معاون وزیر راه و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه، سالانه۴٠ هزار کشتی در بنادر ایران تردد دارد،گفت که ناوگان دریایی ایران در بین١٠کشور برتر جهان در این حوزه قرار دارد.
"علیاکبر صفایی" معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه در همایش اقتصاد دریامحور ایران (کریدور شمال- جنوب)، با اشاره به سواحل طولانی و راهبردی ایران در خلیج فارس و دریای عمان در جنوب و دریای (دریاچه) خزر در شمال و تردد چشمگیر شناورهای خارجی از این مسیر، آینده کشور در زمینه صنعت دریانوردی را روشن و روبه رشد دانست.
ایران پیشرو در صنعت دریانوردی
تهیه و تدوین سند توسعه اقتصاد دریامحور بعنوان نقطه عطفی در سیاستهای دریایی جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته نشان میدهد که تهران به دریا به عنوان یکی از مهمترین عوامل پیشرفت کشور نگاه می کند. به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران تلاش دارد با توجه به پتانسیل های موجود و افزایش جذب سرمایه گذاری های خارجی بتواند در آینده نزدیک به یکی از قطب های مهم ترانزیت کالا در منطقه و جهان تبدیل شود. همکاریهای مشترک ایران، هند و افغانستان برای توسعه بندر چابهار در جنوب شرق ایران و سرمایه گذاری قابل توجه هند در این بندر در سالهای اخیر با هدف دستیابی به بازارهای منطقه بویژه افغانستان و آسیای مرکزی و سپس روسیه و اروپا، درهمین راستا ارزیابی می شود.
بندر چابهار در جنوب شرق ایران
به همین دلیل "علی اکبر صفایی" معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی جمهوری اسلامی ایران در همایش اقتصاد دریامحور ایران با اشاره به زیرساختهای مناسبی که سازمان بنادر و دریانوردی در حوزه حملونقل فراهم کرده است، می گوید که این اقدامات باعث شده تا علاوه بر فعالان بخش خصوصی در داخل، سرمایه گذاران، تجار و شرکت های خارجی هم به سازمان بنادرو دریانوردی ایران اعتماد کنند.
درواقع عرصه دریا همانند عرصه خشکی از اهمیت ویژهای برای مبادله کالا برخورد است و امروزه کشورهایی مانند ایران که دارای سواحل طولانی هستند علاوه بر جایگاه راهبردی، نقش تعیین کننده در مبادلات تجاری دارند. دسترسی منحصر بهفرد جمهوری اسلامی ایران به آبهای بین المللی، ویژگی ممتاز برای مبادلات اقتصادی ایران محسوب میشود. درهمین ارتباط رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بارها، دریا را عرصه رویارویی قدرتمندانه با دشمنان و در عین حال، فعالیت مؤثر و همکاری با دوستان ، توصیف و بر اهمیت توجه بیشتر به آن تاکید کرده اند. با این توصیف مقام معظم رهبری و با توجه به اینکه ایران با 2700 کیلومتر ساحل در دریا با منابع طبیعی متعدد تلاش دارد تا بتواند از همه ظرفیت های موجود در زمینه ارتقای صنعت دریانوردی و ایجاد تسهیلات برای سایر کشورها که از این نعمت برخوردا نیستند همچون افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی بهره برداری کند. اهمیت توجه بیشتر به موضوع تقویت صنعت دریانودری از آن جهت است که بیش از 90 درصد مبادلات تجاری جهان از مسیرهای دریایی انجام میشود و با توجه به این تحول مهم در دهه های اخیر،ایران با داشتن سواحل طولانی در امتداد خلیج فارس و دریای عمان و در دریای خزر می تواند به کشوری تاثیرگذارتر در این بخش تبدیل شود و این درحالی است که تنگه هرمز در خلیج فارس نیز یکی از گلوگاه های اصلی صادرات منابع انرژی فسیلی و واردات کالا برای کشورهای پیرامونی و منطقه است.