رایزنی های ایران و سوریه در چارچوب روند مذاکرات "آستانه "
(last modified Wed, 05 Sep 2018 06:20:17 GMT )
شهریور ۱۴, ۱۳۹۷ ۱۱:۲۰ Asia/Dushanbe
  • رایزنی های ایران و سوریه در چارچوب روند مذاکرات

روند آستانه در زمینه مبارزه با تروریسم اکنون به مراحل پایانی رسیده است؛اما در زمینه بازسازی و روند سیاسی در سوریه، این روند ادامه خواهد داشت.

عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران سه شنبه شب در گفت و گو با تلویزیون ایران  با اعلام این موضوع  از برگزاری  نشست سران کشورهای ضامن روند آستانه(ایران، روسیه، ترکیه)،  در تهران خبر داد .

تحولات سوریه  به مراحل حساسی نزدیک شده است. در سوریه اکنون تلاش ها در مسیر پایان  جنگ و برقراری امنیت  در حال به ثمر نشستن است .نقش کلیدی ایران در  این جریان  کاملا مشهود است .

 ایران با وجود فشارهای امریکا نه تنها حمایت خود را از سوریه کاهش نداده است؛ بلکه برادامه  حمایت همه­ جانبه خوداز سوریه و جریان مقاومت تاکید دارد  . جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصل ۱۵۴ قانون اساسی ، حمایت از مستضعفین جهان در برابر سیاست ها واقدامات مستکبران و مزدوران آن ها جزو وظایف اساسی این نظام می داند.از جنبه تاثیرات امنیتی در محیط پیرامونی ایران نیز باید گفت عراق و سوریه از جهات راهبردی و ژئوپلتیک از اهمیت بالایی برای ایران برخوردارند و سقوط این دو کشور در دامان تکفیری ها و حامیان غربی و عربی آن ها بی شک هزینه جبران ناپذیری برای ایران  و منطقه در پی خواهد داشت.

ابعاد این مسئله را می‌توان در دو زمینه  مورد بررسی و تحلیل قرارداد :

1- نفوذ غرب درمنطقه  با هدف  تضعیف جبهه مقاومت ؛ 

2- تقویت موقعیت اسراییل  با رویکرد تجزیه منطقه ؛

 «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران با اشاره به همین نکته می گوید : با توجه به برگزاری اجلاس سران روند آستانه در تهران و همچنین اوضاع بسیار حساس ادلب، تلاش بر این است که شرایط ادلب و خروج تروریست ها از این استان با کمترین هزینه انسانی انجام شود. به همین منظور گفت وگوهایی در سوریه با مقامات عالی این کشور انجام شده است .این گفت و گوها تا  برگزاری نشست کشورهای ضامن روند آستانه ادامه خواهد داشت .

اجلاس سران کشورهای ضامن روند آستانه، با حضور حسن روحانی رئیس جمهور ایران، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه جمعه آینده هفتم سپتامبر در تهران برگزار می شود. این همکاری ها می تواند تاثیر بسزایی در زمینه مبارزه با تروریسم داشته باشد. ارتش های  سوریه و عراق با کمک های مستشاری جمهوری اسلامی ایران و حمایت های روسیه توانستند پرونده گروه تروریستی داعش را در این دو کشور ببندند.

آزاد سازی حلب  و دیرالزور، موصل و تلعفر از گام های بزرگی است که  پایان داعش  در عراق و سوریه را رقم زد.این موفقیت ها محصول مبارزه امریکا با داعش نبود ؛ بلکه نتیجه ایستادگی و انسجام نیروهای ارتش و  نیروهای مردمی اعم از شیعه و سنی  بوده است که مقابل داعش و حامیان آنها ایستادند .

دکتر سعدالله زارعی، رئیس مؤسسه مطالعات اندیشه‌سازان نور ، معتقد است ؛ "..... اکنون  ایران جایگاه مستحکمی در منطقه دارد و هیچ چیز نمی‌تواند تغییری در آن ایجاد کند. این موقعیت البته علاوه‌بر آنکه بر بنیان توانمندی‌های ذاتی، ژئوپلیتیکی و ژئوفرهنگی ایران استوار است به جبهه‌ای که ایران کانون آن شناخته می‌شود وابسته است...."

حضور ایران و روسیه به درخواست دولت سوریه بوده و کاملا مشروع و قانونی است.لذا در مورد اینکه چه کسانی باید در سوریه حضور داشته باشند؛ دولت سوریه تصمیم می گیرد .