دستاوردهای ماندگار انقلاب اسلامی در عرصه تحولات منطقه ای و بین المللی
(last modified 1396-11-24T11:02:27+00:00 )
دلو 24, 1396 15:32 Asia/Kabul

با پیروزی انقلاب اسلامی ایران در فبروری 1979 یکی از مهم ترین تحولات  قرن بیستم رخ داد. این تحول بزرگ تاثیرات ماندگاری را در منطقه و همچنین در سطح بین المللی برجا گذاشت.

انقلاب اسلامی در شرایطی به پیروزی  که کمتر کسی ایران را در شرایط انقلابی تصور می‌کرد. حضور فعال انگلیس و آمریکا در ایران پس از کودتای 28 مرداد 1332/اوت 1953/، تصور هرگونه انقلاب با خاستگاه مردمی را  با وجود رژیم سرکوبگر شاه در ایران  با یاس مواجه می‌ساخت. اما برغم این نگرش ها ، انقلاب اسلامی با  حرکت یکپارچه و متحد مردم به رهبری امام خمینی (ره) به پیروزی رسید.

تشکیل نظام جمهوری اسلامی ؛ به عنوان یک نظام مبتنی  بر مردم سالاری دینی  موجب  بیداری مسلمانان در سراسر جهان و شروع  فصل جدیدی از خیزش های  اسلامی گردید . انقلاب اسلامی در اوج تحکیم و تثبیت  حاکمیت  و نفوذ بلا منازع  دو قطب قدرت غرب و شرق بر بخش وسیعی از جغرافیای سیاسی جهان  ظهور کرد  و در اولین تاثیرات  جهانی  خود نظام دو قطبی را به چالش کشاند  ودر یک  خیزش جهانی علیه مستکبرین؛  تقسیم ‌بندی های  تحمیل شده بر جهان را دگرگون ساخت  .

در پرتو این تحول بزرگ جریان های مقاومت از سوی ملت ها در قالب حرکت‌های انقلابی  وارد عرصه‌ منازعات جهانی گردید . یکی از  نمونه های این خیزش تشکیل جریان های مقاومت اسلامی همچون،  حزب‌الله لبنان است که امروز به عنوان یک قدرت مطرح با خاستگاه مردمی هم چون سنگری تسخیر ناپذیر در مقابل  صهیونیسم بین‌الملل ایستاده و پایه های رژیم  اشغالگر قدس را به لرزه انداخته است .

دکتر ولایتی مشاور امور بین الملل رهبر معظم انقلاب  در این زمینه در سخنانی در همایش انقلاب اسلامی، تحولات منطقه و چشم انداز آینده  می گوید :

"بقای کشورهای جهان سوم از سه راه ممکن است : تشکیل حکومت دیکتاتوری مثل شاه، تکیه بر قدرت خارجی یا تکیه به مردم."

وی تاکید می کند  : در کشورهای اسلامی  اما مردم می توانند تکیه گاه حکومت باشند و تجربه هم این را به ما نشان داده است.

این دستاورد بزرگ ، شوق و اشتیاق عجیبی در بین ملل تحت ستم، نهضت‌ های آزادیبخش و تمام آزادیخواهان جهان به وجود آورد و در بیداری، امید و اعتماد به نفس مسلمانان - بدون توجه به ملیت یا تعاملات سیاسی ملت‌ها - نقش بسزایی ایفا کرد و توانایی اسلام را در جهت مقابله با رژیم‌های فاسد و تحت سلطه‌ی خارجی آشکار نمود.

در واقع آنچه را که  ژوزف آرنولد توین‌بی  Joseph Arnold Tobeeتاریخ‌دان انگلیسی در سال 1949م در کتاب «تمدن در بوته‌ آزمایش» پیش‌بینی کرده بود، با پیروزی انقلاب اسلامی عینیت یافت:

او می گفت :" پان اسلامیسم خوابیده است، با این حال ما باید این امکان را در نظر داشته باشیم که اگر پرولتاریای جهان (مستضعفین) برضد سلطه‌ غرب به شورش برخیزد و خواستار یک رهبری ضدغربی شود، این خفته بیدار خواهد شد. "

در واقع با پیروزی انقلاب اسلامی حرکتی روبه  تکامل شروع شد و تحت رهبری هوشمندانه امام خمینی(ره) روحیه  آزادی خواهی و ظلم ‌ستیزی در میان مسلمانان ستمدیده جهان  متجلی گردید .

صباح زنگنه سفیر پیشین ایران در سازمان همکاری های اسلامی، کارشناس سیاسی و تحلیل گر مسایل خاورمیانه  می گوید :

"..انقلاب اسلامی ایران بر خلاف بسیاری از انقلاب های دیگر محدود به زمان و مکان نیست، بلکه همچون چشمه جوشان با وجود گذشت بیش از سه دهه، همچنان الگویی برای کشورهای تحت ستم جهان و تاثیرگذار بر روند تحولات منطقه و جهان است. .... با پیروزی انقلاب اسلامی دین و دینداری در سراسر جهان احیا شد و معنویت به صحنه اجتماع بازگشت."

 

حاکمیت و استقرار ارزش های اسلامی در زندگی فردی و اجتماعی مردم، و امید دادن به سایر مسلمانان و ملت های مظلوم و مستضعف جهان از مهمترین هدف های انقلاب اسلامی است  .

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ، در سخنانی، در دیدار جمعی از دانشجویان (  17خرداد/جوزا 96)  اعلام موضع صریح و قاطع نظام اسلامی در مقابل قدرتها را حادثه‌ای بسیار مهم دانستند و تأکید کردند: "همین موضوع یکی از نشانه‌های آشکار کارآمدی نظام است.ایشان با تأکید بر اینکه جوانان مؤمن، انقلابی و حزب‌اللهی نباید پیشرفتها و دستاوردهای بی‌شمار نظام اسلامی را از یاد ببرند، افزودند: "انقلاب اسلامی با ایستادگی در مقابل نظام سلطه، توانست به ملت ایران، هویت و آرمان بدهد."

حضرت آیت الله خامنه‌ای، علت هضم نشدن در هاضمه جهانی را، «هویت ایران و ایرانی» برشمردند و خاطر نشان کردند: "هویت ملت ایران و آرمان های فراوان این ملت، به‌ طور طبیعی نظام سلطه را در مقابل انقلاب اسلامی قرار داد و یک مبارزه قهری میان نظام اسلامی و قدرت ها و جریان های تأثیرگذار جهانی آغاز شد."