حوت 10, 1399 09:27 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 10 حوت
    مطبوعات کابل 10 حوت

"یک سالگی توافقنامه ی دوحه،کاغذ پاره ی ناکام یا سند صلح افغانستان" ،"یک سالگی توافق صلح آمریکا با طالبان ،حال افغانستان خوب نشد"و " طالبان منزوی شده اند یا پالیسی روسیه تغییر کرده است " ، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.

یک سالگی توافقنامه ی دوحه،کاغذ پاره ی ناکام یا سند صلح افغانستان عنوان سرمقاله ی  روزنامه اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:

سال گذشته در چنین روزی، ۱۰ حوت ۱۳۹۸ توافق‌نامه صلح امریکا و طالبان با عنوان «موافقت‌نامه‌ی آوردن صلح به افغانستان» در شهر دوحه توسط زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه‌ی امریکا در امور صلح افغانستان و ملا عبدالغنی برادر، معاون شورای رهبری و رییس دفتر سیاسی طالبان در قطر به امضا رسید. براساس این توافق‌نامه امریکایی‌ها تعهد سپردند تا حکومت افغانستان را وادار کنند که پنج‌هزار زندانی طالبان را از زندان‌های افغانستان آزاد کند و همچنان تا ماه می سال جاری میلادی نیروهای امریکایی از افغانستان خارج شوند. در مقابل گروه طالبان تعهد سپرده بودند که خشونت‌ها را در افغانستان کاهش دهند و مذاکرات صلح بین‌الافغانی را با دولت جمهوری اسلامی افغانستان آغاز کنند. اما با روی‌کارآمدن دولت جدید در امریکا به ریاست‌جمهوری جو بایدن از حزب دموکرات، دولت بایدن تصمیم گرفته است که توافق‌نامه دوحه را بازنگری کند.

اطلاعات روز می افزاید:

 از دیدگاه مردم این توافق‌نامه هیچ ربطی به صلح در افغانستان نداشته، چون نه نمایندگان واقعی مردم افغانستان در آن‌جا حضور داشتند، نه نظر آن‌ها پرسیده شده و نه هم در مورد تضمین حفاظت آن‌ها در این توافق‌نامه مسائل اساسی و بنیادی گنجانده شده استاز سال گذشته به این طرف چیزی را که ما شاهد بودیم تشدید خشونت‌ها از طرف طالبان بوده است. قتل‌ها و کشتارهای هدفمند صورت گرفته، با وصف این‌که طالبان گفته که مسئولیت این‌گونه حملات را بر عهده نمی‌گیرند. اما باز هم به‌عنوان یک گروه نظامی مخالف دولت که در گذشته برنامه‌های محدود کاهش خشونت و آتش‌بس را عملی کردند، در پشت قتل‌های هدفمند نقش داشته‌اند. در نتیجه برای مردم افغانستان نه‌تنها دستاورد قابل ملاحظه‌ای نداشته، بلکه باعث تشدید مشکلات امنیتی شده است.

و روزنامه ی هشت صبح در تحلیلی تحت عنوان یک سالگی توافق صلح آمریکا با طالبان ،حال افغانستان خوب نشد چنین نوشته است :

یک‌‌ سال پس از توافق صلح امریکا و طالبان، اوضاع افغانستان هنوز نابه‌سامان است. در جریان یک سال پس از امضای این توافق‌نامه که به کاهش چشم‌گیر نیروهای امریکایی و رهایی پنج هزار زندانی  طالبان منجر شد، خشونت‌ها افزایش یافته است و افغانستان هم‌چنان مرگ‌بارترین کشور برای غیرنظامیان به شمار می‌آید. پس از یک سال، امریکا روند بازنگری توافق‌نامه صلح با طالبان را آغاز کرده است تا سطح پای‌بندی طالبان به تعهدات این توافق‌نامه را ارزیابی کند؛ زیرا امریکا می‌گوید که طالبان به برخی از تعهدات‌شان عمل نکرده‌اند. 

هشت صبح می افزاید:

با وجود امضای توافق‌نامه صلح دوحه، خشونت‌ها در کشور هم‌چنان ادامه یافته و حتا با آغاز مذاکرات صلح بین‌الافغانی شدت گرفته است. گروه طالبان پس از بیست‌وهشتم جدی، برای یک‌ونیم ماه از میز مذاکره فاصله گرفتند؛ زیرا این گروه معتقد است که براساس توافق‌نامه، باید زندانیان‌شان از زندان‌ها آزاد و سران‌شان از فهرست سیاه خارج شوند. هرچند هیأت این گروه در چهارم حوت مذاکرات را از سر گرفت، اما منابع در دوحه می‌گویند که این برگشت بیش‌تر نمادین بوده و طالبان هم‌چنان بر رهایی زندانیان‌شان تمرکز دارند.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی راه مدنیت که در سرمقاله ای تحت عنوان طالبان منزوی شده اند یا پالیسی روسیه تغییر کرده است چنین نوشته است:

سرگی لاوروف؛ وزیر خارجه روسیه در دیداری با محمدحنیف اتمر در مسکو گفته که روسیه از برگشت امارت طالبانی حمایت نمی‌کند. او در این دیدار همچنین گفته است که حذف نام طالبان از لیست سیاه، نیاز به پیشرفت‌های لازم در مذاکرات صلح دارد، اما وزیر خارجه روسیه واضح نگفته که نسخۀ دقیق مورد نظر روسیه در قبال قضیه افغانستان چیست.

درپایان راه مدنیت می افزاید:

در حالی‌که دیدگاه روسیه بر سرنوشت صلح به نوبه خود تاثیر دارد، در عین‌حال نمی‌تواند از جنایات جنگی طالبان چیزی را کاهش دهد. بنابراین این امکان وجود دارد که با توجه به تغییرات وسیع که در پالیسی جهان علیه طالبان، در یک ماه اخیر به میان آمده، روس‌ها نیز به این نتیجه رسیده باشند که بهتر است با سیاست جهانی موازی در حرکت باشند. و حالا که سیاست جهان یک بار دیگر علیه طالبان قرار گرفته، روس‌ها نیز نمی‌توانند فارغ از سیاست جهان به خصوص سیاسیت امریکا و اروپا در مورد طالبان، همچنان به حمایت بی‌دریغ از این گروه ادامه دهند.

کلیدواژه