دور جدید رایزنیهای ایران و ترکمنستان
دور جدید رایزنیهای ایران و ترکمنستان روز شنبه با حضور سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و «وفا حاجی اف» معاون وزیر امور خارجه ترکمنستان در تهران برگزار شد.
در این نشست راهکارها و برنامههای مشترک برای توسعه همکاریهای سیاسی و اقتصادی بررسی شد.
دو طرف همچنین بر ضرورت ایجاد ظرفیتهای جدید همکاری از جمله در حوزههای انرژی و ترانزیت تاکید و درباره به روز کردن نقشه راه روابط دو کشور توافق کردند.
در یک ارزیابی کلی ، سطح همکاری های ایران و ترکمنستان را می توان از دو جنبه حائز اهمیت دانست :
جنبه نخست این همکاری ها که از اهمیتی زیر ساختی برخوردار است؛ بخش حمل و نقل است . در زمینه توسعه حمل و نقل و کریدورهای ترانزیتی که دسترسی مؤثر به بازارهای جهانی را از طریق کوتاهترین مسیرها فراهم میکند در سفر سال گذشته رییس جمهوری اسلامی ایران به ترکمنستان ؛ دو طرف توافق کردند . راه آهن قزاقستان-ترکمنستان-ایران در این بخش توانسته است آسیای مرکزی را از طریق کریدور شمال – جنوب و با استفاده از بندر چابهار، به خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند متصل و زمینه های خوبی را برای ترانزیت و حمل کالا فراهم کند.
احداث خط انتقال لوله نفت سه جانبه ایران - قزاقستان و ترکمنستان در سواحل دریای خزر هم دراین زمینه یک فرصت خوب ایجاد کرده است . دو کشور می توانند در زمینه صادرات و ترانزیت نفت و گاز همکاری کنند .
مناسبات ایران و ترکمنستان، همچنین با توجه به حضور جمعیت قابل توجهی از ایرانیان ترکمن در مجاورت مرز مشترک دو کشور، از نظر فرهنگی و اجتماعی دارای اهمیت مضاعفی است. دوطرف بااستفاده از ظرفیت های فرهنگی و گردشگری می توانند انگیزه های قوی تری را برای توسعه روابط ایجاد کنند.
اما جنبه دوم اهمیت توسعه مناسبات ایران و ترکمنستان؛ تاثیر گذار بودن این روابط بر تقویت ثبات و امنیت در منطقه است که در شرایط کنونی و با توجه به چالش های امنیتی تحمیل شده بر منطقه دارای اهمیتی راهبردی است .
بهروز قزل، تحلیلگر ارشد مسائل آسیای مرکزی با اشاره به نا امنی ها و ایجاد کانون های بحران در محیط پیرامونی ایران معتقد است که بی ثباتی در حوزه پیرامونی برای جمهوری اسلامی ایران هیچگاه ظرفیتساز نبوده است؛ زیرا هر گونه ناپایداری عمده در موضوعات سیاسی و امنیتی منطقه ای در سال های گذشته، به نوعی پای قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای را به این کانونهای بحران باز کرده، اما ایران، نشان داده که از توانمندی قابل توجهی در زمینه مبارزه با تروریسم و افراطی گری برخوردار است.
با توجه به این ملاحظات و وجود ظرفیت های چند وجهی برای همکاری بین ایران و کشورهای منطقه ،دیپلماسی ایران مبتنی بر تقویت همکاری های منطقه ای است. در این چارچوب توسعه مناسبات بین ایران و ترکمنستان نیز به نفع همه کشورهای منطقه است. دو کشور می توانند بستر همکاری های دو و چند جانبه را گسترده ترسازند که در نهایت موجب تقویت همکاری های جمعی خواهد شد.دور جدید رایزنیهای ایران و ترکمنستان در تهران با همین هدف برگزار شد.