مطبوعات کابل 22 سرطان:مردم ساکن در مناطق زیر اشغال طالبان را فراموش نکنید
(last modified 1400-04-22T06:42:16+00:00 )
سرطان 22, 1400 11:12 Asia/Kabul
  • مطبوعات کابل 22 سرطان:مردم ساکن در مناطق زیر اشغال طالبان را فراموش نکنید

مردم ساکن در مناطق زیر اشغال طالبان را فراموش نکنید،آوارگان جنگ را فراموش نکنید،برای طالبان برنامه ی پاکستان بیشتر از صلح ارزش دارد از مهمترین عناوین سرمقاله های امروز چاپ کابل است

روزنامه ی اطلاعات روز در سرمقاله ای تحت عنوان آوارگان جنگ را فراموش نکنید چنین نوشته است :

 آخرین برآورد کمیساریای عالی پناهندگی سازمان ملل متحد، ۳ میلیون تبعه‌ی افغان در خارج از کشور در حالت پناهندگی یا پناهجویی قرار دارند و ۳ میلیون دیگر در داخل افغانستان به‌دلیل جنگ، خشونت و فقر از محل زندگی‌شان بی‌جا شده‌اند. این شش میلیون، برابر با ۱۶ درصد کل جمعیت کشور است. به‌نظر می‌رسد این آمار، از تعداد واقعی آوارگان و مهاجرین افغان که به خارج از کشور رفته‌اند، بسیار کمتر باشد. بنا بر اعلام وزارت خارجه‌ی ایران، دستکم ۳ میلیون مهاجر افغان در این کشور زندگی می‌کنند. در پاکستان نیز، حدود یک درصد جمعیت این کشور، معادل حدود ۱.۵ میلیون نفر را مهاجران افغان تشکیل می‌دهد. بنابراین، فقط در دو کشور همسایه‌ی افغانستان، حدود ۴.۵ میلیون مهاجر افغان زندگی می‌کنند. اگر بی‌جاشدگان/آوارگان داخلی و صدها هزار مهاجر افغان در سایر کشورهای جهان را ضمیمه کنیم، این آمار بسیار بیشتر از ۶ میلیون نفر می‌شود.

اطلاعات روز می افزاید :

در بحبوحه‌ی شدت‌گرفتن فیر گلوله، عقب‌نشینی و پیشروی، جنگ‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی، جنگ در جبهه و مذاکره در میز، ده‌ها هزار کودک، کهن‌سال، زن، بیمار، مادر باردار و انسان متواری از جنگ که پس از تحمل آسیب‌های فراوان فیزیکی و روانی، از خانه‌هاشان آواره شده‌اند، نباید فراموش شود. علاوه بر حکومت، نهادها و سازمان‌های ملی و بین‌المللی فعال در عرصه‌ی حمایت از آسیب‌دیدگان جنگ و بی‌جاشدگان، مردم نیز مسئولیت انسانی و میهنی دارند که به هر طریقی، دردی از دردهای فراوان این آوارگان مستحق کمک و دستگیری، درمان کنند.

و مردم ساکن در مناطق زیر اشغال طالبان را فراموش نکنید عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است :

اطلاعات دقیق درباره زنده‌گی مردم در مناطق زیر اشغال گروه طالبان در دست نیست. آنچه را که دولت و طالبان در این باره گزارش می‌کنند، متناقض است. نهادهای مستقل و بی‌طرف تاکنون موفق نشده‌اند از زنده‌گی مردم در این مناطق گزارش بدهند. بنابراین، به صورت دقیق روشن نیست که این روزها زنده‌گی مردم در مناطق زیر اشغال طالبان چگونه سپری می‌شود.در شبکه‌های اجتماعی اما نوارهای تصویری بسیاری یافت می‌شود که از وضعیت بد زنده‌گی مردم در مناطق تحت اشغال طالبان خبر می‌دهند. هم‌چنان کاربران شبکه‌های اجتماعی خبرهایی را هم‌رسانی می‌کنند که حکایت از سختی‌های زنده‌گی مردم در این مناطق دارد. با این حال، تأیید صحت و سقم این نوارها و خبرها بسیار دشوار است.

هشت صبح می افزاید :

تحقیق شفاف تنها راه درک درست واقعیت‌های زنده‌گی مردم در ساحات زیر کنترل طالبان است. انجام این تحقیق در حال حاضر تنها برای نهادهای مستقل و بی‌طرف ملی و بین‌المللی میسر است. اعتبار خبرهایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود، ضعیف است. از این‌رو، قضاوت درباره چگونه‌گی رفتار گروه طالبان با مردم زیر سلطه این گروه دشوار است.

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل که در سرمقاله ای تحت عنوان برای طالبان برنامه ی پاکستان بیشتر از صلح ارزش دارد چنین نوشته است :

بیش‌تر شواهد، نشان می‌دهد که طالبان با فرمایش پاکستان آتش جنگ را در افغانستان شعله‌ور نگه داشته اند؛ چنان ‌که آقای نبیل نیز در آخرین تویت خود به این موضوع اشاره کرده است. آن ‌چه در این میان قابل تعمق است، ساده‌دلی علمایی است که هنوز از طالبان درخواست صلح دارند و می‌گویند که با خروج نیروهای خارجی، جنگ این گروه تروریستی نامشروع است. آن ‌چه در قدم نخست می‌شود گفت؛ طالبان خود نیز اجیر آی‌اس‌آی و فوج پاکستان استند. اگر حضور این گروه را با ایدیولوژی دین‌مدارانه بررسی کنیم، با پیمانه‌ی حضور نیروهای ناتو در افغانستان غیر قابل مجاز است؛ چون به فرمایش نظامیان کشور دیگری وارد جنگ در افغانستان شده اند و در ایدیولوژی دین‌مدار، ایستادگی در برابر چنین گروه ترویستی را جهاد اکبر می‌گویند.

صبح کابل می افزاید :

از زمانی که جنگ در شمال کشور تشدید یافته، مردم در برابر طالبان بسیج شده اند و با امکانات ابتدایی در بسیاری از روستاهای افغانستان از خویش دفاع می‌کنند. اکنون که طالبان برنامه‌ی جنگ در جنوب کشور را دارند، دولت باید رابطه‌ی این گروه را با پاکستان تعریف کند و به خورد مردم بدهد و از نیروهای مردمی در برابر گروهی که به دهل پاکستان می‌رقصد، استفاده شود. اگر چه طالبان با بسترسازی در جنوب کشور پیش‌دست‌تر از دولت استند؛ اما، دولت می‌تواند با استفاده از ابزار طالبان که دین است، عین استفاده را از مردم ببرد و به تخریب بسترهای طالبان در جنوب کشور بپردازد. اگر چه این عمل برای دولت ناممکن به نظر می‌رسد؛ اما، اگر دولت، ناممکن‌ها را تبدیل به ممکن نکند، وضعیت کشور وخیم‌تر خواهد شد و هشدار آقای نبیل بسیار جدی به نظر می‌رسد.

کلیدواژه