تلاش ارمنستان برای گسترش رابطه با ایران
(last modified Sun, 25 Jul 2021 03:54:23 GMT )
مرداد ۰۳, ۱۴۰۰ ۰۸:۵۴ Asia/Dushanbe
  • ارمنستان تنها عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که با ایران مرز مشترک زمینی دارد
    ارمنستان تنها عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که با ایران مرز مشترک زمینی دارد

در ادامه سیاست های دولت ایروان مبنی بر تقویت هر چه بیشتر رابطه ارمنستان با ایران ، مقام های ارمنی اعلام کرده اند که قصد دارند تمامی طول جاده مرزی با ایران را بازسازی و تعمیر کنند.

در این ارتباط ، "سورن پاپیکیان" سرپرست وزیر مدیریت منطقه ای و زیرساخت های ارمنستان ، اعلام کرد:  در بودجه سال 2021 میلادی ، دولت ارمنستان 18.3 میلیون دلار برای بازسازی 50.7 کیلومتر از جاده های هم مرز با ایران اختصاص داده است.

بر اساس گزارش های منتشر شده دراین زمینه ، جاده های ایروان - یراسخ - گریس و جاده ایروان - سیوان - ایجوان از جمله جاده های در دست ترمیم و بازسازی از سوی دولت ایروان قرار دارند.

اقدام ارمنستان به منظور ترمیم و بازسازی جاده های هم مرز با ایران در شرایطی است که مقام های دولت ایروان تلاش مضاعفی به منظور گسترش و افزایش هرچه بیشتر همکاری های اقتصادی و تجاری با ایران را در دستور کار قرار داده اند. ایران و ارمنستان ، مرز مشترک زمینی دارند. با وجود این ، روابط دوکشور همسایه به شدت تحت تاثیر اتحادیه اقتصادی اوراسیا قرار داشته است. در واقع ، اتحادیه اقتصادی اوراسیا در پیشبرد اهداف اقتصادی دوکشور همسایه نقش مهم و ارزشمندی ایفا می کند.

با توجه به این که ارمنستان تنها عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که با ایران مرز مشترک زمینی دارد ، بدون شک ، تحکیم روابط تهران - ایروان نه تنها در راستای منافع ملی دوکشور خواهد بود ، بلکه می تواند زمینه های تحقق خواسته های مقام های دوکشور همسایه را نیز محقق گرداند. در عین حال ، باید گفت: ارمنستان می تواند به عنوان پل ارتباطی میان ایران با منطقه اورآسیا ایفای نقش کند. در مقابل ، ایران نیز می تواند با ارمنستان به منظور دستیابی به جاده استراتژیک شمال - جنوب و آب های گرم بین المللی مساعدت کند. در ارتباط با اهمیت نقش متقابل ایران و ارمنستان دیدگاه های مختلفی مطرح شده است.

به عنوان مثال ،   میناسیان معاون انستیتو قفقاز ارمنستان و کارشناسان برجسته ارمنی در این زمینه معتقد است: "با توجه به نقش تهران در سیاست منطقه ای و جهانی و مواضع تهران در جهان اسلام ، روابط با جمهوری اسلامی ایران برای ارمنستان همیشه ارزش خاصی داشته است. بویژه که ایران قدرت بزرگ منطقه ای است که در تحولات سیاسی نقش تاثیرگذاری دارد و تلاش های تهران برای تامین صلح و ثبات منطقه ای مثبت و ارزشمند است". 

روابط سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی تهران و ایروان پس از استقلال ارمنستان در سال 1991 میلادی ، به تدریج در یک مسیر صعودی قرار گرفت. در این میان ، نباید مناقشه جمهوری آذربایجان و ارمنستان را نادیده گرفت که بر روابط دوکشور همسایه تاثیرات منفی برجای گذاشته است. با وجود زمینه های متعدد همکاری های اقتصادی و تجاری میان تهران و ایروان، به دلیل مناقشه قره باغ ارزش مبادلات تجاری رشد چندانی نداشت. با وجود این، از سال 2018 میلادی با سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به ارمنستان، حجم مبادلات تجاری دوکشور از روند صعودی برخوردار شده است.

در سال 2018 ، ارزش صادرات ارمنستان به ایران به بیش از 94.2 میلیون دلار رسید که درمقایسه با سال 2017 میلادی از افزایشی نزدیک به 12 درصد برخوردار بود صادرات ایران به ارمنستان نیز به 269.4 میلیون دلار در سال 2018 میلادی بالغ گشت که این رقم نشان دهنده 54.2 درصد افزایش درمقایسه درمقایسه با سال 2017 میلادی بود. بر اساس آخرین آمارهای رسمی منتشر شده توسط وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری ارمنستان، تا روز اول ماه ژانویه سال 2019 میلادی ، در مجموع 5301 شرکت کارآفرین ایرانی در ارمنستان فعالیت داشته اند. این تعداد به معنای ثبت 36.6 درصد از کل  شرکت‌های ثبت شده در ارمنستان است. شرکت های اصلی با سرمایه های ایرانی بیشتر در بخش های فناوری اطلاعات ، صنایع ، ساخت، ساز و اجرای طرح های زیربنایی و عمرانی، املاک ، بازرگانی و تجاری، کشاورزی ، امور گردشگری و حمل و نقل فعال بوده اند.

در مجموع ، باید گفت،  با امضای توافقنامه صلح قره باغ ، ایران و ارمنستان فرصت های جدیدی به منظور تقویت هرچه بیشتر همکاری های متقابل در بخش های سرمایه گذاری و تجارت متقابل برخوردار شده اند. سفرهای متقابل مقام های تهران و ایروان و بسترسازی به منظور تقویت همکاری های دوجانبه بویژه توسط دولت ارمنستان نشان دهنده عزم جدی مقام های ایروان برای تقویت تجارت متقابل با ایران است.

 

بیشتر بخوانید: