مناظره سوم، ارائه برنامه، نقد دیدگاه ها و عملکردها
سومین و آخرین مناظره سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران عصرشنبه برگزار شد.
مناظره سوم و پایانی نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع "دغدغههای مردم" در سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برگزارشد. در این مناظره نیز طیف وسیعی از موضوعات اقتصادی،اجتماعی و مسایل سیاست خارجی مطرح شد. پرسش ها نیز بگونه ای طرا حی شده بود که نامزدها بتوانند به طرح و ارائه برنامه ها و راهکارها بپردازند.
تاکید براستفاده از ظرفیت های اقتصادی و ارائه طرح و برنامه برای حل مسایل جوانان، مسکن، رفع گرانی و فعال کردن بورس و اجرای برنامه فراگیر بهداشت و درمان و روابط خارجی؛ ازموضوعاتی بودند که نامزدها درباره انها بحث و مناظره کردند. از این دید گاه، مناظره ها یک فرصت خوب بود؛ هرچند که دغدغه های مردم چیزی نیست که درفرصت مناظره قابل جمعبندی باشد. بویژه آنکه بخش قابل توجهی از جهت گیری مناظره ها عمدتا " معطوف به نقد و نفی نامزدها و عملکرد دولت بود. شعارها، اتهام ها و قضاوت عملکرد مسوولان از جنبه های پر رنگ هر 3مناظره بود؛البته در کنار این بحث ها، وعده ها ی زیادی هم داده شد.
حضرت آیت الله خامنه ای ، رهبرمعظم انقلاب اسلامی در بیانات اخیرشان با توصیه مؤکد به کاندیداها به پرهیز از بیان وعدههایی که از انجام آنها مطمئن نیستند، نامزدها را از تبدیل کردن انتخابات به «صحنه جنگ قدرت و برخوردهای اهانتآمیز» مشابه آنچه در آمریکا و بعضی کشورهای اروپایی معمول و مایه آبروریزی آنها است، بر حذر داشتند و گفتند: "در گذشته نیز هرگاه در مناظرهها و برنامههای انتخاباتی از اینگونه روشهای تخریبی، تهمتزنی و ترساندن مردم از رقیب استفاده شد، کشور ضرر کرد."
آنچه مسلم است معیشت و حل مشکلات اقتصادی، مبارزه با تبعیض و فساد، از مطالبات اساسی مردم است که با وعدههای ناشدنی قابل حل نیستند. نگاه به گذشته ودرس گرفتن از خطاها و باور توانایی های درونی با استفاده از همه ظرفیت ها و نیروهای موثر در تولید و پیشرفت و حفظ انسجام ملی از الزامات حل مشکلات است.
این موضوع اما دوجنبه دارد؛ یک جنبه این است که نباید دستاوردهای دوران سخت تحریم ها و شرایط ناشی از گسترش کرونا را نا دیده و دستکم گرفت.
جنبه دوم نیز این است که نباید از وجود مشکلات نا امید و دلسرد شد. باید ضعف ها را پذیرفت و به راه حل های عملی تکیه کرد.
البته برنامه های اقتصادی مطرح شده از سوی نامزدها گرچه باید در عمل و اجرا محک بخورد، اما درمجموع نشانه خوبی از توجه به مسایل اساسی جامعه بویژه مسایل جوانان و استفاده درست از منابع داخلی در جهت تقویت تولید و رفع موانع موجود در این زمینه است.
مسایل اقتصادی جنبه های فراگیری دارند؛ قطعا" مناظره های چند دقیقه نمیتواند پاسخگوی همه سوالات اقتصادی و دغدغه های مردم باشد، اما هنوزفرصتی چند روزه تا پایان مهلت تبلیغات نامزدها برای بیان دیدگاه ها ودادن پاسخ های روشن به سوالات باقیست.
در مجموع به نظر میرسد در رقابت های انتخاباتی، همه نامزدها اعتقاد به توان داخلی وقابلیت اجرای برنامههای اقتصادی در عین حفظ اقتدار کشور از درون را دارند اما در شیوه و اولویت بندی ها و مذاکره در خصوص برجام و سیاست خارجی تفاوت دردید گاه ها وجود دارد که امری بدیهی است.
در هرحال شرایط فعلی کشور، نیازمند انتخاب نامزدی است که عملگرا و دارای برنامه و تجربه ومدیریت قوی باشد. مردم هم نشان داده اند که تحت تاثیرمناظره از شرکت در انتخابات دلسرد نمی شوند. مناظره صرفا یک فرصت برای رقابت تبلیغاتی ومحک خوردن برنامه ها و راهکارهای نامزدها ست.
بیشتر بخوانید: