جهان اسلام در سال ۲۰۱۷ 
(last modified Mon, 01 Jan 2018 13:59:20 GMT )
جدی 11, 1396 18:29 Asia/Kabul
  • جهان اسلام در سال ۲۰۱۷
    جهان اسلام در سال ۲۰۱۷

می توان گفت بزرگترین رویداد جهان اسلام در سال گذشته ، شکست بزرگ گروه تروریستی ـ تکفیری داعش در عراق و سوریه و نابودی حکومت ادعایی آن بود.

   جهان اسلام با جمعیتی نزدیک به یک میلیارد و هشتصد میلیون نفر ،  نقشی مهم و تأثیرگذار در روابط بین الملل دارد . با نگاهی به تحولات و حوادث مربوط به مسلمانان در سراسر جهان ، میزان این تاثیرگذاری  مشخص است. به همین دلیل قدرتهای بزرگ و استعماری همواره سعی در اعمال نفوذ و سلطه بر دولتهای اسلامی و محدود کردن قدرت مسلمانان داشته اند. در سال ۲۰۱۷ ، جهان اسلام مانند سالهای گذشته ، رویدادها و حوادث متعددی را پشت سر گذاشت که در اکثر آنها رد پای قدرتهای سلطه گر ، به ویژه آمریکا دیده می شود. این رویدادها را در دو برنامه بررسی می کنیم.

 

   می توان گفت بزرگترین رویداد جهان اسلام در سال گذشته ، شکست بزرگ گروه تروریستی ـ تکفیری داعش در عراق و سوریه و نابودی حکومت ادعایی آن بود. یکی از بزرگترین مصیبت های جهان اسلام در چند سال اخیر ، ظهور و گسترش گروه تکفیری - تروریستی داعش و جنایتهای آن بود . این گروه که پس از اشغال عراق توسط آمریکا در سال ۲۰۰۳ شکل گرفت ، در سال ۲۰۰۶ درپی اشغال چند منطقه در عراق ، خود را دولت اسلامی عراق خواند . فعالیت این گروه همزمان با بحران و جنگ داخلی در سوریه در سال ۲۰۱۱ ، گسترش یافت و دو سال بعد ، این گروه تروریستی ، عنوان حکومت اسلامی عراق و شام ( داعش ) را بر خود نهاد. داعش از کمکهای مالی ، تسلیحاتی ، تبلیغاتی و سیاسی برخی کشورهای غربی به ویژه آمریکا و فرانسه و همچنین برخی حکام عرب منطقه چون عربستان ، قطر و امارات برخوردار بوده است . هرچند برخی از این دولتها ارتباط خود را با داعش تکذیب می کنند، اما مدارک و شواهد فراوانی از این ارتباطات  وجود دارد. با این حمایت های بی دریغ غرب و حکام مرتجع خاورمیانه ، وسعت سرزمینهای اشغال شده توسط این گروه تکفیری به حدود نیمی از مساحت سوریه رسید. در آن زمان یعنی سال ۲۰۱۳ ، تروریستهای داعش حملات وسیعی را در عراق انجام دادند و بخشهای زیادی از خاک این کشور را نیز اشغال کردند . بزرگترین پیروزی داعش اما ، اشغال موصل ، دومین شهر بزرگ عراق در ژوئن ۲۰۱۴ بود.

کشتار غیرنظامیان توسط داعش

 

