سفر وزیر دفاع هند به تهران؛ تقویت همکاری مشترک نظامی
تقویت همکاری های دفاعی و نظامی ،راهبردی است که میتواند در کنار توسعه مناسبات سیاسی اقتصادی و فرهنگی ؛ منافع مشترک دو و چند جانبه را به همراه داشته باشد و بر عمق استراتژیک همکاری های منطقه ای بیافزاید.
سفرها و رایزنی های مقامات عالی رتبه نظامی ایران و کشورهای دوست در منطقه در همین چارچوب حائز اهمیت است.
در همین راستا «راج نات سینک» Rajnath Singh وزیر دفاع هند امروز یکشنبه /۵ سپتامبر/ ، درتهران با امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع ایران دیدار و درباره موضوعات منطقهای، دوجانبه و بینالمللی تبادل نظر کرد.
توسعه همکاریهای نظامی و دفاعی، مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر،مقابله با تهدیدات مشترک و برگزاری رزمایشهای مشترک از اهدافی است که در این سفرها دنبال می شود .
توسعه همکاری های دفاعی از اهداف دکترین نظامی ایران در جهت برقراری صلح و امنیت در منطقه است .
جمهوری اسلامی ایران در این راستا رزمایشهای مشترک در دریای عمان و اقیانوس هند برگزار کرده است . رزمایش مشترک امدادی کشورهای حاشیه اقیانوس هند ، همچنین رزمایش مرکب دریایی ایران، روسیه و چین از جمله این رزمایشها بوده است.
پیشنهادهایی نیزاز جانب ایران به منظورگسترش همکاری نظامی در زمینه های علمی - آموزشی، تبادل تجربه ها و اطلاعات در رابطه با مقابله با تروریسم، دزدی دریایی و امداد و نجات در آب های منطقه به مقامات نظامی هند ارائه شده که مورد اسقبال قرار گرفته است.
این سطح از همکاری ها را میتوان ابتکاری در جهت توسعه روابط دو یا چند جانبه برای ارتقای امنیت و ثبات منطقه دانست. از این دید گاه ، سفر وزیر دفاع هند به تهران از سه منظر ژئواستراتژیک، ژئوپلیتیک و ژئواقتصادی حائز اهمیت است.اساس روابط ایران و هند بر پایه همکاری دو و چند جانبه در حوزههای انرژی ؛ تجارت و ترانزیت کالا متمرکز است.
ایران و هند همچنین به همراه افغانستان پیمان سهجانبهای را برای بهره برداری از بندر چابهار امضا کردهاند.این سطح از روابط نشان می دهد تعامل هند با ایران بعنوان پل ارتباطی آسیای مرکزی با کشورهای حاشیه خلیجفارس و منطقه قفقاز اهمیتی راهبردی دارد. به عبارتی دیگر می توان گفت روابط تهران و دهلی نو؛اهمیتی چند وجهی دارد که با توجه به ظرفیت های دفاعی دو کشور، قابلیت توسعه و هم افزایی درسطح منطقه را دارد.
پایگاه تحلیلی «مدرن دیپلماسی» در این باره می نویسد : دینامیک منطقهای درحال تغییر است و بهدنبال آن روابط ایران و هند نیز از اهمیت بیشتری نسبت به دهههای گذشته برخوردار شده است. همکاری ایران و هند درواقع برای حفظ و ارتقای منافع مشترک دو کشور حیاتی است.
ایران علاقمند به توسعه روابط امنیتی و همکاری مشترک نظامی با همه کشورهای دوست و مستقل در منطقه است و در این زمینه پیشنهاد همکاری منطقه ای برای حفظ صلح و امنیت در تنگه هرمز و دریای عمان را ارائه کرده است.
با توجه به این مولفه ها ، سفروزیر دفاع هند به تهران و مذاکرات وی با وزیر دفاع ایران گام تازه ای است که در شکل گیری سطح عالیتری از همکاری های دوکشور تاثیر گذاراست و می تواند به توسعه روابط براساس منافع مشترک در حوزه های نظامی و امنیتی منجر شود.