بررسی مطبوعات چاپ کابل 28حوت 1397
(last modified Tue, 19 Mar 2019 13:12:34 GMT )
حوت 28, 1397 17:42 Asia/Kabul
  • بررسی مطبوعات چاپ کابل 28حوت 1397

"غنی و تلاش برای قومی سازی" ، "برخورد قانونی با زورمندان و قدرتمندان" و "آزادی بیان قابل معامله نیست"، عناوین سرمقالات روزنامه های امروز چاپ کابل است.

 

غنی و تلاش برای قومی سازی عنوان سرمقاله ی روزنامه ی ماندگار است که در آن چنین آمده است:

چندی پیش غنی طی فرمانی، سادات را به عنوان یک «قوم» در کشور معرفی کرد. البته این کار بعد از درخواست مردم سادات افغانستان صورت گرفته است مردمی که در میان همه اقوام کشور حضور دارند و برای همه عزیز و تاج سر تلقی می‌شوند؛ اما در سال‌های پسین تلاش‌های قومی سازی آقای غنی شهره  شده است و در کنار تراشیدن هزاره‌های اهل سنت و غیره حالا هم فرصت را برای معرفی کردن مردم سادات افغانستان به عنوان قوم مساعد کرده است.
سیاست قوم‌گرایی افراطی آقای غنی و دیگر متعصبان و قوم‌گرایان و تفرقه‌افکنان دور و بر او در حکومت کنونی، این انتظار را در دل برخی از سادات افغانستان برجسته کرد که باید به عنوان یک قوم شناخته شوند. روی این حساب آقای غنی حالا در کنار آنکه چندی پیش همسرش رولا غنی در مصاحبه‌یی گفته بود که سادات قوم نیست اما حالا آقای غنی به‌خاطر مسایل انتخاباتی و مردم‌فریبی‌ که دارد فرمان قوم بودن سادات را صادر کرده است تا نام سادات به عنوان قوم درج تذکره برقی شود.

ماندگار می افزاید:

مردمان شریف باعزت و محترم سادات که پیش از این در میان همه اقوام از حیثیت و عزت خاصی به دلیل نسل و نسبی که بایستی از پیامبر داشته باشند، برادر دار بودند و جایگاه معنوی داشتند حالا با تقلیل یافتن به یک قوم مشخص محدود شده و آن فرصت عزیز قبلی را از دست می‌دهند و امتیازی کلانی هم در مناسبات سیاسی به دست نخواهند آورد در حالی که بایستی سیاسیون و مردمان اهل دانش و خرد سادات کشور در میان هر قوم و تبار این سرزمین درک می‌کردند غنی تخم افتراق را در کشور می‌پاشاند و بایستی در برابر آن اعتراض می‌کردند، آمدند و بر آن دهل کوبیدند. این حرکت هیچ منفعتی را برای سادات کشور و مردم آفغانستان در پی ندارد و فقط غنی از آن به عنوان یک امتیاز استفاده می‌کند و بس.

 

و برخورد قانونی با زورمندان و قدرتمندان عنوان سرمقاله ی روزنامه ی هشت صبح است که در آن چنین آمده است:

خودسری قدرت‌مندان، بلندپایه‌گان حکومت و شماری از اشخاص پرنفوذ حال به جایی رسیده است که به خودشان اجازه می‌دهند با پولیس برخورد فزیکی کنند. پروین درانی، عضو قبلی پارلمان، دو روز پیش به روی یکی از منسوبان پولیس دست بلند کرد. او و شماری دیگر از قدرت‌مندان به خود حق می‌دهند تا قانون‌شکنی کنند و به روی نیروی تنفیذ قانون دست بلند کنند. روشن است که برخورد فزیکی با پولیس جرم مشهود است و نیروهای امنیتی حق دارند شخصی را که دست به چنین اقدامی می‌زند، ‌بازداشت کنند. پولیس، نیروی تنفیذ قانون است. وظیفه‌ی پولیس، اجرای قانون است. پولیسی که در خیابان گشت می‌زند، حاکمیت دولتی و حکومت قانون را تمثیل می‌کند. برخورد فزیکی با پولیس، آن هم از سوی کسی که سابقه‌ی قانون‌گذاری دارد، خندیدن به ریش حاکمیت قانون است.

هشت صبح می افزاید:

ایجاب می‌کند که وزارت داخله پرونده‌ی پروین درانی را جدی بگیرد. این پرونده باید هرچه زودتر به نهادهای عدلی و قضایی سپرده شود. مأموران عدلی باید با جدیت به این پرونده رسیده‌گی کنند تا هرچه زودتر به دادگاه برود و قانون اجرا شود. باید قانون و عدالت جزایی بر آنانی اجرا شود که حاکمیت قانون را به هیچ می‌گیرند و حتا به روی پولیس دست بلند می‌کنند. نیروی پولیس، دستگاه عدلی و مجموع نیروی تنفیذ قانون به رغم مشکلاتی که دارند، باید صاحب ابهت شوند و اعتماد شهروندان را به دست بیاورند. این امر زمانی تحقق می‌یابد که قانون بر زورمندان و گردن‌فرازان تطبیق شود. ابهت پولیس و قضا برای حفظ نظم اجتماعی  بسیار مهم است.

 

و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی افغانستان ما که در سرمقاله ای تحت عنوان آزادی بیان قابل معامله نیست چنین نوشته است:

دیروز 27 حوت به عنوان روز خبرنگار از سوی مرکز خبرنگاران تجلیل شد و یک نفر به عنوان خبرنگار سال و ده نفر نیز به عنوان بهترین های سال مورد تقدیر قرار گرفتند. این روز به عنوان یکی از روزهای ملی سال از سوی مرکز خبرنگاران مطرح شده بود و در کمیته مشترک رسانه ها و حکومت نیز مورد تایید قرار گرفته بود و این نام گذاری دو هفته قبل در کابینه تصویب گردید. 
در مراسم تجلیل از این روز که در مرکز رسانه های حکومت برگزار شده بود، معاون دوم رییس جمهور، نماینده خاص ملل متحد، نمایندگان برخی از سفارت خانه های خارجی مقیم کابل و جامعه رسانه ای کشور حضور داشتند. در این محفل تمام سخنرانان بر حفظ ازادی بیان و غیر قابل معامله و مذاکره بودن آن تاکید کردند. معاون رییس جمهور با شرح اهمیت آزادی بیان، آن را اساس همه آزادی های دیگر دانست و بر ضرورت حفاظت از آزادی بیانه و رسانه های آزاد در همه حالت ها تاکید کرد. 

در پایان نویسنده می افزاید:

در این مراسم هم چنین تعدادی از اهالی رسانه نیز سخنرانی کردند که بر حفظ آزادی بیان به عنوان یک دستاورد تاکید کردند و از همه مهم تر، مذاکرات پنهانی و پشت پرده صلح را به باد انتقاد گرفتند و این روند مخفیانه مخالف آزادی بیان و مخالف ارزش های دموکراتیک و به مثابه زیر پا گذاشتن قانون اساسی و دستاوردهای مردم افغانستان در سال های اخیر دانستند. 

کلیدواژه