    ویژگی اصلی داعش ، وحشی گری ، جنایت و کشتارهای بی رحمانه است. تروریستهای داعشی حتی سعی در پنهان کردن جنایات خود علیه مردان ، زنان و کودکان ، نداشتند و از آنها فیلمبرداری و برای ایجاد وحشت میان مردم ، منتشر می کردند. آنها با قساوت هرچه تمامتر انسانهای بی گناه را با شیوه های فجیع می کشتند و به دختران و زنان تجاوز می کرند. اما این ظلم و جنایات بدوی گروه تروریستی - تکفیری داعش ، بی پاسخ نماند و نظامیان دو کشور عراق و سوریه به همراه نیروهای مقاومت اسلامی از عراق ، سوریه ، لبنان ، افغانستان و با کمکهای موثر مستشاری ایران و حملات هوایی روسیه ، عرصه را بر آدمکشان داعش تنگ کردند. مقاومتها در برابر داعش از سال ۲۰۱۵ شکل گسترده تر و منسجم تری به خود گرفت. هنگامی که این گروه تروریستی پس از اشغال موصل ، قصد اشغال تکریت را داشت ، به درخواست دولت عراق ، نیروهای ایرانی به رهبری سردار قاسم سلیمانی ، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، آنها را به عقب راندند. در ادامه نیز در اکثر حملات علیه داعش ، نقش این سردار بزرگ ایرانی در عراق و سوریه ، برجسته و تاثیرگذار بود.

 

    در عراق ، پس از فتوای جهاد آیت الله سیستانی مرجع عالیقدر شیعه ، توده مردم عراق برای مقابله با داعش بسیج شدند و گروه « حشد الشعبی » که نقش موثری در آزادی عراق دارد ، به وجود آمد. شهرهای رمادی و فلوجه عراق آزاد شد و سپس نقطه آغاز عملیات بازپس گیری موصل رقم خورد و سرانجام ، این شهر راهبردی در ژوئیۀ سال ۲۰۱۷ آزاد شد . پس از این پیروزی مهم ، نیروهای عراقی ، داعش را از شهرهای اشغالی عراق یکی پس از دیگری بیرون راندند و به مرز عراق و سوریه رسیدند.

   در سوریه ، پس از شکست بزرگ تروریستهای تکفیری در حلب و آزادی آن در دسامبر ۲۰۱۶ ، روند پیشرفت ارتش و نیروهای مردمی سرعت گرفت . داعش که بیشتر مناطق بیابانی غرب سوریه را در اختیار داشت ، از شهرهای مختلف به عقب رانده شد تا آنکه نبرد نهایی در بوکمال ، که آخرین سنگر داعش در سوریه به شمار می آمد ، آغاز شد. قبل از آن ، کردهای سوریِ تحت حمایت آمریکا ، شهر رقه را که پایتخت دولت خود خوانده داعش بود ، تصرف کرده بودند تا به دست ارتش سوریه نیافتد . داعش در بوکمال به شدت مقاومت کرد ، اما سرانجام با مجاهدت ارتش و نیروهای مقاومت و هدایت سردار سلیمانی ، شکست سختی را متحمل شد . سردار سلیمانیدر ۲۱ نوامبر سال گذشته با ارسال پیامی به حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ، پایان حکومت و سیطرۀ داعش را در عراق و شام ، اعلام کرد.

 

    آمریکا در روند جنگ علیه داعش ، همواره سعی کرده است خود را ضد این گروه منفور نشان دهد و حملاتی نیز به آن انجام داده است. اما شواهد متعدد حاکی از آن است که دولت آمریکا بیشتر در پی حفظ داعش و استفاده از آن علیه مخالفان منطقه ای کاخ سفید است. نیروی هوایی آمریکا تاکنون بارها مواضع ارتش و نیروهای مردمی عراق و سوریه را بمباران کرده و در مواقع حساس مستقیماً به داعش کمک کرده است. از جمله در آستانه بازپس گیری شهر موصل در عراق ، آمریکا با هلی کوپتر تعدادی از نیروها و سران داعش را از موصل فراری داد. همچنین هنگام حمله داعش به عراق ، با آنکه آمریکا بر اساس پیمان امنیتی با بغداد موظف به حمایت از عراق بود ، این کار را نکرد و به داعش فرصت داد تا به پیشروی خود در خاک عراق ادامه دهد.

   نکته دیگر در بارۀ عقب نشینی داعش در سوریه آن است که بقایای این گروه تروریستی هنوز در بخشهایی از این کشور حضور دارند اما انتظار می رود به زودی پاکسازی شوند.

