انتخابات؛ نمایش مشارکت سیاسی و قدرت مردمی ایران
(last modified Thu, 20 Feb 2020 05:08:49 GMT )
اسفند ۰۱, ۱۳۹۸ ۱۰:۰۸ Asia/Dushanbe
  •  انتخابات؛ نمایش مشارکت سیاسی و قدرت مردمی ایران

یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در 41 سالگی انقلاب اسلامی، نشان از اهمیت مقوله انتخابات در نطام مردم‌سالاری دینی ایران دارد.

مشارکت سیاسی و نقش مستقیم و آزادانه مردم در تعیین حق سرنوشت خود، اهمیت توجه به مولفه اساسی حکومت‌های دموکراتیک یعنی انتخابات را در 41 سال از حیات انقلاب اسلامی نشان می‌دهد.

حضور آزادانه مردم ایران در پای صندوق رای و انتخاب افراد مورد نظر آنان برای نشستن بر کرسی سبز رنگ مجلس شورای اسلامی، علاوه بر اینکه نشان از چرخش قدرت در مهمترین رکن نظام مردم‌سالاری دینی در ایران یعنی نهاد قانون‌گذاری دارد، مهمترین نکته آن، نقش کاملا مستقیم مردم در تعیین سرنوشت خود و نظام جمهوری اسلامی ایران است. 

مجلس کارآمد و قوی به‌سبب وضع قانون در حوزه‌های مختلف نقش مهمی در توسعه کشور و رفاه و آسایش مردم دارد و در عرصه خارجی هم با موضع‌گیری و تصمیم‌گیری‌های درست، نمایش خواست و اراده مردم است که در نهاد قانون‌گذاری تجلی یافته است.

مجلس شورای اسلامی ایران به سبب دو نقش و کارویژه کلیدی نمایندگان یعنی قانون‌گذاری و نظارت و پاسخگو کردن نهادها از جمله دولت، در تقویت دیگر مولفه‌های قدرت ایران نقش مستقیم دارد. پیش درآمد و پشتوانه مولفه‌های مهم قدرت سیاسی و نظامی در ایران، حضور و مشارکت سیاسی در انتخابات است.

در همین زمینه؛ "حسن روحانی"، رئیس جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت، حضور پرشور مردم در انتخابات 21 فوریه 2020 را باعث عصبانیت آمریکا دانست و تاکید کرد: مردم ایران با وحدت و اتحاد خود یک بار دیگر به آمریکایی‌ها نشان خواهند داد که توانمند و قدرتمند هستند.

همراهی و حضور سیاسی مردم ایران در عرصه‌های مختلف قدرت‌ساز از جمله میدان انتخابات در 41 سال گذشته، اگرچه میزان (رقم یا درصد) مشارکت سیاسی آنان متناسب با عملکرد دولت‌های وقت تفاوت داشته است اما مردم ایران در برابر فضاسازی تبلیغاتی دشمنان مغلوب نشدند و نقش خود را به خوبی ایفا کردند و نشان دادند همچنان حضور سیاسی آنان در صحنه‌های حساس مهمترین مولفه قدرت ایران است. 

اهمیت و کیفیت مشارکت سیاسی مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی جدای از سطح میزان آن که در درصدهای مختلف از 51 درصد تا 71 درصد در 41 سال گذشته در تاریخ سیاسی ایران ثبت شده است، حتی در کمترین درصد قابل قیاس با کشورهای مدعی دموکراسی در غرب نیست.

اگر چه مردم ایران در دوره‌هایی از عملکرد دولت‌های وقت ناراضی بودند اما اصل مهم همراهی آنان با نظام جمهوری اسلامی فارغ از درصد شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی است. همین مساله نشان از کیفیت قدرت مردمی ایران حتی با حضور 51 درصد آراء در انتخابات دوره‌های قبل دارد که سرآمد همه مولفه‌های قدرت‌ساز محسوب می‌شود. همانطور که بارها "محمدجواد ظریف"، وزیر خارجه ایران تاکید کرده است، قدرت و امنیت جمهوری اسلامی ایران ریشه مردمی دارد که انتخابات میدان سیاسی این نمایش قدرت‌مردمی است. 

کلیدواژه