ایران ، پیشرو در مسیر توسعه صنعت وعلوم فضایی
هفته جهانی فضا روز شنبه ، طی مراسمی در وزارت ارتباطات ایران ، با تأکید بر شعار «توسعه فناوری فضایی» آغاز شد.
"محمدجواد آذری جهرمی" وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درمراسم آغاز هفته جهانی فضا ؛ بر ضرورت برنامه ریزی برای اعزام فضانورد ایرانی تأکید و اعلام کرد که تا سال ۱۴۰۰ ماهواره ای با دقت تصویربرداری یک متر در مدار قرار خواهیم داد.
ایران اکنون در مسیر «توسعه کاربردهای فضایی»، گام نهاده و مصمم است با استفاده از دانش و تخصص بومی ، سهم خود را ازفضا با استفاده از این صنعت ارزشمند بدست آورد .
به گفته "حسین صمیمی "رئیس پژوهشگاه فضایی: ماهواره ناهید ۱ تحویل داده شده و ماهواره پارس ۱ تا انتهای سال تکمیل می شود.
اگرچه امروز در رشته های نوین مانندعلوم فضایی ؛ دانش هسته ای ، سلولهای بنیادی و فناوری نانو شاهد انحصار گرایی کشورهای بزرگ هستیم اما لازمه پیشرفت در این عرصه ها شکستن حصارها ست . از این دید گاه هفته فضایی فرصتی برای اندیشیدن به یکی از رشته های مهم علوم و فناوری نوین جهان است.
آمریکا با تحریم مجموعه ها و نهادهای دانش بنیان ایران در علوم فضایی نیز تلاش کرد که بزعم خود مانع از پیشرفت ایران شود ؛اما دانشمندان ایرانی در این صنعت نشان دادند که تحریمهای آمریکا را به فرصت برای پیشرفت تبدیل کرده اند.
در هفته جهانی فضا ۷۶ رویداد برگزار می شود که این موضوع بیانگر تحرکی است که در این حوزه به وجود آمده است. انگونه که محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اعلام کرد ، ایران تا سال ۱۴۰۰ ماهواره ای با دقت تصویربرداری یک متر در مدار قرار خواهد داد.
ایران اکنون در حال ساخت ماهواره های 150 تا 200 کیلوگرم است و توانایی ساخت ماهواره هایی با ماموریت سنجش از دور و مخابراتی را دارا است.این پیشرفت و توانمندی ها بیانگرتوسعه زیر ساختهای طراحی شده توسط دانشمندان صنعت فضایی در ایران است.
"مرتضی براری" رئیس سازمان فضایی ایران در مراسم افتتاحیه هفته جهانی فضا گفت : برای سال آینده هم ساخت دو ماهواره را در دستور کار داریم.
استفاده صحیح و منصفانه از دانش علوم شناختی حق همه کشورها است واز این علوم باید در حوزههایی صنعتی ،کشاورزی ، معادن ، پزشکی و پیش بینی شرایط آب و هوایی ، تغییرات جوی و وقوع سیلاب و طوفان استفاده کرد.
با توجه به اهمیت این صنعت ، رقابت تنگاتنگی میان کشورها وجود دارد تا با ارتقاء زیر ساخت های نرم و سخت افزاری رتبه بالاتری در صنعت فضایی به دست آورند.
بر اساس تازه ترین گزارش سازمان جهانی در میان شاخصهای توسعه دانش و فناوری و اقدامات خلاقانه ، امتیاز ایران به ترتیب برابر با ۲۷.۲ و ۳۲.۵ است که ردههای ۴۶ و ۴۵ جهان را برای کشور به ارمغان آورده است.
گزارش سازمان مالکیت معنوی «WIPO» نیز حاکیست که ایران با چهار پله صعود، در رده شصت و یکم کشورهای نوآور جهان و رده دوم آسیای مرکزی و جنوبی قرار گرفته است.
پرتاب چندین ماهواره با سرنشین و بدون سرنشین به فضا از مواردی هستند که کسب رتبه هفتم جهان در سامانه کامل پرتاب ماهواره و رتبه دوازدهم جهان در طراحی و ساخت ماهواره را برای یازدهمین عضو باشگاه فضایی جهان یعنی ایران به ارمغان آورده است.این شاخص ها نشان می دهند که جمهوری اسلامی ایران برنامه های توسعه علمی و فناوری خود را با جدیت به پیش می برد و اولویت ویژه ای نیز برای توسعه صنعت هوا و فضا قائل است.