اسد 07, 1396 17:51 Asia/Kabul
  • شیوع بی سابقه وبا در یمن، نتیجه نقض نظام مند اصول انسانی

رژیم عربستان بر اساس سیاستهای توسعه طلبانه و جنگ افروزانه خود و با حمایت دول غربی ، به کشتار مردم یمن پرداخته است و هر روز زندگی را بر شهروندان بیگناه این کشور سخت تر می کند . مردم مظلوم یمن ، علاوه بر تحمل ویرانی ، آوارگی و قحطی ، اکنون با مرگ ناشی از شیوع بیماری های واگیردار نیز مواجه هستند .

یمن، فقیر‌ترین کشور دنیای عرب، حدود ۲۵ و نیم میلیون نفر جمعیت دارد. از این تعداد ، بیش از ۱۸ میلیون نفر به کمک های انسان دوستانه نیاز دارند و حدود ۷ میلیون نفر در معرض قحطی هستند . علاوه بر قحطی و گرسنگی، تهاجم وحشیانه رژیم آل سعود به یمن ، منجر به کشتار غیرنظامیان و تخریب زیرساخت های داخلی شده و مردم این کشوررا با کمبود امکانات بهداشتی و بیماریهای مختلف از جمله وبا مواجه کرده است. بیماری وبا با سرعت زیادی در یمن در حال گسترش است و شمار زیادی از یمنی ها به ویژه زنان و کودکان را از پای درآورده  است.  

شیوع گسترده وبا در یمن

استفان اوبراین Stephen O'Brien ، هماهنگ کننده ارشد امور انسان دوستانه سازمان ملل متحد در گزارش خود به شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت: « اینکه گفته می شود بحران بر یمن سایه افکنده ، درست نیست، زیرا  بحران درواقع یمن را فرا گرفته است، آنهم در برابر دیدگان ما و آنها که تاوان می پردازند مردم عادی هستند. بدتر اینکه مناقشه به تهدید ناشی از قحطی دامن می زند و به آن سرعت می بخشد. یمن با خشکسالی دست به گریبان نیست. اگر در یمن جنگ نبود، خبری از سقوط به قحطی ، بدبختی ، بیماری و مرگ هم نبود.»

سازمان جهانی بهداشت، از افزایش مرگ و میر مردم یمن در اثر ابتلا به وبا خبر داده و اعلام کرده است از آوریل گذشته، شمار قربانیان وبا به بیش از 1800 تن رسیده است. طبق گزارش این سازمان، شمار قربانیان وبا در یمن، از 27 آوریل تا کنون به 1802 تن افزایش یافته است. همزمان حدود 356 هزارو591 تن نیز مبتلا یا مشکوک به این بیماری هستند. در این گزارش پنج استان یمن که بیشترین تعداد موارد ابتلا  به وبا را دارند، صنعا، الحدیدة، حجه، عمران و اب معرفی شده‌اند که بیش از نیمی از موارد ابتلا یعنی 53.9  درصد در این استان‌ها ثبت شده‌اند.

گزارش سازمان بهداشت جهانی از شیوع بی سابقه وبا در یمن

استان حجه یکی از بالاترین ترین آمار تلفات وبا را دارد و در این استان 346 یمنی جان خود را در اثر ابتلا به وبا از دست داده‌اند، پس از آن استان اب با 231 مورد فوتی،‌ استان الحدیده با 210 مورد فوتی، استان تعز با 159 فوتی و عمران با 149 مورد فوتی در رتبه‌های بعدی قرار دارند. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت ، وبا در 21 استان از مجموع 22 استان یمن شیوع پیدا کرده است و تنها در استان ارخبیل سقطری در شرق یمن است که تا کنون ، هیچ مورد ابتلا به وبا ثبت نشده است.