 

    البته عملیات تروریستی گروه تکفیری داعش به سوریه و عراق محدود نشده  و داعش در دیگر کشورهای اسلامی مانند لیبی ، افغانستان ، نیجریه و یمن نیز نقاطی را اشغال کرده و مشغول فتنه انگیزی است. این گروه که توسط آمریکا و برخی دولتهای غربی و عربی برای مقابله با سوریه و عراق به وجود آمده ، تاکنون علاوه بر حملات انتحاری متعدد به مردم بی گناه این دو کشور ، مسئولیت بمب گذاری در کشورهای مختلف را که اکثراً اسلامی هستند ، برعهده گرفته است. داعش تاکنون چندین بار در مصر بمب گذاری کرده است که مرگبارترین آنها در روز ۲۴ نوامبر گذشته در یک مسجد روی داد و بیش ۲۰۰ کشته و صدها زخمی برجای گذاشت. این گروه تروریستی همچنین در افغانستان ، نیجریه ، پاکستان و برخی دیگر از کشورهای اسلامی ، مردم را هدف حملات جنایتکارانه خود قرار می دهد . اما در این میان ، کشورهای اروپایی نیز در سال گذشته از حملات داعش در امان نبودند . در انگلیس در سال ۲۰۱۷ چند حمله از سوی این گروه انجام شد که در یکی از آنها در ۲۲ می ، بیست و دو تن کشته و ۵۹ نفر مجروح شدند . در اسپانیا نیز تروریستهای داعش در ۱۷ و ۱۸ اوت سال گذشته سه حمله انتحاری انجام دادند که نزدیک به ۲۰ کشته و بیش از ۱۰۰ مجروح برجای گذاشت. همچنین حملات تروریستی دیگری در روسیه ، سوئد و فرانسه ، توسط  داعش انجام شد.

تظاهرات در اسپانیا علیه ترور

 

غربیها تلاش می کنند از حملات تروریستی داعش در کشورشان ، علیه مسلمانان استفاده کنند . رسانه های غربی چنین وانمود می کنند که عقاید افراطی و انحرافی داعش ، مورد تأیید همه مسلمانان است و به این ترتیب اسلام ستیزی را در کشورشان تقویت می کنند. به این ترتیب ، حملات کور و تروریستی داعش در اروپا نه تنها منجر به کشته شدن مردم بی گناه می شود ، بلکه باعث مخدوش نشان دادن چهره اسلام و در معرض خطر قرار گرفتن مسلمانان کشورهای اروپایی می شود. به همین دلیل ، طی چند سالی که حملات تروریستی داعش در اروپا انجام می شود ، اسلام ستیزی در غرب نیز افزایش یافته است. البته دولتها و رسانه های غربی هرگز به این حقیقت اشاره نمی کنند که تروریستهای ، محصول سیاستهای غرب در خاورمیانه هستند و به علاوه ، بیشترین حملات آنها علیه مسلمانان بوده است.

 

    رویداد قابل توجه دیگر سال 2017 در جهان اسلام که بی ارتباط با داعش نیست ، اعلام همه پرسی استقلال کردستان عراق در ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۷ توسط مسعود بارزانی رئیس سابق اقلیم کردستان این کشور بود. اعلام این موضوع در شرایطی که جنگ با داعش به اوج خود رسیده بود ، غیر قابل پذیرش و برخلاف قانون اساسی عراق بود . به همین دلیل دولت مرکزی عراق اعلام کرد نتیجه همه پرسی را به رسمیت نمی شناسد و فشارهایی بر دولت کردستان عراق وارد کرد و ازجمله شهر نفت خیز کرکوک را از تصرف کردها خارج ساخت . ایران و ترکیه نیز در مخالفت با همه پرسی غیرقانونی در کردستان عراق ، مرزهای زمینی و هوایی خود را با کردستان عراق بستند. اما این انتخابات با وجود مخالفتهای شدید خارجی و داخلی برگزار شد و اکثر کردهای عراقی به استقلال رای دادند . به جز رژیم صهیونیستی ، هیچ دولتی ، استقلال کردستان عراق را به رسمیت نشناخت و سرانجام بارزانی مجبور به ابطال نتایج همه پرسی شد و حدود یک ماه بعد ، از قدرت کناره گرفت.

کردستان عراق