اردیبهشت ۰۵, ۱۴۰۳ ۱۱:۱۹ Asia/Tehran
  • ماجرای شکست آمریکا در صحرای ایران
    ماجرای شکست آمریکا در صحرای ایران

پارس تودی- پنجم اردیبهشت سال 1359 هجری شمسی حدود 15 ماه بعد از انقلاب مردم ایران و سقوط رژیم دیکتاتوری شاه که وابسته به آمریکا بود، عملیات نیروهای نظامی آمریکایی به نام عملیات پنجه عقاب، در صحرای طبس ایران در حین شروع با فاجعه ای بزرگ روبرو شد و شکست خورد.

این واقعه، پس از آن روی داد که «جیمی کارتر»، رئیس جمهور وقت ایالات متحده، تصمیم گرفت تا به ایران حمله نظامی کند. بهانه این هجوم، آزادی جاسوسانی بود که در سیزدهم آبان 1358 به اسارت دانشجویان ایرانی درآمده بودند هدف اصلی اما حمله به مراکز سیاسی و نظامی ایران و به سقوط کشاندن جمهوری در ایران بود.

سران کاخ سفید که از حرکت دانشجویان غافلگیر شده بودند و توطئه‌هایشان آشکار شده بود، تصمیم گرفتند از قوای نظامی استفاده کنند و با حمایت برخی نیروهای داخلی و پشتوانه تبلیغاتی خبرگزاری‌های غربی دولتی وابسته به خود را در ایران به‌قدرت برسانند.

ورود نیروهای آمریکا به ایران

طبق برنامه، چهارم اردیبهشت 1359، هفت فروند هواپیمای غول پیکر c-130 و هشت فروند بالگرد وارد مرز ایران شدند، در حالی که نیروهای ویژه عملیات، تجهیزات پیشرفته نظامی و وسایلی همچون جیپ، موتورسیکلت‌های تندرو و مخصوص عملیات و... همراه داشتند.

آمریکایی ها از جنوب کشور وارد مرزهای ایران شدند و با هماهنگی دولت غربگرای بنی صدر پس از طی حدود یکصد کیلومتر، بدون اینکه مانعی در مسیرشان باشد، در فرودگاهی متروکه، نزدیک رباط‌خان طبس فرود آمدند.

طبق یک عملیات هماهنگ با نیروهای نفوذی، پیش‌تر تجهیزات ضدهوایی از مسیر مورد نظر برداشته شده بودند و نیمه شب بود که نیروهای ویژه به صحرای طبس رسیدند.

شکست عملیات و نابودی بخشی مهم از تجهیزات و نظامیان آمریکایی

نظامیان آمریکایی وقتی در بیابان طبس بودند، یکی از بالگردهایشان از هواپیمای c-130 سوختگیری کرد و از زمین برخاست و با هواپیما برخورد کرد و هر دو آتش گرفتند.

تصویری از هواپیمای منفجر شده C-130  آمریکا در صحرای طبس

 

سپس بر اثر طوفان شن، 2 بالگرد دیگر، دچار نقص فنی شدند و از انجام عملیات باز ماندند. در نتیجه اجرای طرح با هماهنگی کارتر متوقف شد و آمریکایی‌ها از بیم آنکه، همگی در طوفان شن در ایران نابود شوند یا اسیر نیروهای ایران بشوند، از فرصت شب استفاده کردند و فرار کردند.

بالگردهای آمریکایی در صحرای طبس

 

شاکله فرماندهی نیروهای نظامی آمریکا به قدری از هم پاشید،  که هشت نظامی کشته شده آمریکایی، اسناد سری و محرمانه در بالگرد‌های به جا مانده را باقی گذاشتند.

تصاویر نظامیان آمریکایی کشته شده در عملیات پنجه عقاب
تصاویر اجساد نظامیان آمریکایی در صحرای طبس

 

پیامدها

شکست طبس، یک ضربه محکم بر پیکره امپریالیسم آمریکایی و سبب رسوایی سران کاخ سفید شد. آمریکا می‌خواست مردم ایران را به دلیل فروپاشاندن رژیم سلطنتی پهلوی و همچنین دستگیری جاسوس‌های آمریکایی تنبیه کند؛ ولی نتیجه برعکس شد.

بازدید امام خامنه‌ای از بقایای تجهیزات نظامی آمریکا در طبس

 

بازدید امام خامنه‌ای از بقایای تجهیزات نظامی آمریکا در طبس

 

دیگر آنکه ملت ایران هوشیارتر و دشمنی جریان سلطه جوی غربی آشکارتر شد، نفوذی‌ها و همراهان داخلی با غرب استعماری  رسوا شدند. کارتر در پی آن بود که پس از آزادی گروگان‌ها، دوباره برای ریاست جمهوری برگزیده شود؛ ولی به سبب این ناکامی و تصمیم امام خمینی رهبر ایران مبنی بر نگه داشتن جاسوسان تا برگزاری انتخابات، مردم ایالات متحده به کارتر رای ندادند و وی در انتخابات، شکست خورد. بعدها وی در مصاحبه‌ای گفت:

«دوران ریاست جمهوری من، بدترین دوره‌های ریاست جمهوری در آمریکا بوده است؛ زیرا در آن زمان، دولت آمریکا در دست آیت‌الله خمینی در ایران به گروگان گرفته شد».

عبارات کلیدی:  واقعه طبس ، ایران و آمریکا ، امام خمینی ، جیمی کارتر ، انقلاب اسلامی ایران

کلیدواژه