 

با وجود تلاش‌های سازمان‌های انسانی دوستانه برای مهار وبا در یمن، شیوع این بیماری همچنان ادامه دارد. بیماری بیشتر در مناطقی مشاهده می‌شود که درگیری میان نیروهای متجاوز عربستان و مزدوران وابسته به دولت مستعفی یمن با نیروهای وابسته به جنبش انصارالله وجود دارد. روزنامه آلمانی «تاگس اشپیگل» با انتشار این خبر نوشته، در هیچ نقطه جهان غیر از یمن ، وبا به این سرعت گسترش نیافته است. شمار افراد مبتلا به 360 هزار نفر افزایش یافته است و امکان دارد بیشتر شود. در یمن، جنوب‌ سودان، سومالی، نیجریه و کنیا وبا شیوع دارد و در ماه‌های گذشته هم گسترش یافته است.

«کریستین لیندمایر» Christian Lindmeier نیز در این مورد گفته است: « شرایط در این کشورها به گونه‌ای است که زمینه برای گسترش بیماری مساعد می‌شود. در پی جنگ داخلی و ناآرامی‌ها، افراد زیادی آواره شده‌اند و عوامل بیماری‌زا می‌توانند زمینه ابتلا به بیماری را فراهم کنند.»

بیماری وبا در نتیجه جنگ ظالمانه عربستان علیه مردم یمن

پیتر موررPeter Maurer رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ در پی شیوع گسترده و بی سابقه بیماری وبا در یمن، به این کشور رفته و قرار است  در سفر 5 روزه خود به یمن، از شهرهای عدن، تعز و صنعاء دیدار کند. رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ درباره گسترش شدید بیماری وبا در یمن و بدتر شدن شرایط مردم این کشور به دلیل محاصره همه جانبه یمن توسط رژیم آل سعود، هشدار داد و گفت تا پایان سال جاری میلادی بیش از 600 هزار نفر دیگر در یمن به وبا مبتلا می شوند. پیتر مور گفته است: «ما اقدام های پیشگیرانه خود را در زمینه جمع آوری زباله ها، تصفیه آب، تعمیر شبکه های آب رسانی که در گسترش بیشتر وبا نقش بسیار مهمی دارد افزایش داده ایم و به همراه دیگر سازمان ها ، تلاشهای پزشکی خود را برای جلوگیری از گسترش بیماری شدت می بخشیم.»

آکسفام هم روز جمعه گذشته گزارشی درباره وضعیت نابسامان گسترش وبا در یمن منتشر کرد در این گزارش آمده است، شمار مبتلایان به وبا در یمن ، احتمالا به بیش از 600 هزار نفر افزایش خواهد یافت. سازمان بهداشت جهانی نیز اعلام کرد که حدود 370 هزار یمنی ، مشکوک به ابتلا به بیماری وبا هستند و هزار و 828 مورد مرگ هم از آوریل گزارش شده است. این رقم، از تعدادی که در سال 2011 از هائیتی گزارش شد، بیشتر است. در آن زمان 340 هزار و 311 نفر در هائیتی قربانی این بیماری شدند.

در گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد آمده است، شمار افراد نیازمند به کمک های انسانی در یمن از مرز 20 میلیون فراتر رفته است . بر اساس این گزارش ، 20 میلیون و 700 هزار نفر در این کشور به کمک های انسانی محتاج هستند و افزایش این رقم، رابطه مستقیمی با ناامنی غذایی و شیوع ویروس وبا در یمن دارد. میکروب وبا از طریق آب و غذای آلوده منتقل می شود.  متاسفانه تهاجم وحشیانه رژیم عربستان به یمن ، تمامی زیرساخت های این کشور را نابود کرده  و موجب شیوع آلودگی و گسترش بی سابقه بیماری های مسری شده است. مردم یمن  به غذا و آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند و حمله به بیمارستان ها و مراکز درمانی، روند درمان بیماران را با معضلات بسیاری رو به رو کرده است.

