی اعتمادی"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

لزوم برخورد مسوولانه با سند بودجه عنوان سرمقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

هرساله، ترتیب، ارسال و تصویب بودجه‌ی پیشنهادی حکومت به مجلس، روند پرجنجال و کشمکش‌آلودی را پیموده است. همه ساله، نمایندگان مجلس درخصوص مسوده‌ی پیشنهادی مجلس، اعتراض‌ها، ملاحظات و پیشنهاداتی را مطرح کرده اما برخلاف ادعاها و اعتراض‌های مطرح‌شده در نهایت بودجه با تغییرات اندک و جزئی از مجلس نمایندگان رأی تصویب گرفته است.

بودجه‌ی ملی، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین سند مالی دولت است که تدوین، تصویب و اجرای آن، بر همه‌ی عرصه‌های زندگی شهروندان تأثیرگذار است. مهم‌ترین سند مالی دولت، باید در کمال مسئولیت‌پذیری، جدیت و معطوف به نیازهای اساسی دولت و شهروندان تدوین و تصویب شود. برخلاف این ضرورت، هم حکومت و هم مجلس نمایندگان دست‌کم تا کنون، در تدوین و تصویب سند بودجه برخوردهای سطحی، غیرمسئولانه و حتا در مواردی خلاف قانون کرده است.

اطلاعات روز می افزاید:

تأخیر در تصویب بودجه، تبعات مالی سنگینی بر مدیریت کشوری و معیشت شهروندان به همراه دارد. حکومت باید به صلاحیت قانونی مجلس احترام گذاشته و پیشنهادات قانونی و مسئولانه‌ی این نهاد درخصوص اعمال تغییر در مسوده‌ی بودجه را بپذیرد. مقاومت غیراصولی و غیرقانونی حکومت در پذیرش پیشنهادات و اعتراض‌های مجلس نسبت به مسوده‌ی بودجه در نهایت به تصویب‌شدن این سند بدون رفع نواقص آن در دقایق نود و در نبود فرصت و زمان کافی منجر می‌شود. این نه یک پیروزی برای حکومت که یک باخت برای همه‌ی قوه‌های دولت، کلیت نظام و منافع کل شهروندان افغانستان است.

 

و پاکستان ده درصد مسلط بر روند صلح افغانستان است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

بارها گفته شده است که بی‌ثباتی و ناامنی در افغانستان به نفع پاکستان نیست. این یک واقعیت است. بخشی از ناامنی‌ها و بی‌ثباتی سیاسی در پاکستان از ناامنی‌ها و وضعیت سیاسی در افغانستان متأثر بوده است. این وضعیت ضمن آن‌که برای پاکستان، تلفات انسانی به همراه داشته، باعث خسارت اقتصادی نیز شده است. وعده‌ پاکستان برای سران احزاب و چهره‌های سیاسی افغانستان مبنی بر ایجاد حکومت موقت، سازنده نیست. هم‌چنان حمایت این کشور از طالبان برای برقراری نظم سیاسی تهی از جمهوریت نیز سودمند نیست. تضعیف دولت مرکزی با استفاده از این بازیگران نیز نمی‌تواند باعث توافق مطلوب صلح در افغانستان شود.

هشت صبح می افزاید:

 بهترین راهکار آن است که همه بازیگران برای توافق روی نظم سیاسی جمهوری ترغیب شوند و از حوزه جمهوری‌خواهان افغانستان حمایت همه‌جانبه صورت گیرد. در افغانستان توافق صلحی پایدار خواهد ماند که ارزش‌های جمهوریت در آن متبلور شود. بدیهی است که اولین کشوری که از این صلح نفع خواهد برد، پاکستان است؛ کشوری که تا این دم به دنبال منافع خود با استفاده از بی‌ثباتی افغانستان بوده است.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل که درمطلبی تحت عنوان جایگاه صلح در شرایط بحران و بی اعتمادی چنین نوشته است :

این یک حقیقت مسلم است که موضوع تأمین صلح و ختم جنگ در این کشور با دروغ، با شعارهای عوام‌فریبانه، با تدویر جلسات ریاکارانه، با سوءاستفاده از بیت‌المال و با به راه انداختن توطئه‌های آشکار و نهان ضد صلح چه در داخل و چه در خارج کشور به‌جز از خاک زدن در چشم مردم وطن، چیزی دیگری نیست.
صبح کابل می افزاید:

 در چنین وضعیتی، غرض مهار ساختن مخالفان پروسه صلح و به‌خاطر به ثمر رساندن آرمان مقدس صلح برای ختم کامل جنگ و جلوگیری از خونریزی در کشور؛ به یک نهاد سوم بی‌طرف در جنگ‌، متعهد و صادق به آرمان صلح و مورد قبول هر دو طرف جنگ-جمهوریت و امارت-با داشتن صلاحیت عام و تام در فیصله‌ها، نیاز جدی دیده می‌شود.
هرگاه شورای عالی مصالحه ملی، به‌راستی در دفاع از آرمان صلح قرار داشته باشد، ایجاد چنین نهاد و حمایت کامل از آن، مسئولیت این شورا پنداشته می‌شود.

کلیدواژه