تفسیر- تلاش دولت الهام علی اف برای گسترش روابط با ایران
(last modified Wed, 01 Nov 2023 05:52:35 GMT )
آبان ۱۰, ۱۴۰۲ ۱۰:۵۲ Asia/Dushanbe
  • تلاش دولت الهام علی اف برای گسترش روابط با ایران
    تلاش دولت الهام علی اف برای گسترش روابط با ایران

"الهام علی اف" رئیس جمهوری آذربایجان فرمان تداوم فعالیت های عمرانی برای اتصال بزرگراه هورادیز- جبرائیل - زنگیلان - آغبند با ایران و ساخت پل بر روی رودخانه ارس را امضا کرد.

بر اساس فرمان الهام علی اف مقرر شده است از محل صندوق ذخیره ریاست جمهوری آذربایجان در بودجه دولتی ۲۰۲۳ میلادی مبلغ ۱۴ میلیون منات معادل هشت میلیون و ۲۰۰ هزار دلار آمریکا به امور ساخت و ساز بزرگراه و پل اختصاص یابد. وزارت خزانه داری جمهوری آذربایجان نیز موظف شده است تا به میزان مقرر در فرمان الهام علی اف سرمایه تزریق کند و هیأت وزیران نیز موظف شد که مسائل و مشکلات اجرایی را حل و فصل کند.

این طرح بر اساس تفاهمنامه باکو و تهران به منظور ایجاد مسیر ارتباطی بین جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان با عبور از اراضی ایران احداث خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود پل مرزی اتومبیل ‌رو به طول ۲۲۰ متر و عرض ۲۵ متر در طول ۱۸ ماه در منطقه آغبند بر روی رودخانه ارس به عنوان کریدور آذربایجان- ایران -نخجوان ساخته شود. در واقع این مسیر ارتباطی همان مسیر مورد نظر دولت الهام علی اف به منظور دسترسی جمهوری آذربایجان به جمهوری خودمختار نخجوان است. منتهی این مسیر به جای ارمنستان از طریق ایران احداث می شود.

ایران با موافقت با ساخت این مسیر ارتباطی، به بسیاری از مشکلات دولت ها و ملت های منطقه پایان داده که نقش صلح جویانه ایران در منطقه قفقاز جنوبی بار دیگر برجسته شده است. پیش از این، عملیات اجرایی "طرح احداث پل مشترک مرزی روی رودخانه ارس در منطقه آغبند" به صورت ویدئو کنفرانس با حضور مرحوم "رستم قاسمی" وزیر سابق راه و شهرسازی ایران، وزیر سابق راه و شهرسازی و شاهین مصطفی‌یف معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان کلید خورده بود. کلنگ احداث بزرگراه مورد نظر باکو در مسیر هورادیز- جبرائیل - زنگیلان – آغبند نیز در جریان سفر اخیر وزیر راه و شهرسازی ایران به جمهوری آذربایجان با حضور شخص الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان به زمین زده شد. بدیهی است که اجرای این طرح ضمن تحقق خواسته های دولت های جمهوری آذربایجان و ترکیه ، به بسیاری از اختلافات دولت های منطقه پایان داده است و می تواند صلح و ثبات را در منطقه تضمین کند.

در همین ارتباط، پیش تر "حکمت حاجی اف" دستیار الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در مصاحبه با نشریه "پلیتیکو" چاپ باکو گفته بود:

«دیگر طرح موسوم به دالان زنگزور جذابیت خود را برای جمهوری آذربایجان از دست داده و باکو تماس با ایران را برای مسیر جایگزین آغاز کرده است».

به رغم اعلام از دست دادن جذابیت های دالان مورد نظر دولت الهام علی اف، به نظر می رسد برخی محافل وابسته به جریان های صهیونیستی، همچنان به طرح پیشنهادهای مشکوک در این ارتباط مشغول هستند.در همین راستا، "میخاییل ساآکاشویلی" رئیس جمهوری برکنار شده گرجستان که اکنون در تفلیس زندانی است به عنوان یک مهره نشاندار آمریکا و صهیونیسم بین الملل در منطقه و گرداننده به اصطلاح "انقلاب آمریکایی گل سرخ" در گرجستان، پیشنهاد کرده است: «جمهوری آذربایجان دالان اتصال به نخجوان را از ارمنستان اجاره کند». بدیهی است که ارائه طرح های عجیب و مضحک در رسانه های باکو و برخی از کشورهای منطقه همگی در راستای جلب رضایت جریان های نفوذی بیگانه در رسانه های منطقه مطرح می شود و هدفی جز بر هم زدن آسایش ملت های منطقه در ذات این طرح ها وجود ندارد.

هر چند چنین موضوعاتی در برخی محافل مطرح می شود اما رئیس جمهوری آذربایجان عزم خود را برای دسترسی به جمهوری خودمختار نخجوان از مسیر ایران جزم کرده است. مسیری که بیش از سه دهه به صورت تقریبا" مجانی در اختیار دولت و مردم مسلمان جمهوری آذربایجان قرار داشت. این مسیر، یکی از امن ترین مسیرهای ارتباطی باکو برای دسترسی منطقه جدا شده از دولت مرکزی باکو است و نقش بسیار زیادی برای همکاری های منطقه ای ایفا می کند.

کلیدواژه