تحلیل: تاکید ایران و ترکیه بر گسترش همکاری ها
روسای جمهوری ایران و ترکیه در گفتگوی تلفنی بر گسترش همکاری های دو کشور در زمینه اقتصادی و مبارزه با تروریسم تاکید کردند.
"سید ابراهیم رئیسی" رئیس جمهوری اسلامی ایران در گفتگوی تلفنی با "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه،با تاکید بر اهمیت روابط تهران - آنکارا در زمینه اقتصادی و تجاری خاطرنشان کرد: به زودی و با برگزاری اجلاس مشترک در تهران، توسعه همکاریها وارد مرحله جدیدی میشود.
رئیس جمهوری ترکیه نیز همکاریهای دو کشور به خصوص در زمینه اقتصادی و امنیتی را مهم دانست و گفت: اکنون ایده همکاریهای مشترک در بین کشورهای منطقه حاکم شده است و سفرها و رایزنیهای اخیر نشان از موفقیت آن دارد.
وی ضمن تاکید بر برگزاری نشستهای مشترک همکاری بین تهران و آنکارا افزود: در سفر آتی خود به تهران روابط دو کشور وارد فصل جدیدی از توسعه خواهد شد.
ایران و ترکیه به دلیل مسائل ژئوپلتیک، اشتراکات و پیوندهای تاریخی ، فرهنگی ، ساختارهای جمعیتی و منابع طبیعی از کشورهای تأثیرگذار در منطقه محسوب می شوند و تعمیق روابط دو کشورعاملی مهم برای ایجاد ثبات و ضامن امنیت منطقه است .
از دیدگاه جمهوری اسلامی ایران که همسایگان و کشورهای اسلامی و همسو در اولویت سیاست خارجی آن قرار دارند، بسیاری از مشکلات کنونی منطقه از جمله تروریسم ناشی از مداخلات فرامنطقه ای و حضور بیگانگان است و حل این مشکلات نیز نیازمند همگرایی و تلاش کشورهای منطقه خواهد بود.
بر همین اساس، مقامات ایران و ترکیه نیز در ماه های اخیر رایزنی در خصوص تحولات منطقه ای و بینالمللی را افزایش داده و بر ضرورت ثبات، امنیت و آرامش در حوزه غرب آسیا و توجه به سیاست همسایگی و افزایش مبادلات تجاری دوکشور، تاکید کرده اند.
اردوغان پیشتر در دیدار با رئیس جمهوری ایران در حاشیه اجلاس اکو در عشق آباد، با بیان اینکه کشورش توسعه و تقویت همکاری های دوجانبه و منطقهای با جمهوری اسلامی ایران را ضروری میداند، گفت: میتوانیم در سطح روابط و مناسبات دو کشور به ویژه در بخشهای اقتصادی، جهش ایجاد کنیم.
نگاهی به روابط ایران و ترکیه نشان می دهد به رغم اختلافات سیاسی و رقابت های منطقه ای، این دو کشور همسایه با حدود 500 کیلومتر مرز مشترک همواره حفظ روابط دوستانه و گسترش روابط اقتصادی را ضروری دانسته اند؛ ظرفیت تجاری ایران و ترکیه حدود 30 میلیارد دلار است که در چند سال اخیر به دلیل شیوع کرونا و تحریمهای غیرقانونی آمریکا ضد ایران به حدود 9 میلیارد دلار رسیده است.
منافع ایران و ترکیه در توسعه همکاری های منطقه ای و دوجانبه است که می تواند با نهایی شدن سند همکاری های بلند مدت دو کشور،هر چه بیشتر تحقق یابد؛ این سند احتمالاً در سفر آتی رئیس جمهوری ترکیه به تهران، به امضای مقامات دو کشور خواهد رسید.
هم اکنون ظرفیت های متنوع در بخش های صنعتی، کشاورزی، خدمات و گردشگری، نفت، گاز و پتروشیمی در دو کشور وجود دارد که می تواند در تدوین این سند مورد توجه قرار گیرد.
"برسام محمدی" کارشناس مسائل منطقه دراین باره می گوید: سند همکاریهای بلندمدت ایران و ترکیه در خلق فرصتها و ظرفیتهای جدید و فهم مشترک از منافع ملی و منطقهای متقابل از طریق هماهنگی راهبردهای کلان در روابط دو کشور مؤثر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: