حمل 14, 1396 12:53 Asia/Kabul
  • اقتصاد مقاومتی - اشتغال و تولید ، خط مشی حرکت ملت ایران در سال جدید‎

آیت الله خامنه ای : " اولویّت امروز ملّت ایران، مسئله‌ی اقتصادی است و توجّه کنید که اولویّت دشمن هم مسئله‌ی اقتصادی است؛ یعنی امروز دشمنان جمهوری اسلامی برای اینکه بتوانند اهداف خودشان را در مورد ایران و ایرانی و جمهوری اسلامی محقّق کنند، دنبال راهکارهای اقتصادی، و یا به تعبیر درست‌تر، دنبال ضربه‌زدن اقتصادی به ملّت ایرانند. "

 

هر سال با آمدن بهاری تازه و آغاز سالی نو ، مردم انقلابی ایران و مسئولین نظام جمهوری اسلامی در اجتماعی عظیم در حرم مطهر امام رضا (ع) در شهر مشهد گردهم می آیند تا از بیانات آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران بهره مند شوند .

رهبر انقلاب در سخنرانی های آغاز سال نو ، مهمترین مسائل و مشکلات کشور را یادآور می شوند و راه حل های مورد نظرشان را ارائه می دهند . چندسالی است که اقتصاد ، اولویت و دغدغه اصلی آیت الله خامنه ای قرار گرفته است و ایشان در این زمینه به اقتصاد مقاومتی که بر تولید و خوداتکایی استوار است ، تأکید زیادی دارند . رهبر انقلاب امسال نیز از مسئولین تلاش و تحرک بیشتر در زمینه ی اقتصاد را خواستار شدند . آیت الله خامنه ای با نام گذاری سال 1396 خورشیدی به نام "سال اقتصاد مقاومتی ، تولید و اشتغال " باردیگر حرکت اصلی مسئولین و مردم را در ریل اقتصاد قرار دادند و تلاش ، تکاپو و تحرک بیشتری را از مسئولین و مردم در این عرصه ی مهم خواستار شدند .

ایشان در سخنان شان تأکید کردند : " اولویّت امروز ملّت ایران، مسئله‌ی اقتصادی است و توجّه کنید که اولویّت دشمن هم مسئله‌ی اقتصادی است؛ یعنی امروز دشمنان جمهوری اسلامی برای اینکه بتوانند اهداف خودشان را در مورد ایران و ایرانی و جمهوری اسلامی محقّق کنند، دنبال راهکارهای اقتصادی، و یا به تعبیر درست‌تر، دنبال ضربه‌زدن اقتصادی به ملّت ایرانند. هدف دشمن این است که بتواند با فشار اقتصادی، ملّت ایران را نسبت به نظام اسلامی و جمهوری اسلامی دلسرد و دلزده کند و بین ملّت ایران و نظام اسلامی فاصله بیندازد و هدفهای خودش را از این راه دنبال کند. البتّه من به شما عرض کنم دشمنِ نادانِ بی‌ایمان ما سالها است که این تلاش را می کند برای جدا کردن ملّت از نظام [ولی] موفّق نشده است؛ بعد از این هم به حول و قوّه‌ی الهی موفّق نخواهد شد."

با وجود همه ی دشمنی ها و تحریم ها ، ایران اسلامی مسیر رشد و تعالی را طی می کند و اکنون با هدایت های داهیانه ی رهبر انقلاب در عرصه های مختلف ، پیشرفت چشمگیری داشته و تعجب و تحسین جهانیان را برانگیخته است . رهبر انقلاب اسلامی با نگاهی بلند و امیدوارانه مسیر حرکت کشور برای رسیدن به نقاط تعالی بخش را ترسیم می کنند و در سخنانشان در آغاز سال نو ، توجه همگان را به آینده ی درخشان ایران معطوف کردند . آینده ای که با تلاش در عرصه ی اقتصادی و حل مشکلات آن ، روشن تر و امیدبخش تر از گذشته متبلور خواهد شد.

آیت الله خامنه ای رسیدن به اوج امنیت و عزت ملی ، سلامت و رفاه عمومی ، پیشرفت همه جانبه و استقلال از قدرتهای سلطه‌گر جهانی ، شکوفایی استعدادها و نجات یافتن از آسیب‌های اجتماعی را ملزم به داشتن اقتصادی مقاوم و پویا دانستند .

