تحلیل: همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری ایران و ترکیه
(last modified Thu, 31 Mar 2022 04:29:53 GMT )
فروردین ۱۱, ۱۴۰۱ ۰۹:۲۹ Asia/Dushanbe
  • تهران و آنکارا  همکاری های مهمی در چارچوب اکو دارند
    تهران و آنکارا همکاری های مهمی در چارچوب اکو دارند

در سال های اخیر ، فراز و نشیب ها در منطقه غرب آسیا به گونه ای پیش رفته که بر اهمیت ایران و ترکیه به عنوان دو کشور مهم و تاثیرگذار در این منطقه یاد می شود.

در حقیقت ، باید گفت، در صورت وحدت و اتحاد ایران و ترکیه در عرصه های اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی ، دوکشور می توانند به یک قدرت بزرگ و نعیین کننده در سطح منطقه و جهان تبدیل شوند. این در حالی است که دوکشور از تاسیس کنندگان سازمان همکاری اقتصادی - اکو- هستند و در چارچوب این سازمان اقتصادی مهم ، همکاری های مهمی دارند. در حال حاضر ، همکاری های تهران و آنکارا در عرصه های حمل و نقل و ترانزیت و همکاری در امور انرژی از جمله مهمترین همکاری های اقتصادی و تجاری دوکشور همسایه محسوب می شود.

در جریان پانزدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در عشق آباد پایتخت ترکمنستان ، موضوع راه اندازی کریدور ارتباطی اسلام آباد - تهران - استانبول شاید از مهمترین توافق های این نشست بوده است. به همین دلیل، "مولود چاووش‌اوغلو" وزیر امور خارجه ترکیه در سخنانی در جریان نشست عشق اباد ، راه اندازی کریدور ارتباطی ایران با ترکیه و پاکستان را زمینه ساز پیشرفت و آبادانی کشورهای منطقه معرفی کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی ترکیه درعین حال درنشست عشق آباد ، تصریح کرد:  "یکی از حوزه‌های مهمی که باید روی آن متمرکز شویم، تجارت و ارتباطات منطقه‌ای است. علی الخصوص که قاره پهناور آسبا ، نه تنها یک مرکز تولید ، بلکه بزرگترین بازار مصرف در حال رشد در جهان است".

تردیدی نیست که همکاری های ایران و ترکیه در بخش حمل و نقل و ترانزیت می تواند زمینه های قدرتمندی دو کشور همسایه را فراهم و تکمیل کند. شاید به همین دلیل است که وزیر امور خارجه ترکیه در جریان پانزدهمین نشست سران اکو در سال گذشته میلادی گفته است:"به عقیده من اکو به عنوان سازمانی که در قلب مسیرهای تجاری تاریخی و مراکز فرهنگی قرار دارد ، باید فعال‌تر عمل کند".

جدا از همکاری های ایران و ترکیه در چارچوب سازمان همکاری اقتصادی - اکو ، ایران و ترکیه به صورت دوجانبه نیز همکاری های سازنده ای با یکدیگر دارند. به عنوان مثال ، مقام های دو کشور با برگزاری نشست های سرمایه گذاری در دوکشور ، مدام زمینه های همکاری های متقابل را بررسی و اعلام می کنند.

در همین ارتباط ،  سومین همایش شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری ایران و ترکیه با حضور مقام ها ، تجار و بازرگانان و کارشناسان حوزه‌های مختلف از دو کشور در استانبول برگزار شده است. در چارچوب این همایش - که تا امروز (پنجشنبه - 31 مارس) ادامه دارد- امکانات همکاری درحوزه‌های اقتصادی ، تجاری ، انرژی ، ارزهای دیجیتالی ، سلامت و سایر زمینه‌ها ارزیابی و بررسی خواهد شد. 

بدیهی است که تصمیم گیری ها در جریان سومین همایش "شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری ایران و ترکیه" به مقام های تصمیم گیرنده در دو کشور اعلام و اجرایی خواهد شد.

تهران و آنکارا در زمینه امور انرژی نیز همکاری های گسترده ای دارند. علاوه بر صادرات نفت خام ایران به ترکیه ، قرارداد 25 ساله صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه نیز اجرایی شده است و بیشتر از یک دهه است که بی وقفه این صادرات در دستور کار قرار دارد. حجم مبادلات تجاری ایران و ترکیه بالغ بر بیست میلیارد دلار در سال است و در صورت اجرای توافقات دو کشور ، این رقم حتی تا 50 میلیارددلار در سال نیز قابل افزایش است.  

در یک جمع بندی کلی از همکاری های ایران و ترکیه باید گفت، تهران و آنکارا به دلیل برخورداری از اقتصاد مکمل،می توانند همکاری های دوجانبه و منطقه ای خود را بیش از پیش تقویت کنند. در عین حال ، دو کشور می توانند الگوی مناسبی برای همکاری های اعضای سازمان همکاری های اقتصادی – اکو، ایفای نقش کنند.  

 

بیشتر بخوانید: