بانوی رهیافته ای از نروژ
مونیکا هانگسلم ، تازه مسلماننروژی : « پس از آشنایی با اسلام فهمیدم که هیچ دینی بیشتر از اسلام زن را محترم نمی دارد. اسلام به کرامت و آزادی زن توجه شایانی داشته است. آزادی در نظر غربیها آن است که زن بدون لباس در خیابان راه برود. در حالی که این تعبیر نادرستی از آزادی است. معتقدم که اسلام آزادی واقعی را به زن داده است و نه تنها حجاب را اهانت به زن نمی دانم بلکه حجاب را برای راحتی زن امری ضروری می دانم. »
کشور نروژ با جمعیت بیش از پنج میلیون نفر ، در شمال اروپا و یکی از سه کشور اسکاندیناوی است. در این کشور بین دو تا سه درصد مردم مسلمان هستند که بزرگترین اقلیت دینی به شمار می روند. در نروژ نیز گرایش به اسلام در میان مردم افزایش یافته و مردم خسته از مادی گرایی و پوچی و فساد ، این دین سرشار از معنویت و انسانیت را پناهگاه خود می دانند. « مونیکا هانگسلم » یکی از کسانی است که پس از تحقیق در مورد اسلام و بخصوص مطالعۀ قرآن ، به آیین این حق و برادری روی آورده است. ظاهراً دو عامل باعث شده تا مونیکا درپی دینی جامع و به دور از خشونت روی آورَد : یکی فساد در غرب و دیگری نارسایی های مسیحیت تحریف شده.
یکی از معضلات کنونی که غرب با آن دست به گریبان است ، خشونت و تجاوز مردان علیه زنان است. بر اساس آمار یورو استات ، در سال 2015 حدود 215 هزار مورد خشونت و تجاوز علیه زنان در کشورهای عضو اتحادیه اروپا ثبت شده است. البته بسیاری از تعرضات ثبت نشده و مخفی باقی می ماند. متاسفانه این ناهنجاری و معضل جدی ، همچنان روند رو به افزایش دارد. مونیکا هانگسلم هم از چنین وضعیتی گریزان بود. وی می گوید : « مساله به اسلام گرویدن بنده به چند سال قبل بر می گردد. جایی که بسیاری از مردان نروژ مست به خانه برمی گردند و زنانشان را با تازیانه می زنند و زندگی خود را آشفته می کنند. »
اما مسألۀ دیگری که خانم هانگسلم را سرگردان کرده بود ، تناقضات و نکات غیر قابل قبول در انجیل و دین تحریف شده مسیحیت بود. همانطور که می دانیم ، انجیل های موجود ، دهها سال پس از حضرت عیسی (ع) توسط حواریون وی نگاشته شده اند و نمی توان آنها را دقیقاً حاوی وحی الهی دانست و در نتیجه در میان آنها تفاوتهای آشکاری وجود دارد . به همین دلیل مونیکا اظهار می دارد که پس از خواندن انجیل های مختلف ، نتوانسته از آنها استفاده ای بکند و آنها را کنار گذاشته است.
بر خلاف انجیل های کنونی ، قرآن کریم در همان زمان نزول وحی الهی بر پیامبر اسلام (ص) توسط چند تن از افراد مورد اعتماد ایشان ، نوشته می شد و در آن هیچ انحراف و تناقضی وجود ندارد. تنها یک قرآن واحد وجود دارد که همان معجزۀ بزرگ آن حضرت به شمار می رود. به همین علت هانگسلم می گوید : « قبل از اینکه اسلام بیاورم ترجمه نروژی قرآن را خوانده و آن را با انجیل مقایسه کردم و به شدت مجذوب قرآن شدم. مضامین قرآن تعجب مرا برانگیخت و از آن استفاده های فراوان بردم. مخصوصاً سوره اخلاص که آن را آغاز عشقم به قرآن و احساس امنیت در سایه آن می دانم. » سورۀ اخلاص یا توحید ، در عین کوتاهی ، یکی از زیباترین و پرمحتواترین سوره های قرآن است که بر یگانگی خداوند و بی نیازی و بی مانندی او تأکید می کند. این سوره در واقع با ذکر برخی مشخصات برجسته خداوند ، او را از سایر معبودانی که دیگران به نام خداوند می پرستند ، متمایز می کند.
خانم هانگسلم به حج نیز مشرف شده و خاطرات معنوی جالبی از این سفر روحانی و استثنایی دارد. وی درمورد احساس خود به هنگام حج و زیارت خانه خدا می گوید : « به هنگام زیارت کعبه احساس عجیبی داشتم و موقع زیارت مسجد الحرام احساس می کردم که به خدا نزدیک شده ام. آرزو می کنم که آن سعادت بارها نصیبم شود و اسلام در تمام جهان گسترش یابد.» سفر معنوی حج و شرکت در اجتماع عظیم مسلمانان و برگزاری مراسم سرشار از صفا و معنویت آن ، تأثیر غیرقابل انکاری بر زائران می گذارد و بر ایمان و اعتقاد آنها می افزاید. چنانکه بسیاری از افراد که ایمان محکمی به اسلام نداشته اند ، پس از انجام فریضه حج ، متحول شده و به افرادی مؤمن ، متدین و خداجو تبدیل شده اند.
