مخالفت تروئیکای اروپایی با پیشرفت های فضایی ایران
(last modified Sun, 28 Jan 2024 04:07:34 GMT )
بهمن ۰۸, ۱۴۰۲ ۰۹:۰۷ Asia/Dushanbe
  • مخالفت تروئیکای اروپایی با پیشرفت های فضایی ایران
    مخالفت تروئیکای اروپایی با پیشرفت های فضایی ایران

آلمان، فرانسه و بریتانیا موسوم به تروئیکای اروپایی در بیانیه‌ای مشترک اقدام ایران در پرتاب ماهواره «ثریا» با ماهواره‌بر «قائم ۱۰۰» به مدار ۷۵۰ کیلومتری را محکوم کردند.

ماهواره ثریا که یک ماهواره مخابراتی و از سری ماهواره های تحقیقاتی  ساخت پژوهشگاه فضایی ایران است هفته گذشته پرتاب شد.ماهواره بر قائم۱۰۰ که قابلیت حمل محموله ای تا 100 کیلو گرم وزن را دارد، در سومین پرتاب آزمایشی خود،ماهواره تحقیقاتی ثریا با جرم تقریبی ۵۰کیلوگرم را در مدار دایروی قرار داد.این ماهواره‌بر از نوع سوخت جامد است که توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران ساخته شده است.

تروئیکای اروپایی در این بیانیه مشترک ادعا کرده‌اند: «ما این پرتاب را محکوم می‌کنیم زیرا این ماهواره‌بر از فناوری‌های ضروری برای ساخت سامانه موشک‌های بالستیک دوربرد استفاده می‌کند.» در بخش دیگری از بیانیه سه کشور اروپایی آمده است: «پرتاب‌ [چنین ماهواره‌هایی] به ایران اجازه آزمایش فناوری‌هایی را خواهد داد که ممکن است برای توسعه بیشتر برنامه موشک‌های بالستیک این کشور مورد استفاده قرار گیرند. این برنامه تهدیدی عمده برای صلح و امنیت بین‌المللی است.

اعلام نگرانی و محکوم ساختن پرتاب ماهواره ثریا که توسط ماهواره بر قائم 100 به فضا پرتاب ودر مدار 750کیلومتری زمین قرار گرفت ازسوی تروئیکای اروپایی نه فقط به مثابه دخالت آشکار در امور داخلی ایران است بلکه حاکی از مخالفت کلی غرب  با هر گونه توسعه وپیشرفت های علمی جمهوری اسلامی ایران از جمله در عرصه فضایی است .

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه با محکوم کردن بیانیه مداخله جویانه تروئیکای اروپایی در خصوص پرتاب ماهواره بومی تحقیقاتی ثریا، اظهارداشت: دستیابی به پیشرفت‌های علمی و تحقیقاتی از جمله در حوزه هوا-فضا، حق مسلّم و مشروع جمهوری اسلامی ایران بوده و اینگونه اظهارات مداخله جویانه که حاکی از نگرشهای خودمحورانه کشورهای یادشده نسبت به پیشرفت‌های ایران است، در عزم و اراده ملت ایران برای پیشرفت مستمر در حوزه علم و فناوری خللی ایجاد نخواهد کرد.

اروپایی ها در راستای گسترش ایران هراسی همواره تلاش کرده اند تا به هر نحو ممکن برنامه فضایی ایران به ویژه اقدامات آن برای ساختن ماهواره بر هایی که قادر به رسیدن به مدارهای بالاتر به ویژه  مدار ژئو سنکرون هستند را در راستای دستیابی ایران به موشکهای بالستیک قاره پیما قلمداد نمایند. در حالی که هدف ایران ساخت ماهواره برهایی است که قادر به رسیدن به مدار ژئو سنکرون باشند. مدار ژئوسنکرون  یک مدار بلند پیرامون زمین است که به ماهواره ها اجازه می دهد خود را با چرخش زمین همگام و هماهنگ کنند. یکی از مدارهای زمین‌آهنگ که در بلندای ۳۵۷۸۶ کیلومتری درست بالای استوای زمین جای دارد، با نام “زمین‌ ثابت” شناخته می شود. از این مدار برای ماهواره های مخابراتی استفاده شده و  تمام ماهواره‌های مخابراتی و تلویزیونی از این نوع یعنی مستقر در مدار ژئو سنکرون هستند .

صنعت فضایی در زمره صنایع دارای فن آوری پیشرفته محسوب می شود. با وجود تمام محدودیت‌های اعمالی، جمهوری اسلامی ایران به چرخه کامل فناوری فضایی دست یافته و در چهار دهه گذشته گام های پیوسته و رو به پیشرفتی را در زمینه دستیابی به فن آوری فضایی برداشته است. اکنون  ایران در بین 10 کشور فضایی جهان قرار دارد که این امر حاصل و ثمره بیش از 4 دهه تلاش و مجاهدت متخصصان این سرزمین بوده و به همین دلیل ایران از جایگاهی قابل اتکا در این صنعت بین کشورهای معدود صاحب این فناوری برخوردار است. در حال حاضر ساخت پایگاه پرتاب ماهواره در اختیار ۶ کشور است و ایران رتبه بعدی از نظر توسعه پایگاه فضایی را در اختیار دارد.

هر چند دشمنان با انواع تحریم ها سعی کرده اند مانع از پیشرفت های اقتصادی و علمی از جمله در صنعت فضایی ایران شوند، اما با وجود تمام محدودیت‌ها و فشارها ، جمهوری اسلامی ایران به انواع فناوری های  فضایی و مرتبط با فضا دست یافته است که باید آن را موفقیتی بزرگ برای ایران اسلامی دانست. اساسا تفاوت برنامه فضایی ایران با سایر کشورهای منطقه غرب آسیا این است که ایران بر توان داخلی خود استوار بوده و از فناوری بومی و داخلی خود بهره جسته است.

با توجه به نقش مهم ماهواره ها در عصر کنونی در همه عرصه ها اعم از مخابراتی و ارتباطاتی ، اکتشافی ، تجسسی و زیست محیطی وبسیاری کاربردهای دیگر ، جمهوری اسلامی ایران عزم جدی برای توسعه زیر ساخت ها و فن آوری موشکی و فضایی خود دارد و در این راستا به پیشرفت های عظیمی دست یافته است. طراحی و ساخت ماهواره برها و گام های مهم در زمینه ساخت ماهواره های بومی ، پرتاب آن ها ، دریافت داده ها و در نهایت استفاده از داده‌های دریافتی چرخه کامل این فناوری را شکل می دهد.

این مساله برای غربی ها غیرقابل قبول بوده و لذا آنها حداکثر تلاش خود برای جلوگیری از ادامه روند پیشرفت های فضایی ایران صورت می دهند. با این حال برنامه فضایی ایران برنامه ای بومی بوده و بر متحصصان و فن آوری داخلی متکی است و لذا به رغم فشارهاو تحریم های آمریکا و مخالفت متحدان غربی واشنگتن از جمله تروئیکای اروپایی با آن  ،برنامه فضایی بومی ایران هم چنان به رشد و بالندگی خود ادامه می دهد. /