در مسابقه‌ی اقتصاد جهانی، توان تولید یک ملت ، حرف آخر را می ‌زند. این جمله البته به ‌معنای کم اهمیت دانستن سایر ابعاد مانند علم و فرهنگ و سیاست نیست، زیرا قدرت تولید، گرچه ابتدا در ظاهرِ اقتصاد خود را نشان می‌دهد، اما به ‌محض ورود به‌سایر عرصه‌ها، آن مناسبات را نیز دگرگون و همساز می‌ کند. اهل تولید بودن یا مصرف کننده بودن است که کشورها را در رسیدن به موفقیت در عرصه ی جهانی ، از هم متمایز می کند و در تجارب جهانی، کشوری را نمی توان یافت که بدون ایستادن بر پای تولید ملی خود، پرچم و گردن مردمانش افراشته مانده باشد.

رهبر انقلاب اسلامی با توجه دادن همگان به امر مهم تولید داخلی ، نتایج چشمگیر آن را بیان کردند . در نگاه ایشان اشتغال جوانان و از بین رفتن بیکاری در

در گرو تولید ملی و داخلی است و نیز موجب شکوفایی استعدادها و ابتکار جوانها در این عرصه می شود . همچنین مصرف نشدن ارزِ بااهمّیّت کشور از دیگر فواید مهم آن است. با توجه به منابع غنی نفت و گاز در کشور ، چنانچه تولید داخلی ارتقا یابد ، می توان بجای فروش این منابع غنی از آنها برای رونق صنعت و تولید داخلی استفاده کرد و کالاهایی را ساخت که حتی در امر صادرات به کار روند . ساخت و تولید کالاهای مقاوم و مطلوب در بازار جهانی می تواند منجر به یک جهش صادراتی شود و برای کشور ایجاد ثروت کند که این امر از اهمیت بسیاری برخوردار است .

آیت الله خامنه ای ، ایجاد نشاط ملّی را یکی دیگر از فواید تولید داخلی دانستند و افزودند: " خودِ تولید در کشور وقتی راه بیفتد، یک نشاط عمومی و ملّی به وجود می‌آورد که این خودش یک عامل مهمّی در پیشرفت کشور است. ظرفیّتهای معدنی کشور -که امروز متأسّفانه خیلی در این زمینه عقب هستیم- به کار می‌ا‌فتد و می توانیم از منابع خدادادی که خدای متعال به این ملّت بخشیده است، استفاده کنیم."

در نگاه رهبر انقلاب تولید ملی و داخلی ، نیازمند امکاناتی است و بدون آنها نمی توان به تولید داخلی رونق بخشید . آیت الله خامنه ای معتقدند که این امکانات عبارتند از : نیروی انسانی ، مهارت ، سرمایه و ابزارِ کارِ لازم و پیشرفته ؛ ایشان بر این نظرند که کشور برخوردار از این امکانات است و بعضی را بالفعل در اختیار دلریم و بعضی دیگر از این امکانات را می توانیم به دست بیاوریم. به طور مثال کشور از «نیروی انسانی» بسیار مناسبی برخوردار می باشد . بر اساس آمار دقیق ، 33 میلیون نفر از جمعیت کشور در سن اشتغال و کار و بین 15 تا 40 سال می باشند و از این جهت کشور ما کشوری جوان است و بهترین سرمایه برای ورود به بخش تولید را داراست  . «سرمایه» ، از دیگر ملزومات امر تولید است که در نگاه رهبر انقلاب در این مورد نیز بن بستی وجود ندارد . آیت الله خامنه ای معتقدند : " علاوه بر امکانات شخصی -که اشخاص خودشان امکاناتی دارند- دولت توانسته است صندوق توسعه‌ی ملّی را به وجود بیاورد... معنای صندوق توسعه‌ی ملّی این است که از درآمد نفت کشور -نفتی که بدون اینکه ارزش افزوده‌ای تولید کند‌، هرسال یک درصدی کنار گذاشته می شود که وابستگی اقتصاد کشور به نفت کم بشود. " رهبری در ادامه تاکید می کنند : " اگر کشوری بتواند اقتصاد خودش را از نفت جدا بکند و دارای نفت هم باشد، این کشور قطعاً پیشرفت چندبرابر خواهد کرد. "

صندوق توسعه ی ملی موظف است که به بخش خصوصی -یعنی به تولیدکننده‌ی داخلی- پول بدهد و به او توانایی بدهد تا بتواند کار تولید را راه بیندازد ؛ یعنی تولیدکننده‌ی داخلی می تواند از این صندوق با سیاستها و برنامه‌ریزی درست دولتها استفاده کند. در سال گذشته با کمک این صندوق کارگاههای تولیدی بسیاری شروع به کار کردند .