برای هر زن غربی که قصد دارد به دین دیگری روی آورد ، این نکته مهم است که نظر آن دین در مورد بانوان چیست ؟ این سؤال ذهن مونیکا را نیز به خود مشغول کرده بود ، اما وی سرانجام پس از مطالعات فراوان در این مورد ، اعم از قرآن و سنت پیامبر و کتاب های فقهی ، به این نتیجه رسید که اسلام بیشترین ارزش و احترام را بری زن قائل شده است. وی خود در این باره می گوید : « پس از آشنایی با اسلام فهمیدم که هیچ دینی بیشتر از اسلام زن را محترم نمی دارد. اسلام به کرامت و آزادی زن توجه شایانی داشته است. آزادی در نظر غربیها آن است که زن بدون لباس در خیابان راه برود. در حالی که این تعبیر نادرستی از آزادی است. معتقدم که اسلام آزادی واقعی را به زن داده است و نه تنها حجاب را اهانت به زن نمی دانم بلکه حجاب را برای راحتی زن امری ضروری می دانم. » خانم هانگسلم به خوبی هدف اسلام از ارائۀ تعالیم سازنده برای زنان را دریافته است. از نظر اسلام ، آزادی و کرامت زن در خودنمایی و داشتن روابط ناسالم با مردان نیست ، بلکه اسلام حفاظت از انسانیت زن را در جامعه لازم می داند و حجاب را نیز به همین دلیل بر زنان واجب کرده است.
در واقع یک بانوی مسلمان با حجاب خود به مردان می فهمانَد که میل ندارد ابزاری برای هوسرانی آنها باشد و باید به شخصیت او احترام بگذارند. به همین دلیل خانم مونیکا ، حجاب را برای آسایش و آرامش زن ، لازم می داند. او از اینکه به دین راهگشا وانسان ساز اسلام گرویده است ابراز خوشحالی می کند و می گوید که دوستانش نیز اسلام آورده اند. البته این تازه مسلمان نروژی نیز مانند بسیاری از همکیشان خود ، پس از انتخاب اسلام با دشواری هایی روبرو شد ، اما در برابر آنها مقاومت کرد. وی در باره این مشکلات می گوید : « مساله مسلمان شدنم برای خانواده ام قابل قبول نبود و مادرم مرا از خانه بیرون کرد و تا مدتها، شب ها را در منازل مسلمانان نروژ می گذراندم. هرچند در ابتدا مسلمان شدنم برای خانواده به عنوان یک بحران بزرگ به شمار می رفت اما به مرور زمان تسلیم واقعیت شده و مرا به خانه راه دادند. »
یکی از علل اینکه مردم در غرب از پذیرش اسلام و تازه مسلمانان خودداری می کنند ، تبلیغات رسانه های جمعی علیه اسلام است. آنها به مردم چنین القا می کنند که اسلام دین خشونت ، تنگ نظری و سخت گیری درمورد زنان است. در حالی که افرادی چون مونیکا که از نزدیک با تعالیم اسلام آشنا می شوند و آن را از منابع معتبری چون قرآن و سنت پیامبر و اهل بیت ایشان (ع) می آموزند ، به خوبی می فهمند که اسلام دین صلح ، دوستی و آزادی واقعی برای زنان است. چنانکه هانگسلم نیز تأکید می کند : « من به صورت ناگهانی اسلام نیاوردم. من اسلام را چون دین صلح و رحمت است انتخاب کردم. » وی رسانه های کشورش را به خاطر نشان ندادن چهرۀ واقعی اسلام سرزنش می کند و می گوید : « رسانه ها و وسایل اطلاع رسانی نروژ در خصوص ترسیم چهره واقعی اسلام بسیار ضعیف هستند و نتوانسته اند حقیقت آن را برای مردم بازگو کند. »
مونیکا بانوی مسئولیت پذیری است و برای تبلیغ دین و اعتقاد جدید خود ، کاملاً فعال می باشد. او زبان عربی را فراگرفته و کتاب های اسلامی متعددی مطالعه کرده است. وی اکنون با همکاری تعدادی از زنان مسلمان ، دوره هایی را برای آموزش تعالیم و معارف والای اسلامی برگزار می کند. البته وی خود معترف است که باید فعالیت خیلی بیشتری انجام گیرد ، زیرا بسیاری از مسلمانان نروژ چیز زیادی از دین خود نمی دانند و بدتر از آن اینکه مردم این کشور نیز تنها از طریق رسانه ها که با اسلام مخالفند ، این دین را می شناسند. در نتیجه مسلمانان نروژ با معضلات متعددی روبرو هستند. هانگسلم در این زمینه چنین توضیح می دهد : « به دلیل عدم شناخت درست مردم نروژ از اسلام، مسلمانان در آنجا با مشکلات گوناگونی دست و پنجه نرم می کنند. برای مثال کودکان مسلمان ما به خاطر نادانی معلمین نسبت به اسلام ، از ابراز دین خود امتناع می کنند. لذا جمعیت های اسلامی نروژ در صدد تاسیس مسجد جامع برای عبادت و درس برآمده اند. لکن به دلیل مشکلات مالی مدتها طول خواهد کشید تا این پروژه به اتمام برسد. » در نروژ تقریباً 56 مسجد وجود دارد که وجود یک مسجد جامع می تواند فعالیت مسلمانان را همسو و هدفمند کند و بر اتحاد و انسجام آنها بیفزاید.