جستجو
-
جدی 28, 1398
نمایندگان آمریکا، اتحادیه اروپا، ناتو و سازمان ملل همچنین آلمان در نشستی درباره کاهش خشونتها و مذاکرات بینالافغانی گفتوگو کردند.
-
عقر 03, 1403
روزنامه نگار و فعال رسانه ای برگزاری شانزدهمین نشست بریکس و شرکت رئیس جمهوری اسلامی ایران به عنوان مهمان رسمی و عضو اصلی این پیمان را از چند جهت دارای اهمیت دانست.
-
سرط 15, 1403
سرپرست وزارت امور خارجه ایران مشارکت فعال جمهوری اسلامی در اجلاس شانگهای را انتخاب راهبردی ایران برای تعمیق و ارتقای نقش موثر خود در عرصه چندجانبه گرایی دانست.
-
جوز 21, 1403
سرپرست وزارت امورخارجه ایران عضویت جمهوری اسلامی ایران در بریکس را نشان دهنده جایگاه و اهمیت ایران در نظام چندجانبه گرایی دانست.
-
سرط 14, 1402
وزیر امور خارجه ایران، جنبش عدم تعهد را یک ظرفیت ویژه در تقویت چندجانبهگرایی و هماندیشی برای حل چالشهای جدید جهانی دانست.
-
ثور 05, 1402
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، خروج یکجانبه آمریکا از برجام، اعمال مجدد تحریمهای غیرقانونی ضدایرانی،اجبار کشورها به مشارکت در این اقدامات غیرقانونی و سرپیچی از تصمیمات دیوان بین المللی دادگستری را نمونه های بارز یکجانبه گرایی دانست.
-
سنب 08, 1401
سفیر آمریکا در سازمان ملل مدعی شد که ایالات متحده مصمم است تا به صورت چندجانبه به افغانستان از طریق سازمان ملل و شورای امنیت کمک کند.
-
ثور 20, 1401
نماینده روسیه نزد سازمان های بین المللی مستقر در وین اعلام کرد، اقدام ترامپ در خروج یکجانبه و غیرقانونی از برجام، مشکلات زیادی را برای دیپلماسی چندجانبه ایجاد کرده است.
-
جوز 11, 1400
رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، با بیان اینکه مخالفت با یکجانبه گرایی و صیانت از چندجانبه گرایی از اولویت های مهم مجلس شورای اسلامی ایران است، گفت: ایران ضمنِ حفظِ تناسب و توازن در روابط خارجیِ خود با مناطق مختلف جهان، بر نگاهِ ویژه به همسایگان و قاره ی تاریخی، تمدنی و ادیانیِ آسیا که محل سکونتِ همه ماست، تأکید ویژه ای دارد.
-
ثور 18, 1400
مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا توافق برجام را رکن کلیدی دیپلماسی و نظام چندجانبهگرایی خواند و از تلاشها برای احیای آن پس از خروج یکجانبه آمریکا استقبال کرد.
-
حمل 16, 1400
توسعه مناسبات چند وجهی با کشورهای آسیایی یکی از اولویت ها در روابط منطقه ای ایران است.
-
حوت 24, 1399
جمهوری اسلامی ایران تفاوتی بین اروپایی ها و دولت جدید امریکا قائل نیست.
-
میز 29, 1399
بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از 18 اکتبر همه محدودیتهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران و همچنین اقدامات و خدمات مالی مرتبط با آن و تمامی ممنوعیتهای ورود یا عبور از قلمرو دولتهای عضو سازمان ملل متحد که پیش از این علیه برخی شهروندان و مسئولان نظامی ایران تحمیل شده بودند، به صورت خودکار خاتمه یافت.
-
میز 27, 1399
سفیر ایران در پاکستان پایان تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی را نقطه عطف تاریخی در مسیر حفظ برجام دانست و گفت: حامیان چندجانبهگرایی از این پس برای همکاری با تهران با هیچ مانع قانونی روبرو نخواهد بود.
-
میز 27, 1399
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در توئیتی تاکید کرد که عادی سازی همکاری دفاعی ایران با جهان از امروز، پیروزیای برای آرمان چندجانبهگرایی و نیز صلح و امنیت در منطقهمان به شمار میآید.
-
میز 01, 1399
پایبند نبودن برخی کشورها به چندجانبه گرایی سبب افزایش چالش های جهانی در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، بهداشتی، محیط زیستی شده است؛ این مسئله واکنش دبیرکل سازمان ملل متحد را در مراسم گرامی داشت هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل متحد در پی داشته است.
-
میز 01, 1399
دبیرکل سازمان ملل در سخنانی به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل متحد نبود راه حلهای چند جانبه برای چالشهای جهانی را محکوم کرد.
-
سنب 31, 1399
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به تلاش واشنگتن برای نابود کردن برجام گفت: برای صیانت از چندجانبهگرایی راهی جز پایان دادن به رفتارهای مخرب آمریکا وجود ندارد.
-
اسد 30, 1399
رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، تقویت چندجانبهگرایی و تعهد مسئولانه را ضرورت جامعه بین المللی برای بازسازی آسیبهای همه گیری کرونا عنوان کرد.
-
جوز 29, 1399
سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین درباره افزایش تحرکات ضدایرانی آمریکا و متحدانش در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی هشدار داد.