رهبر انقلاب از دیگر ملزومات تولید داخلی را ، «ابزار کار مناسب »می دانند و معتقدند : "جوان ایرانی که می تواند غنی‌سازی اورانیوم را در ظرف مدّت کوتاهی از سه‌ونیم درصد به بیست درصد برساند -که این کار بسیار بزرگی بود که در کشور انجام گرفت؛ ... آن جوانی که می تواند این‌جور حرکت علمی عظیمی را انجام بدهد، یا می تواند در ساخت موشک و هواپیما با وجود تحریمهای بسیار سخت بین‌المللی کاری بکند ... آن‌جور موشک درست کند، آن‌جور هواپیما درست کند، آن‌جور سلاح نظامی و پیشرفته درست کند، دشمن را بترساند...، این جوان نمی تواند ماشین را برای تولید خودرو یا فلان موضوع دیگر پیشرفت بدهد و پیش ببرد؟ چرا نمیتواند؟ جوان ما توانایی‌اش را دارد؛ نیروی انسانی ما، مغز متفکّر و فعّال جوان باسواد و بااستعداد و تحصیل‌کرده‌ی ایرانی، آماده است برای این کارها؛ خیلی کارها را می توانیم انجام بدهیم. میدان را باز کنیم برای جوانها، جوانها بسیاری از گره‌های بزرگ و مشکل ما را می توانند حل کنند و باز کنند."

تولید جز با دوبال علم و فن نمی ‌تواند دوام داشته باشد و جوانان نخبه و دانشگاهی در این عرصه پیشتاز هستند . ملتی که اهل تولید است ، در بلندمدت باید اهل علم نیز باشد . در واقع تولید ، علم و فناوری را نیز در پی خود می‌کشاند تا با نوکردن علم و فن، مزیت‌های اقتصادی‌اش را از دست ندهد. همانگونه که حضرت علی(ع)  فرموده‌اند که : "علم، سلطان است " می توان گفت اقتصاد هم افسار دست علم است و علم نیز در دست نخبگان ؛ پس می توان با وارد کردن جوانان تحصیل کرده و نخبه و ایجاد رابطه ی مناسب بین صنعت و دانشگاه در عرصه ی تولید و ساخت دستگاهها به پیشرفت تولید کمک شایانی شود .

در نگاه رهبر انقلاب در امر تولید داخلی و ملی ، و در راه رسیدن به اقتصادی مقاوم و پویا ، ما بن‌ بستی نداریم و می توانیم حرکت روبه رشدی داشته باشیم به این شرط که به خود تحرّک بیشتری بدهیم .

رهبر انقلاب می فرمایند : "نیازمان این است که یک اقتصاد قوی و مطمئن و متّکی به خود ، که دستمان به سمت دیگران دراز نباشد (داشته باشیم ) ، بتوانیم انتخاب و حرکت کنیم، بتوانیم اقدام کنیم، بتوانیم روی قیمت نفت اثر بگذاریم، پول ملّی را ارزشمند کنیم، قدرت خرید مردم را بالا ببریم؛ بدون یک اقتصاد قوی ، نه به یک عزّت مستمرّی خواهیم رسید، نه به یک امنیّت مستمرّی خواهیم رسید؛ این چیزها را باید تأمین کنیم. اهمّیّت اقتصاد این است. و البتّه بدون اتّحاد ملّی هم به دست نمی‌آید؛ بدون پیوند عمومی ملّت با نظام هم این خواسته‌ها به دست نمی‌آید؛ بدون فرهنگ انقلابی هم به دست نمی‌آید؛ بدون مسئولان شجاع و فعّال و پُرکار هم این خواسته‌ها تأمین نخواهد شد. همه‌ی اینها را لازم داریم و باید تأمین کنیم و می توانیم تأمین کنیم ."

 

کلیدواژه