تفسیر ؛ توافقات هیجدهمین نشست کمیسیون مشترک ایران و ارمنستان
(last modified Sat, 17 Feb 2024 05:16:26 GMT )
بهمن ۲۸, ۱۴۰۲ ۱۰:۱۶ Asia/Dushanbe
  • تفسیر ؛ توافقات هیجدهمین نشست کمیسیون مشترک ایران و ارمنستان
    تفسیر ؛ توافقات هیجدهمین نشست کمیسیون مشترک ایران و ارمنستان

در جریان هیجدهمین نشست کمیسیون مشترک همگاری های اقتصادی ایران و ارمنستان در تهران ، دو طرف به توافقات مهمی دست یافته اند.

"داود منظور" معاون رئیس جمهوری اسلامی ایران در هجدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ارمنستان در تهران ، اعلام کرد ، مذاکرات بسیار سازنده و خوبی به صورت فشرده طی دیروز و امروز (پنجشنبه و جمعه- 15 و 16 فوریه) بین دو کشور انجام شده است.

به دلیل توافقات گسترده تهران و ایران ، بیشتر از ۲۰ نهاد دولتی و خصوصی ، وزارتخانه و همچنین سازمان های دولتی ایران در این نشست مهم و مذاکرات حضور داشتند. پیگیری توافقات اجلاس کمیسیون هفدهم که سال گذشته در ایروان انجام شده بود و همچنین زمینه‌های همکاری‌های بیشتر در این سند مورد بررسی قرار گرفت. داوود منظور افزود: " برگزاری این اجلاس یک دستاورد مهم در جهت توسعه همکاریی‌های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران وارمنستان‌ محسوب می‌شود."

با امضای این اسناد مهم همکاری ، می توان گفت: ارمنستان علاوه بر این که یک همسایه بسیار مهم و یک شریک راهبردی در روابط اقتصادی و تجاری برای ایران محسوب می‌شود. از این جهت برگزاری هجدهمین اجلاس کمیسیون همکاری‌های مشترک اقتصادی دو کشور برای تهران و ایروان حائز اهمیت بوده است.

در جریان این نشست ، مهر گریگوریان معاون نخست وزیر ارمنستان نیز اعلام کرد: "امیدواریم امضای این سند، بتواند در جهت تعمیق و گسترش روابط دو کشور و رساندن سطح مبادلات به ۳ میلیارد دلار که روسای جمهوری دو کشور توافق کردند ، اقدامات اقدامات و گام‌هایی را برداریم." با توجه به اهمیت نشست تهران ، باید گفت: ایران و ارمنستان یک سندی را امضا کرده اند که شامل ۲۱ بند در ۱۹ حوزه همکاری مختلف میان ایران و ارمنستان را شامل می‌شود که سطح و چارچوب همکاری‌های دو کشور را برای سال آینده نیز ترسیم می‌کند. امضای این اسناد در حقیقت نشان می دهد که تهران و ایروان عزم خود را برای گسترش هر چه بیشتر همکاری های دو جانبه جزم کرده اند.

ناگفته نماند که در جریان دومین نشست پلتفرم 3+3 که در ماه اکتبر گذشته در تهران برگزار شد ، علاوه بر بررسی موضوعات مربوط به صلح در قفقاز جنوبی ، بسترهای مناسب به منظور همکاری های اقتصادی ، تجاری و حمل و نقل و امور ترانزیتی ، میان کشورهای منطقه را فراهم کرده است. در همین ارتباط ، در نشست تهران ، "آرارات میرزویان" وزیر امور خارجه ارمنستان به همتایان خود در نشست تهران ، اعلام کرد: "ارمنستان تمایل دارد از طریق اراضی جمهوری آذربایجان با ایران ، روسیه و آسیای مرکزی ارتباط ریلی داشته باشد." پیش از این نیز ، "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان در دیدار با سفیر جمهوری اسلامی در ایروان تاکید کرده بود، گسترش روابط ارمنستان با ایران باید ادامه داشته باشد. نیکول پاشینیان در آن دیدار همچنین گفته بود:"ارمنستان به ویژه به فرآیند یکپارچه سازی زیرساخت‌های راه آهن اهمیت می‌دهد." اظهارات مقام های دولت ایروان در نشست منطقه ای ماه اکتبر در تهران حاکی از آن است که مقام های ارمنی به جنگ با جمهوری آذربایجان تمایل چندانی نو در صدد همکاری های مشترک با طرف آذری به ویژه در امور اقتصادی ، تجاری ، حمل و نقل و امور ترانزیت هستند. یکی از مهمترین همکاری های ایران و ارمنستان ، مشارکت در دالان بین المللی و استراتژیک شمال - جنوب است.

در حقیقت ، ارمنستان یکی از چهار مسیر اصلی به منظور انتقال در مسیر این دالان محسوب می شود و همین امر ارمنستان را از اهمیت زیادی برخوردار کرده است. به همین دلیل است که مقام های تهران و ایروان ضمن تاکید بر برگزاری نشست های مشترک با ایران در هر شش ماه ، سفرهای متقابل متعددی نیز به تهران و ایروان انجام می دهند تا بر اجرای طرح های مشترک همکاری نیز نظارت بیشتری داشته باشند.

کلیدواژه