بیانیه مجلس در پاسخ به رفتار ضد برجامی اروپایی ها 
(last modified Mon, 20 Jan 2020 06:27:00 GMT )
دی ۳۰, ۱۳۹۸ ۱۱:۲۷ Asia/Dushanbe
  • بیانیه مجلس در پاسخ به رفتار ضد برجامی اروپایی ها 

 "درصورت رفتار غیرعادلانه اروپا در استفاده از "مکانیسم حل اختلاف در برجام"، ایران تصمیم جدی در همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گیرد."

«علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در نشست علنی روز یکشنبه مجلس، با بیان این موضع ،از اقدام سه کشور اروپایی در استفاده از مکانیسم حل اختلاف در برجام به شدت انتقاد کرد.

آلمان، انگلیس و فرانسه (تروئیکای اروپایی) سه شنبه گذشته(14 ژانویه) با انتشار بیانیه‌ای در بروکسل، مکانیسم حل اختلاف در برجام را فعال کردند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران هم روز یکشنبه در بیانیه ای  تاکید کردند: در زمینه برجام و همچنین در مورد ماندن و همکاری ‏با آژانس بین المللی انرژی اتمی تصمیم خواهند گرفت تا به غربی ها و مشخصاً کشورهای طرف مذاکره در بحث هسته ای تفهیم شود، نظام جمهوری ‏اسلامی ایران در گرفتن تصمیمات قاطع و انقلابی درنگ نخواهد کرد.‏  بعد از خروج یکجانبه آمریکا از برجام، ایران برای بیش از یکسال از خود صبر استراتژیک نشان داد تا به باقیمانده اعضای برجام اجازه دهد که اثرات این خروج را جبران کنند.خروجی این توافق برای ایران اما تبدیل به تحریم های غیرقانونی و غیر انسانی علیه تجارت، اقتصاد و سرمایه گذاری خارجی شده است. این تحریم ها بر روی بخش هایی مانند غذا، دارو، محصولات  دارویی، و حتی نهاد نظام ایمنی هسته ای ایران نیز اثر گذاشته است.

ایران تا کنون نقطه روشنی در موضع اروپا ندیده  است. آنها در حالی دنبال برجام جدید هستند که برجام را تبدیل به توافقی بی خاصیت  کرده ‌اند. اروپایی‌ها بجای صدور بیانیه باید اراده مستقل خود را در صیانت از یک تعهد چند جانبه اثبات کنند.

حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب در بخشی از خطبه های نماز جمعه هفته گذشته تهران در این باره گفتند: از اول هم بنده گفتم که اعتمادی به حرفهای اروپایی ها بعد از برجام نداریم و آنها کاری نمی کنند و در خدمت امریکا هستند، الان هم معلوم شد که این‌ها به معنای حقیقی کلمه حقیر و پادوی امریکا هستند و در خیال به زانو درآوردن ملت ایران به سر می‌برند که البته ارباب و بزرگترِ آنها یعنی امریکا هم قادر به اینکار نشد چه برسد به اینها!

ظریف وزیر خارجه ایران هم در هشداری به انگلیس و سه کشور اروپایی عضو برجام خاطر نشان کرد: تروئیکای اروپا می‌تواند برجام را حفظ کند، ولی نه با جلب رضایت قلدر و اعمال فشار بر ایران، در عوض، اروپا باید این شجاعت را داشته باشد که به تعهداتش عمل کند.

 وزیر امورخارجه ایران همچنین هفته گذشته  در دیدار «جوزف بورل»  Josep Borrell مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حاشیه پنجمین دوره نشست سالانه گفت وگو‌های رایسینا RAISINA  در دهلی نو،  با برشمردن اشتباهات و بی عملی اروپایی ها در قبال تعهدات شان در برجام، اقدام  سه کشور اروپایی و ادعاهای آنها را در مورد نقض برجام از جانب ایران مردود خواند و تصحیح رفتار آنان در قبال ایران و برجام را خواستار شد.

خروج تدریجی ایران از تعهدات برجامی، هشداری جدی  به طرف اروپایی بود که در صورت نادیده‌گرفتن مطالبات برحق ایران باید منتظر هزینه‌های آن نیز باشد.

از این دید گاه ،اکنون دو احتمال  مطرح است:

نخست انکه ،اروپا تصمیم خود برای  فعال کردن مکانیسم حل اختلاف در برجام "مکانیسم ماشه "را  به حالت تعلیق در آورد؛ چون در صورت فعال شدن این مکانیسم  همه برنامه ها و امیدهای اروپا در قبال برجام از بین خواهد رفت. برجام فقط یک توافق هسته ای در سطح بین المللی نبود.این توافق از جنبه سیاسی یک نقطه عطف در تاریخ چندجانبه گرایی و به عنوان یک دستاورد بین المللی مطرح شد.از اینرو عدم اجرای تعهدات طرف‌های باقیمانده در برجام، ضربه  به چندجانبه گرایی و عبور از دستاوردهای مهم دیپلماسی در چند دهه گذشته است.

احتمال دوم ؛ فعال شدن "مکانیسم ماشه" است که در اینصورت طرف های برجام بخصوص اروپا مسوول پیامدهای اقدام متقابل ایران خواهند بود. 

تجدید نظر ایران در قبال همکاری با آژانس که در بیانیه دیروز نمایندگان مجلس مورد تاکید قرار گرفت را می بایست درهمین چارچوب ارزیابی کرد.