مذاکره غیر مستقیم تهران-واشنگتن؛ آزمون سنجش نیت آمریکا / اسرائیل همچنان نگران..
(last modified Sat, 12 Apr 2025 05:49:00 GMT )
فروردین ۲۳, ۱۴۰۴ ۰۹:۱۹ Asia/Tehran
  • سمت راست: سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران - سمت چپ: استیو ویتکاف، نماینده رئیس جمهور آمریکا در امور غرب آسیا
    سمت راست: سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران - سمت چپ: استیو ویتکاف، نماینده رئیس جمهور آمریکا در امور غرب آسیا

پارس‌تودی- مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا برای رفع تحریم‌های ضد تهران روز شنبه در مسقط پایتخت عمان برگزار می‌شود.

سرانجام پس از ۲ ماه بحث و هیاهوی سیاسی در فضای بین الملل، جمهوری اسلامی ایران پذیرفت که به صورت غیر مستقیم با آمریکا مذاکره کند، مذاکره‌ای که قرار است روز شنبه در مسقط پایتخت عمان به عنوان کشور ثالث برگزار شود.

مذاکرات پیش‌ رو در عمان بخشی از تلاش‌های دیپلماتیک برای کاهش تنش‌ها بین ایران و آمریکا است که از سال‌ها پیش به دلیل مسائل مختلفی از جمله برنامه هسته‌ای ایران، تحریم‌ها و تنش‌های منطقه‌ای شدت گرفته است.

با این حال مسئولان دستگاه دیپلماسی ایران، این مذاکره را محکی برای سنجش نیت ایالات متحده می‌دانند؛ از جمله «اسماعیل بقائی هامانه» سخنگوی وزارت خارجه ایران که روز جمعه و در آستانه برگزاری گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: ما با حسن نیت و هوشیاری کامل به دیپلماسی یک فرصت واقعی می‌دهیم. آمریکا باید این تصمیم را که علی‌رغم هیاهوهای خصمانه آنها اتخاذ شده است، قدر بداند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران با اشاره به اینکه تهران نه پیش‌داوری می‌کند و نه پیش‌گویی، خاطرنشان کرد: ایران در نظر دارد روز شنبه نیت و جدیت طرف مقابل را ارزیابی و متناسب با آن حرکت‌های بعدی را تنظیم کند.

پیشتر «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران در یادداشتی در نشریه آمریکایی واشنگتن‌پست، مذاکره در عمان را یک آزمون دانست و نوشت: توپ در زمین آمریکاست.

در همین راستا «بهنام سعیدی» عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران نیز روز پنجشنبه درباره الزامات مذاکره غیرمستقیم ایران با آمریکا، مسائل صلح‌آمیز هسته‌ای، قدرت دفاعی و موشکی، را خط قرمز ایران دانست و تاکید کرد: دارا بودن انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز و توان موشکی و دفاعی حق جمهوری اسلامی ایران است و بر سر این موارد با هیچ کشوری مذاکره نمی‌کنیم.

«مارک روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا نیز پنجشنبه شب ابراز امیدواری کرد که مذاکرات آمریکا با ایران به صلح منجر شود.

از سوی دیگر بازیگر نقش اول تنش‌، جنگ و درگیری در منطقه غرب‌آسیا یعنی رژیم صهیونیستی همچنان نگران حاکمیت فرایند دیپلماتیک در محیط بین الملل است.

نشریه صهیونیستی جروزالم پست در جدیدترین واکنش نسبت به مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان در مطلبی به نقل از منابع آگاه صهیونیست نوشت: منابع بلندپایه اسرائیلی ابراز نگرانی کرده‌اند که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا، ممکن است توافقی با ایران امضا کند که از نظر اسرائیل «ضعیف» یا «متوسط» محسوب می‌شود.

با این حال ایران همچنان نسبت به آمریکا بد بین است و این بدبینی نشئات گرفته از رفتارهای متناقض ایالات متحده است رفتارهایی که ریشه در دهه‌ها تحریم ظالمانه ضد تهران دارد و اخیرا نیز در حالیکه قرار است تهران-واشنگتن به صورت غیر مستقیم در عمان مذاکره کنند آمریکا تحت تأثیر لابی صهیونیست‌ها به دنبال تشدید فشارها بر تهران است.

بر این اساس، وزارت خزانه‌داری آمریکا پیش از مذاکرات غیرمستقیم شنبه، یک فرد و چهار شرکت را به اتهام کمک به ایران برای دور زدن تحریم‌های صنعت نفت تحریم کرد.

Sr