تفسیر: درخواست افزایش سرمایه گذاری ایران در تاجیکستان
(last modified Thu, 10 Jun 2021 04:28:58 GMT )
خرداد ۲۰, ۱۴۰۰ ۰۹:۲۸ Asia/Dushanbe
  • ایران و تاجیکستان از ظرفیت های متعددی برای سرمایه گذاری و افزایش تجارت دوجانبه برخوردارند
    ایران و تاجیکستان از ظرفیت های متعددی برای سرمایه گذاری و افزایش تجارت دوجانبه برخوردارند

چهاردهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی، تجاری، فنی و فرهنگی ایران و تاجیکستان با امضای یک سند همکاری در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان به پایان رسید.

در دیدار "رضا اردکانیان" وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران و "فیض الدین قهارزاده" وزیر دارایی تاجیکستان، دوطرف راه های گسترش همکاری ها دوجانبه در زمینه‌های اقتصادی، تجاری، انرژی، سرمایه گذاری امور صنعتی را بررسی کردند. در مراسم امضای سند همکاری های دوجانبه - که با حضور هیات های دو طرف و همچنین نمایندگان نهادهای دولتی تاجیکستان برگزار شد - "دلیر جمعه" وزیر انرژی و ذخایر آب تاجیکستان و رئیس تاجیکستانی کمیسیون مشترک همکاری های دوکشور درسخنانی از برگزاری موفقیت آمیز چهارهمین کمیسیون مشترک دوکشور در دوشنبه ابراز رضایت کرد.

ایران و تاجیکستان به عنوان دو کشور مسلمان و فارسی زبان درمنطقه از ظرفیت های متعدد و متنوعی برای گسترش همکاری های دوجانبه در زمینه های مختلف از جمله سرمایه گذاری و افزایش تجارت دوجانبه برخوردارند. مقام های دو کشور در سال های گذشته صدها سند همکاری در زمینه های مختلف از جمله سرمایه گذاری ایران در تاجیکستان برای اجرای طرح های عمرانی شامل سدسازی، پل سازی و احداث بزرگراه امضا کرده اند. با وجود این ، تردیدی نیست که اجرای توافق نامه های امضاء شده میان تهران و دوشنبه ، نیازمند اراده جدی‌ و آهنین مقام های دو کشور است. بویژه که دست های پنهان و دشمنان گسترش روابط ایران و تاجیکستان بی وقفه به منظور تخریب روابط دوکشور دوست و برادر یعنی ایران و تاجیکستان تلاش کرده اند. برغم این تنگ نظری ها ، چنین به نظر می رسد که در ماه های اخیر ، تحرک ویژه‌ای به منظور ارتقا و گسترش روابط دوکشور فراهم شده است . برغم فراز و نشیب های زیاد در روابط تهران و دوشنبه در سه دهه گذشته ، برخی کارشناسان تخریب دائمی روابط تهران و دوشنبه را غیرممکن می دانند.

در همین ارتباط ، "سیف الله سفراف" کارشناس سیاسی تاجیک معتقد است:"تاجیک‌ها به بهبود روابط تهران و دوشنبه در آینده امیدوارند و در مقابل سیاست های کریمانه و اغماض ایران ، محبتی که مردم تاجیکستان به مردم ایران دارند ، قابل وصف نیست".

در حقیقت ، با وجود تلاش های برخی دولت های سلطه گر جهانی و دولت های تنگ نظر در سطح منطقه ، کارشناسان تخریب دائمی روابط دوکشور فارسی زبان را دور از انتظار می دانند. تجربه سه دهه گذشته نیز این حقیقت را اثبات می کند که تلاش  دولت های مخالف گسترش روابط ایران و تاجیکستان همواره بی نتیجه بوده است. 

با وجود آن که ملت های ایران و تاجیکستان در برهه ای از تاریخ در قالب یک کشور بزرگ ، متمدن و قدرتمند در جهان اسفای نقش می کردند، سه دهه پیش که تاجیکستان از اتحاد جماهیر شوروی استقلال یافت، ایران از نخستین کشورهایی بود که استقلال تاجیکستان را به رسمیت شناخت. در پی این اقدانم ارزنده مقام های تهران ، ایران در جریان جنگ داخلی تاجیکستان درفاصله زمانی 1992 تا 1997 میلادی ، تلاش های فراوان و مثمرثمری به منظور میانجیگری و پایان دادن به درگیری های داخلی در این کشور انجام داد. این تلاش های ایران سرانجام به برگزاری مذاکرات صلح وامضای توافقنامه آشتی میان دولت تاجیکستان و مخالفانش منجر شد. به همین دلیل است که به نظر می رسد دولت دوشنبه و مردم تاجیکستان قدر همکاری مشترک و رابطه با ایران را بیشتر ازدیگر کشورهای منطقه می دانند. بدون شک ، درخواست مقام های دوشنبه از تهران برای سرمایه گذاری ایران در تاجیکستان در بخش های صنعتی و عمرانی نیز ازهمین حقیقت ناشی می شود.

 

بیشتر بخوانید: