مواضع ایران در کنفرانس سالانه اعضاء کنوانسیون سلاحهای شیمیایی در لاهه
بیست و چهارمین نشست کنفرانس سالانه اعضاء کنوانسیون سلاحهای شیمیایی در محل اجلاسهای بینالمللی لاهه هلند در حال برگزاری است .این کنفرانس روز دوشنبه آغاز به کار کرد و تا روز جمعه به کار خود ادامه خواهد داد.
«غلامحسین دهقانی» نماینده جمهوری اسلامی ایران دراین اجلاس مواضع و دید گاه های ایران را در مورد سلاح های شیمیایی تشریح کرد.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه ایران همچنین در حاشیه این اجلاس؛ روز سهشنبه در دیدار با «اولگ رزیانسوف Oleg Ryazantsev معاون وزیر صنایع روسیه در باره راه های گسترش همکاری تهران و مسکو در سازمان منع سلاح های شیمیایی گفت و گو کرد.ضرورت پایبندی همه کشورها به کنوانسیون سلاحهای شیمیایی از موضوعات مورد تاکید در این دیدار بود.دهقانی پیش از این دیدار نیز در سخنرانی خود در بیست و چهارمین نشست کنفرانس کنوانسیون سلاحهای شیمیایی، نظارت هرچه بیشتر سازمان منع سلاحهای شیمیایی بر روند امحاء سلاحهای شیمیایی آمریکا و رژیم صهیونیستی را خواستار شده بود.
ایران از قربانیان سلاح های شیمیایی است و در این زمینه تجربیات تلخی دارد. یکی از پیامدهای محقق نشدن اهداف این کنوانسیون و نظارت ضغیف بر اجرای مفاد آن ؛ استفاده وسیع رژیم صدام از سلاح های شیمیایی در جنگ تحمیلی علیه ایران است . در حملات شیمیایی عراق به ایران بیش از یکصد هزار نفر شهید و مجروح شدند. بسیاری از قربانیان این جنایت دچار مصدومیت های شدید شیمیایی شدند. رنج و درد قربانیان سلاح های شیمایی هیچگاه التیام نخواهد یاقت.
پروفسور «اوبن هندریکس» رئیس آزمایشگاه سم شناسی بیمارستان دانشگاه گان فلاندر، در شمال غرب بلژیک در باره تاثیرات مرگبار این سلاح ها می گوید : در حملات شیمایی عراق علیه ایران از ترکیبات خطرناک به صورت مجزا و با فاصله ای کوتاه استفاده شد .
مواد اولیه و تجهیزات ساخت این سلاح ها توسط بیش از 400 شرکت امریکایی و اروپایی به عراق ارسال شده بود.
کنوانسیون منع کاربرد سلاح های شیمیایی CWC سوم سپتامبر ۱۹۹۲ پس از ۲۰ سال مذاکره تصویب شد و در پی آن سازمان منع سلاحهای شیمیایی (OPCW) با 192 عضو در سال 1997 با شعار همکاری با یکدیگر برای نیل به جهانی عاری از سلاحهای شیمیایی، رسما کار خود را آغاز کرد. این کنوانسیون از 29 آوریل 1997 لازمالاجرا گردید.با وجود تصویب معاهدات منع تولید و استفاده از سلاح های کشتار جمعی ؛ هنوز برخی کشورها از جمله امریکا به تعهدات خود مطابق این کنوانسیون ها پایبند نیستند و با طفره رفتن از عمل به تعهدات؛ اعتبار و تمامیت این کنوانسیون را در معرض خطر قرار داده اند. امریکا دربمباران های شیمیایی عراق علیه ایران شریک جنایات صدام بود و در زمان جنگ تحمیلی علیه ایران بخصوص در بمباران شیمیایی سردشت وحلبچه مرتکب جنایت هولناکی شد.هرچند که در کارنامه جنایات جنگی امریکا سوابق استفاده گسترده از سموم شیمیایی مرگبار در جنگ ویتنام نیز وجود دارد. امریکا در ادامه این روند از توافقنامه مبارزه با سلاح شیمیایی و بیولوژیک نیز خارج شده است.
در وضعیت آشفته کنونی که خطر اشاعه سلاح های شیمیایی منطقه و جهان را تهدید می کند؛ رژیم صهیونیستی نیزبا سوءاستفاده از این آشفتگی و با حمایت امریکا با در اختیار داشتن ذخایر فراوان سلاحهای کشتار جمعی امنیت و صلح را در منطقه مورد تهدید قرار داده است . متاسفانه سازمانهای بین المللی در این زمینه؛ نقش ضعیفی دارند و نمی توانند به وظیفه خود در مقابل اشاعه دهندگان سلاح های کشتار جمعی در جهان با قدرت عمل کنند. این در شرایطی است که جامعه بین الملل برای تدوین و تصویب کنوانسیون سلاح های شیمیایی تلاش فراوانی کرده ،اما اجرای این کنوانسیون دچار ضعف های زیادی است. از اینروست که جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس لاهه باردیگر بر ضرورت انجام تمامی اقدامهای لازم از سوی کشورهای عضو برای اجرای معاهده کنوانسیون منع سلاحهای شیمیایی تاکید کرد.