تفسیر- اراده عملی ایران و ترکمنستان بر توسعه روابط
(last modified Thu, 01 Jun 2023 03:49:41 GMT )
خرداد ۱۱, ۱۴۰۲ ۰۸:۴۹ Asia/Dushanbe
  • تفسیر- اراده عملی ایران و ترکمنستان بر توسعه روابط

رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان (۳۰ می) به تهران سفر و با سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران دیدار و گفتگو کرد.

روابط ایران و ترکمنستان طی دو سال اخیر روند رو به رشدی دارد. رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان عالی‌ترین مقام در جمهوری ترکمنستان به شمار می رود. «سردار بردی‌ محمداف» فرزند قربانقلی نیز ژوئن سال گذشته برای نخستین بار در مقام ریاست جمهوری ترکمنستان به تهران سفر کرده بود. که دومین سفر خارجی وی بود. اولین سفر رسمی خارجی سردار بردی‌محمداف به روسیه و سپس به ایران انجام گرفت.

روابط ایران و ترکمنستان بیش از همه از دو فاکتور جغرافیا و فرهنگ مشترک نشات می‌گیرد. ایران و ترکمنستان حدود ۹۰۰ کیلومتر مرز زمینی و ۳۰۰ کیلومتر مرز دریایی دارند. جغرافیای مشترک عامل مهمی برای تمایل مقامات دو کشور جهت توسعه روابط است.

در دیدار رئیسی و بردی محمداف ۵ توافق نامه امضا شد که جغرافیا عامل و زیربنای اصلی این توافقات است. دو کشور در حوزه های انرژی، آب و برق، ترانزیت، صدور خدمات فنی مهندسی و کشاورزی بر توسعه روابط دوجانبه تاکید دارند.

نکته مهم در روابط ایران و ترکمنستان، نگاه مثبت و سازنده دو کشور به این روابط است. ایران و ترکمنستان در زمینه های زیادی فرهنگ مشترک دارند. حضور جمعیت ترکمن در شمال ایران هم یکی از علل نزدیکی دو کشور است و هم باعث شده که رهبران دو کشور دیدارهای منظمی را با یکدیگر داشته باشند. در همین راستا، پیش از این، رهبر معظم انقلاب اسلامی، روابط ایران و ترکمنستان را روابط خویشاوندی نامیده بودند که در دیدار روز گذشته رئیسی و قربانقلی بردی محمداف نیز به این تعبیر اشاره شد.

 سید ابراهیم رئیسی در این دیدار گفت به تعبیر حکیمانه رهبر انقلاب، رابطه ما با ترکمنستان نه یک رابطه همسایگی بلکه رابطه‌ای خویشاوندی است. رئیسی گفت: در حوزه فرهنگی و تمدنی‌ گفت و گوهایی صورت گرفت و گام‌هایی برداشته خواهد شد زیرا این حوزه می‌تواند تامین کننده نگاه دو کشور در جهت ارتقای سطح فرهنگی باشد. رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان نیز در این دیدار گفت: ما با الهام از الگوی شما، مجلس بزرگان و مصلحت‌اندیشان را در ترکمنستان تأسیس کردیم.

نکته پایانی اینکه؛ سفر رئیس شورای خلق مصلحت ترکمنستان به تهران در امتداد سیاست توسعه همسایگی دولت سیزدهم ایران قرار دارد. مطابق این سیاست، گسترش روابط با کشورهای اسلامی، منطقه و همسایه در اولویت دولت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. سفر قربانقلی بردی محمداف به تهران، چهارمین سفر یک مقام ارشد خارجی به تهران در ۲ ماه و نیم اخیر است. نخست وزیر قزاقستان، رئیس جمهور عراق، سلطان عمان و رئیس شورای مصلحت ترکمنستان چهار مقام ارشدی هستند که در این مدت به ایران سفر کردند. هم ایران و هم ترکمنستان بر توسعه روابط دوجانبه تاکید دارند. رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان در این باره گفت هر دو کشور ظرفیت‌های خوبی دارند و باید از آن به نفع مردم استفاده کنیم.