مهر ۱۴, ۱۴۰۳ ۰۷:۵۸ Asia/Tehran
  • ۶ مورد از بزرگترین دروغ‌ها و اتهامات درباره شیعیان در جهان اهل سنت
    ۶ مورد از بزرگترین دروغ‌ها و اتهامات درباره شیعیان در جهان اهل سنت

پارس‌تودی- برخی از افراط‌گرایان، شیعیان را به بدعت‌گذاری در اسلام متهم می‌کنند. در حالی که شیعه به اصول اساسی اسلام مانند توحید، نبوت و معاد معتقد است.

در طول تاریخ، برخی اختلافات مذهبی میان شیعه و اهل سنت باعث شده تا تفسیرهای نادرست و شایعاتی نادرست در خصوص اعتقادات شیعه در میان اهل سنت پخش شود. این سوء تفاهم‌ها و دروغ‌ها در تاریخ عمدتاً از سوی گروه‌های افراطی مطرح شده و بازتاب‌دهنده نگرش کلی اهل سنت نیست. در دو قرن حاضر و بویژه در عصر قوت گیری رسانه، استعمار اما بازیگری کلیدی در این میان شد و توانست با پمپاژ انبوه شایعات حس نفرت را نسبت به شیعیان در جوامع اهل سنت دامن زند. امری که با ظهور جریان‌های تکفیری بیشتر شد. در ادامه این مطلب از پارس‌تودی، به شش مورد از بزرگ‌ترین دروغ‌ها و اتهاماتی که علیه شیعیان مطرح شده، پرداخته می‌شود:

 

1. تحریف قرآن: یکی از جدی‌ترین اتهاماتی که به شیعیان زده می‌شود، باور به تحریف قرآن است. این ادعا کاملاً نادرست است؛ شیعیان همانند اهل سنت، قرآن موجود را کلام خداوند و بدون هرگونه تغییر می‌دانند و به آن پایبند هستند. عقیده به تحریف قرآن در میان شیعیان جایی ندارد و کتب معتبر شیعه نیز بر این مسئله تأکید دارند. در ایران دقیقا همان قرآنی در دست همه مردم و در مساجد وجود دارد که در دست مردم عربستان و مصر و اندونزی و الجزایر است. حتی بسیاری از کتب قرآن وارداتی از کشورهای اهل سنت هستند. حتی یک کلمه هم تفاوت وجود ندارد، حتی یک حرف!

 

2.غلو درباره امامان: اتهام دیگری که به شیعیان نسبت داده می‌شود این است که آن‌ها در مورد اهل بیت پیامبر، به ویژه امام علی (ع) و دیگر امامان از نسل پیامبر، غلو می‌کنند و آن‌ها را در حد الوهیت می‌پندارند. این سوء برداشت ناشی از عدم درک صحیح مفهوم "ولایت" و جایگاه امامان در اعتقادات شیعه است. اینکه امام وسیله هدایتگر و مفسری بسوی وحی است که پیامبر آورده است. شیعیان اهل بیت را انسان‌های معصوم و پاک طبق آیه ۳۳ سوره احزاب یعنی «إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا؛ ‌«ای اهل بیت، خدا می‌خواهد پلیدی را از شما دور کند و شما را پاک دارد» می‌دانند، اما هرگز آنان را به‌عنوان خدا یا موجودات الهی نمی‌پرستند. این دروغ مطلقا در باور شیعیان نیست. امامان تمامی احادیث را از پیامبر اسلام نقل میکنند.

 

3. بدعت در دین اسلام: برخی از افراط‌گرایان، شیعیان را به بدعت‌گذاری در اسلام متهم می‌کنند. در حالی که شیعه به اصول اساسی اسلام مانند توحید، نبوت و معاد معتقد است و تنها در برخی مسائل فقهی و احکامی، با اهل سنت اختلاف نظر دارد. این اختلافات فقهی ناشی از اجتهاد علمای شیعه است و به معنای افزودن بدعت به دین نیست.

 

4. توسل به غیر خدا: توسل در مذهب شیعه به معنای واسطه قرار دادن پیامبر اسلام (ص) و امامان معصوم (ع) و اولیاء حق برای نزدیکی به خداوند است. شیعیان معتقدند که توسل به اهل بیت نه به معنای پرستش آن‌ها، بلکه برای طلب شفاعت و دعا از کسانی است که نزد خداوند مقرب هستند. این عمل ریشه در قرآن دارد، جایی که خداوند می‌فرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسِیلَةَ» (سوره مائده، آیه 35)، یعنی "ای کسانی که ایمان آورده‌اید! از خدا پروا کنید و وسیله‌ای برای نزدیکی به او بجویید." همچنین در قرآن به ماجرای توسل فرزندان حضرت یعقوب به پدرشان اشاره شده است، جایی که آن‌ها از یعقوب (ع) می‌خواهند برای آمرزش گناهانشان از خدا طلب بخشش کند: «قَالُوا یَا أَبَانَا اسْتَغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا إِنَّا کُنَّا خَاطِئِینَ» (سوره یوسف، آیه 97). این مثال‌ها نشان می‌دهد که توسل، نه تنها در سنت شیعه، بلکه در متون مقدس و تاریخ پیامبران نیز جایگاهی مشروع دارد و وسیله‌ای برای تقرب به خداوند است.

 

5. دشمنی و توهین به صحابه پیامبر: یکی از رایج‌ترین اتهامات علیه شیعیان این است که آن‌ها صحابه پیامبر (ص) را دشمن می‌پندارند و به آنان بی‌احترامی می‌کنند. این دروغ نیز یک جریان اتهام زنی متعمدانه است‌. در واقع، شیعه معتقد است دو دسته کلی پس از پیامبر در میان صحابه پیدا شد. یک دسته آنها که کاملا وفادار ماندند و دسته دیگر آنها که در برخی امور از سوی خود تصمیم گرفتند. شیعیان به برخی رفتارهای دسته دوم نقد دارند، اما همانگونه که علمای شیعه از قدیم تا جدید همچون امام خمینی و امام خامنه‌ای گفته‌اند هرگونه اهانت به دسته دوم نیز حرام است. البته نباید انکار کرد که گاه جریانی منحرف یا جاهل به نام شیعه در جلسه‌ای اهانتی کرده و دشمنان اتحاد شیعه و سنی با توزیع رسانه‌ای یک اهانت آن را به تمامی شیعیان نسبت میدهند. از منظر تمامی مراجع تقلید شیعه و علمای شیعه اهانت به صحابه روا نیست.

 

6. اهانت به زنان پیامبر (ص): یکی از اتهامات نادرست و شایع دیگر این است که شیعیان به زنان پیامبر بی‌احترامی می‌کنند و تهمت‌هایی به آن‌ها وارد می‌کنند. در حالی که شیعه به مقام همسران پیامبر احترام قائل است و هیچ‌گاه این‌گونه تهمت‌ها را در عقاید خود جای نمی‌دهد. اختلاف در تفسیر برخی وقایع تاریخی هرگز به معنای بی‌احترامی به شخصیت و مقام زنان پیامبر در عقاید شیعه نیست. از منظر تمامی شیعیان و مبتنی بر قرآن، همسران پیامبر «ام المومنین» هستند.

نهایت اینکه، این اتهامات و شایعات بیشتر از سوی گروه‌های فتنه انداز رسانه‌ای و افراطی مطرح شده‌اند و بسیاری از اهل سنت به چنین باورهایی اعتقادی ندارند.

عبارات کلیدی: شیعه کیست، عقاید شیعه، تفاوت شیعه و اهل سنت، تحریف قرآن در شیعه، نقد شیعه

X/MMA

کلیدواژه