آلودگی آب و غذا و فقدان بهداشت در یمن 

براساس اسناد حقوق بشری ، برخورداری از آب آشامیدنی سالم و سیستم تخلیه فاضلاب ، یکی از حقوق اساسی بشر است و در جنگ ها نباید این تاسیسات مورد تعرض قرار گیرد. مطابق قطع‌نامه شماره ٦٤,٢٩٢ آگوست ٢٠١٠ مجمع عمومی سازمان ملل متحد با عنوان «حق برآب و سیستم دفع بهداشتی فاضلاب » ، دسترسی به آب آشامیدنی سالم و سیستم تخلیه فاضلاب ، یکی از حقوق اساسی انسان‌ها اعلام شده است. براساس این قطع‌نامه: «حق دسترسی به آب آشامیدنی سالم و پاکیزه و نیز سیستم تخلیه فاضلاب ، یکی از حقوق‌ بشر است که برای برخورداری از حق حیات ضروری است.

مصائب مردم یمن برای دسترسی به آب آشامیدنی سالم

این قطع‌نامه ، دستیابی به آب نوشیدنی سالم و پاکیزه و سیستم تخلیه فاضلاب را به‌عنوان عامل اصلی تحقق حقوق‌ بشر ، به رسمیت می‌شناسد و بر مسئولیت دولت‌ها برای ارتقا و حمایت از همه حقوق‌ بشر که به هم وابسته و  جدا نشدنی است ، تاکید می‌کند . همچنین مطابق تفسیر کلی شماره ١٥ کمیته حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ، اگر مردم به آب کافی و سالم دسترسی نداشته باشند، حق غذا محقق نخواهد شد. حق بشری بر آب، به هرکس استحقاق می‌دهد که به آب کافی، سالم ، قابل دسترسی فیزیکی و قابل تحمل از نظر هزینه برای مصاف شخصی و خانگی ، دسترسی داشته باشد.

«تدروس آدهانوم» Tedros Adhanom مدیر کل سازمان بهداشت جهانی پس از دیدار از یمن در حساب کاربری خود در فیس بوک و توییتر اعلام کرد گسترس وبا در یمن بزرگترین بحران شیوع این بیماری در جهان است. اما ریشه های  این بحران بزرگ جهانی، باید برای جهانیان قابل توجه باشد. پیتر مور رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ گفته است: «تردیدی نیست که بیماری وبا در یمن به دلیل  جنگ، گسترش یافته است. کمیته بین المللی صلیب سرخ از مدت ها پیش هشدار داده بود تخریب زیرساخت ها و نهاد های زیربنایی در یمن، نقض نظام مند اصول و قوانین انسانی در این کشور است و گسترش بیماری وبا نیز برآیند مستقیم این تخریب ها است.»

تخریب، ویرانی، کشتار و بیماری نتیجه آشکار جنگ تجاوزکارانه عربستان در یمن

 رژیم عربستان بر اساس قدرت طلبی های  خود و با حمایت دول غربی، به جان مردم یمن افتاده است و هر روز زندگی را بر شهروندان بیگناه این کشور سخت تر می کند. شهروندان یمنی  نه تنها با ویرانی و آوارگی و قحطی رو به رو هستند، بلکه اکنون باید طعم مرگ ناشی از شیوع بیماری های مسری را بچشند. رژیم عربستان، یمن را محاصره کرده است و با تخریب فرودگاه صنعا مانع رسیدن دارو و کمک های بشر دوستانه به مردم یمن می شود. نظام درمانی و بهداشتی به شدت آسیب دیده ی یمن نیز توان مقابله با گسترش بی سابقه وبا در این کشور را ندارد. با وجود  مصائب گسترده مردم بیگناه یمن، رئیس جمهوری آمریکا که یکی از داعیه داران حقوق بشر در جهان است ، در اولین سفر خارجی خود را رهسپار عربستان شد و بزرگترین قرارداد تسلیحاتی را با آل سعود منعقد کرد تا به کشتار مردم یمن با سلاح های پیشرفته آمریکایی ادامه دهد. البته نه تنها آمریکا بلکه سایر دولت های غربی مانند انگلیس، فرانسه، آلمان نیز به عربستان سلاح می فروشند.  

 

کلیدواژه