بررسی مطبوعات کابل 11 جدی: فرصت صلح در خطر است
(last modified Sat, 30 Jan 2021 06:43:40 GMT )
دلو 11, 1399 11:13 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات کابل 11 جدی: فرصت صلح در خطر است
    بررسی مطبوعات کابل 11 جدی: فرصت صلح در خطر است

"دم خروس را باور کنیم یا قسم حضرت عباس" ،" فرصت صلح در خطر است"و" پشت کردن به میز مذاکرات" ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

دم خروس را باور کنیم یا قسم حضرت عباس را عنوان سر مقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

طالبان در تازه‌ترین موضع خود گفته‌اند که اگر اشرف غنی از قدرت کنار رود، آن‌ها حاضرند با حکومت جدید کار کند. شیرمحمد عباس استانکزی، معاون هیأت مذاکره‌کننده طالبان که به روسیه سفر کرده گفته است که اشرف غنی در برابر صلح سنگ‌اندازی می‌کند. استانکزی گفته است که حکومت افغانستان به رهبری اشرف غنی صلاحیت اجرایی ندارد و با سنگ‌اندازی‌ها، نمی‌خواهد که صلح در کشور تأمین شود. به گفته‌ی او، در صورتی که اشرف غنی سر از امروز از جنگ دست بردارد و اعلام کند که استفعا می‌کند و برای صلح قربانی می‌دهد، طالبان نیز حاضر است برای یک حکومت جدید مذاکره کند. این مقام طالبان دو ادعای غیرواقع‌بینانه دیگری نیز مطرح کرده و مدعی شده است که حکومت افغانستان به رهبری اشرف غنی جنگ را در برابر طالبان شدت بخشیده و می‌خواهد به جهانیان نشان بدهد که در افغانستان جنگ جریان دارد و نیروهای خارجی نیز نباید این کشور را ترک کنند. همچنان طالبان دریک شگرد تازه گفته است که هیأت مذاکراتی جانب افغانستان از صلاحیت لازم برخوردار نیست.

اطلاعات روز می افزاید:

وقتی طالبان از آغاز برای پیشرفت مذاکرات همکاری لازم را نکرده‌، استراتژی جنگ‌طلبی را کنار نگذاشته، هنوز دل‌بسته‌ی جنگ است و در میز مذاکره کارتی به غیر از خشونت ندارند چگونه طرف مقابل را به جنگ‌افروزی متهم می‌کند. همچنان وقتی آشکارا رهبران این گروه برای مصلحت به کشور دیگری سفر می‌کنند، چگونه هیأت مذاکراتی جانب را به بی‌صلاحیتی متهم می‌کنند. از این‌رو، دم خروس را باور کنیم یا قسم حضرت عباس را.

و فرصت صلح در خطر است عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

گروه طالبان با محاسبات اشتباه خود فرصت صلح را به مخاطره انداخته است. بارها به این گروه هشدار داده شد که سطح خشونت‌ها را کاهش دهد؛ اما این گروه جدی نگرفت. همچنان از روابط وثیق طالبان با گروه‌های تروریستی بارها خبررسانی شد؛ اما این گروه تنها به انکار این رابطه اکتفا کرد. از طالبان دعوت شد که موضع منعطف اختیار کنند؛ این گروه اما قبول نکرد. حالا شرایط طوری رقم خورده است که تصور می‌شود فرصت کنونی صلح در معرض از دست‌رفتن است.

هشت صبح می افزاید:

فرصت کنونی صلح اما زمانی حفظ خواهد شد که طالبان به مذاکره اصولی روی بیاورند و رویاهای فراواقعی خود برای آینده را کنار بگذارند. در غیر این صورت، فرصت موجود برای صلح بلااستفاده از کف خواهد رفت و جنگ همچنان از مردم قربانی خواهد گرفت.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان پشت کردن به میز مذاکرات چنین نوشته است:

پروسه‌ صلح با محوریت مذاکرات قطر پس از رفتن به دور دوم دچار ابهام شده و سرنوشت موهومی یافته است. این وضعیت با روی کار آمدن دولت جدید در ایالات متحده امریکا دچار بلاتکلیفی بیش‌تر شد، چرا که تسهیل‌کننده اصلی مذاکرات صلح قطر، نماینده حکومت پیشین کاخ سفید به سرکردگی دونالد ترمپ بود؛ کسی ‌که سیاست خارجی و داخلی‌اش تفاوت‌های جدی با جانشینش «جوبایدن» داشت.

کلیدواژه