تفسیر :سفر پاشینیان به تهران؛ روابط ایران و ارمنستان در ریل توسعه
رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست مشترک خبری با نخست وزیر ارمنستان گفت، سفر نخست وزیر ارمنستان به تهران نقطه عطفی در جهت ارتقای روابط دو کشور خواهد بود.
"نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان روز سه شنبه در صدر هیاتی سیاسی و اقتصادی وارد تهران شد و با "سید ابراهیم رئیسی" رئیس جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتگو کرد . این دومین سفر پاشینیان به تهران بعد از حضورش در مراسم تحلیف ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی است.
رئیس جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه روابط تجاری تهران - ایروان طی ماههای گذشته ۴۳ درصد رشد داشته است، افزود: در مذاکرات خود رسیدن سطح همکاریهای اقتصادی و مبادلات تجاری دو کشور به ۳ میلیارد دلار را هدفگذاری کردیم که با اراده موجود در مقامات دو کشور این هدف کاملا امکانپذیر است.
در حاشیه سفر نخست وزیر ارمنستان به ایران، مسوولان دو کشور با امضای یادداشت تفاهم همکاری اقتصادی در بخش انرژی، با تمدید تهاتر گاز و برق بین دو کشور تا سال 2031 موافقت کردند.
ایران و ارمنستان به دلیل ملاحظات ژئوپلیتیکی و همسایگی، در یک سال گذشته گفت وگوهای دیپلماتیک با هدف گسترش روابط و همچنین تلاش برای برقراری صلح در قفقاز جنوبی را در دستور کار قرار داده اند. سفر هفته گذشته "حسین امیرعبداللهیان" وزیر امور خارجه ایران به ایروان و سفر امروز نخست وزیر ارمنستان به ایران نمونه هایی از این تلاش های دیپلماتیک و تاکید بر توسعه مناسبات دو کشور است.
این دو کشور علاوه بر دارا بودن مرز مشترک حدودا 35 کیلومتری که می تواند مسیر ارتباطی ایران به منطقه اوراسیا و اروپا محسوب شود، از موقعیت ویژهای نیز برای تقویت کریدورهای حمل و نقل برخوردار هستند.
بنادر جمهوری اسلامی ایران در جنوب بویژه بندر چابهار ظرفیت مناسبی برای انجام تبادلات تجاری ارمنستان با سایر کشورها است و مقامات این کشور نیز خواهان استفاده از این بندر برای مبادلات تجاری کشورشان هستند ؛ به گفته آرسن آواکیان سفیر جمهوری ارمنستان در ایران، بندر چابهارتوسعه دهنده ارتباط بین سه کشور ایران، ارمنستان و هند است . تحقق مسیر تزانزیتی جدید ایران و ارمنستان نه تنها کارکردهای دوجانبه بلکه کارکردهای منطقهای وبینالمللی از جمله در چارچوب دالان شمال – جنوب خواهد داشت.
ایران و ارمنستان همچنین تاکنون همکاریهای موفقی در زمینههای انتقال گاز از طریق خط لوله گاز ایران به ارمنستان، تبادل برق و همکاری های تجاری، کشاورزی، صادرات محصولات ساختمانی و صنعتی داشتهاند.
بنابراین، اراده مقامات تهران و ایروان بر تعمیق روابط است و سفر نخست وزیر ارمنستان به ایران نیز در همین چارچوب قابل ارزیابی است ؛ وزیر امور خارجه ایران هم پیش از این از ترسیم مسیر همکاریهای بلندمدت راهبردی میان دو کشور خبر داده بود ؛ جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان دارای موضوعات فراوان برای همکاری و نیز نگرانیهای مشترک در منطقه هستند ؛ بر همین اساس تحرکات دیپلماتیک دو کشور نیز در راستای همگرایی ، تقویت روابط دوجانبه و همکاری منطقهای به پیش می رود .
سید محمدرضا دماوندی کارشناس مسائل قفقاز در این زمینه با اشاره به هدف گذاری دو کشور برای افزایش مبادلات تجاری می گوید : به نظر می رسد سفر پاشینیان به تهران فراتر از یک سفر و گفتوگوی دیپلماسی صرف باشد، با توجه به شرایط و وضعیت منطقه و همچنین بلافاصله بعد از سفر امیرعبداللهیان به ایروان، این سفر می تواند نشان دهنده تصمیمات جدی از سوی دو کشور باشد .