گزارش خبری - برنامه ریزی برای افزایش صادرات گاز ایران
(last modified Tue, 02 Aug 2016 05:18:40 GMT )
مرداد ۱۲, ۱۳۹۵ ۱۰:۱۸ Asia/Dushanbe
  •  گزارش خبری - برنامه ریزی برای افزایش صادرات  گاز  ایران

با تکمیل فازهای ١٨، ١٩، ٢٠ و ٢٢ پارس جنوبی تا پایان امسال (1395شمسی) ١٤٠ میلیون مترمکعب دیگر به ظرفیت گازی ایران اضافه خواهد شد.

میدان گازی پارس جنوبی،در خلیج فارس و در آبهای سرزمینی ایران و قطر، بزرگترین میدان گازی جهان است.

«حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه در همایش پنجاهمین سالگرد تاسیس شرکت ملی گاز ایران با بیان این‌که توسعه فازهای پارس جنوبی تا سال آینده به پایان خواهد رسید، گفت:هم اکنون بیش از ٥٠ درصد گاز ایران از پارس جنوبی تامین می شود، در حالی که سال 2012 تنها ٣٨,٧ درصد از منابع گازی کشور از این میدان تامین می‌شد.

«بیژن نامدار زنگنه» وزیر نقت ایران هم در همایش پنجاهمین سالگرد تاسیس شرکت ملی گاز ایران از برنامه ریزی برای صادرات 200 میلیون مترمکعب گاز خبر داد.

نامدار زنگنه با اشاره به برنامه های صادرات گاز ایران گفت: صادرات گاز روزانه به میزان 200 میلیون مترمکعب با خط لوله به کشورهای همسایه و پروژه "ایران ال ان جی" (گاز طبیعی مایع شده) مورد توجه قرار دارد.

به گفته وزیر نفت ایران، با تکمیل فازهای پارس جنوبی در دولت یازدهم در مجموع 300 میلیون مترمکعب در روز به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده می شود.

نامدار زنگنه با اشاره به توسعه صنعت گاز پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز افزود: در سال 1987 حدود 2.5 میلیارد مترمکعب گاز در ایران مصرف می شد که در سال 2013 به 145 میلیارد مترمکعب افزایش یافت و در سال 2017 به 284 میلیارد مترمکعب افزایش می یابد.

وزیر نفت ایران با بیان اینکه میزان تولید گاز در فاصله سال های 2013 تا 2017 حدود دوبرابر می شود، افزود: تا سال 2017 حدود 95 درصد جمعیت ایران تحت پوشش گازرسانی قرار می گیرد.

برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام با استناد به آنچه که از سال گذشته تاکنون در روابط خارجی ایران رخ داده است،تاثیرگذارترین گام برای ورود قوی تر ایران در عرصه بین الملل است.

کشورهای غربی و به ویژه متحدان آمریکا که از ناحیه تحریم های اعمال شده ضد ایران ضرر اقتصادی زیادی متحمل شده بودند، از جمله کسانی بودند که از فرصت های ایجاد شده برجام بهره مند شدند.

بخش های نفت و گاز ایران از جمله بخش هایی هستند که مشتریان زیادی دارد و تبادل هیات های تجاری و اقتصادی بین ایران و کشورهای منطقه نوید دهنده افزایش ارزش معاملات تجاری دوجانبه در سال های پیش رو است.

ضمن اینکه بازار جهانی گاز به سرعت در حال تحول است و بازیگران جهانی به سرعت در حال ظهور هستند و به گفته اکثر کارشناسان،ایران بازیگر بالقوه بزرگ در بازار جهانی گاز به شمار می رود.

امروزه، گاز 30 درصد کل انرژی مصرفی در جهان را تشکیل می دهد و این رقم تا سال 2025، 30 درصد دیگر افزایش خواهد یافت و به 60 درصد می رسد.

ایران هم اکنون حدود شش تریلیون فوت مکعب گاز تولید می کند اما تولید گاز ایران تا سال 2030 به ده تریلیون فوت مکعب خواهد رسید.

با وجود تحریم های غرب، رشد تولید گاز طبیعی ایران همچنان ادامه دارد و فازهای بیشتری از بزرگ ترین میدان گاز طبیعی کشور یعنی پارس جنوبی به بهره برداری می رسد.

در این حال ایران تنها یک درصد تجارت گاز جهان را به خود اختصاص داده است و تقریباً 90 درصد گاز صادراتی اش را به ترکیه می فروشد، اما ساخت زیرساخت های عظیم گازی کشور به این معناست که ایران می تواند به هند، پاکستان، کویت و امارات نیز گاز صادر کند.

اگر چه برخی کارشناسان و مسوولان وزارت نفت به دنبال صادرات از طریق گازطبیعی مایع شده(ال ان جی) هستند،اما هنوز هم خط لوله مهم ترین سیستم انتقال و صادرات گاز است و در این راستا باید تمرکز روی اروپا باشد.