تفسیر ؛ تاکید چین بر استقلال و امنیت آسیای مرکزی
(last modified Sat, 20 May 2023 06:24:17 GMT )
اردیبهشت ۳۰, ۱۴۰۲ ۱۱:۲۴ Asia/Dushanbe
  • تفسیر ؛ تاکید چین بر استقلال و امنیت آسیای مرکزی
    تفسیر ؛ تاکید چین بر استقلال و امنیت آسیای مرکزی

 رئیس جمهوری چین بر حفظ امنیت ، استقلال و تمامیت ارضی کشورهای آسیای مرکزی تاکید کرد.

"شی جین پینگ" رئیس جمهوری چین امروز (جمعه - 19 می) در سخنانی در نشست سران چین-آسیای مرکزی در شهر "شی آن" چین ، گفت: "دنیا به آسیای مرکزی باثبات ، شکوفا و هماهنگی که به خوبی با هم مرتبط است ، نیاز دارد". رییس جموری چین که میزبان سران قزاقستان ، قرقیزستان، ازبکستان، ترکمنستان و تاجیکستان است ، روابط چین با این کشورها را مستحکم و پویا توصیف کرد.

« شی جین پینگ » همچنین از کشورهای مرکزی درخواست کرد که به همکاری در طرح یک "کمربند - یک جاده" ادامه داده و اجرای ابتکار توسعه جهانی را اشاعه دهند. رئیس قوه مجریه چین در عین حال ، تاکید کرد: دولت پکن و کشورهای آسیای مرکزی باید با دخالت خارجی در امور داخلی خود و تلاش برای ایجاد انقلاب‌های رنگی قاطعانه مخالفت کرده و با سه عامل تروریسم ، جدایی‌طلبی و افراط‌گرایی مقابله کنند.

در همین ارتباط ، "عادل کاوکنوف" کارشناس ارشد موسسه مطالعات استراتژیک نهاد ریاست جمهوری قزاقستان در حاشیه نشست شی آن چین در مصاحبه با خبرگزاری شینهوا ، اظهار داشت: "نشست چین و پنج جمهوری آسیای مرکزی همکاری ها، حسن همجواری، دوستی و پیوندهای مردمی را تقویت خواهد کرد".

این کارشناس و صاحبنظر برجسته قزاق در عین حال ، تاکید کرد: "در نشست شی آن ، شش کشور باید درباره تداوم ساخت «کمربند و راه» گفتگو کنند که همین امر ، باعث ارتقای هر چه بیشتر مبادلات اقتصادی و تجاری میان چین و جمهوری های آسیای مرکزی خواهد شد".

این واقعیت را نمی توان نادیده گرفت که چین به عنوان یک شریک اقتصادی کلیدی برای جمهوری های آسیای مرکزی مطرح است. به همین دلیل ، دولت چین از طریق ابتکار "یک کمربند - یک جاده" ، زمینه های لازم برای سرمایه گذاری های قابل توجه در توسعه زیرساخت ها ، تجارت ، اتصال کشورهای منطقه و جهان فراهم کرده است و می تواند زمینه برای رشد و توسعه اقتصادی را در منطقه فراهم نماید. در مقابل ، آمریکا ، انگلیس و بسیاری از دولت های غربی ، نه تنها از این موقعیت کمک رسانی برخوردار نیستند ، بلکه از دولت های متحد خود در آسیای مرکزی انتظاراتی نظیر وارد شدن به تنش و درگیری و ایجاد ناامنی و بی ثباتی در این منطقه دارند.

در همین راستا ، نشست سران چین و آسیای مرکزی برای کشورهای شرکت کننده از اهمیت زیادی برخوردار است. بر خلاف نگاه های منفی برخی محافل سیاسی وابسته به جریان غربگرایی ، باید گفت: چین بیشترین میزان وام به کشورهای این منطقه را به خود اختصاص داده است. اما رسانه های وابسته به نهادهای دیپلماتیگ دولت های غربی علی الخصوص آمریکا در آسیای مرکزی ، با نوشتن مقالات تحریک کننده ، چنین وانمود می کنند که چین دشمن ملت های آسیای مرکزی است.

روند چین هراسی در راستای ، ایران هراسی ، روس هراسی و اسلام هراسی ، در برخی از رسانه های آسیای مرکزی حتی در شبکه های اجتماعی ، هر روز ابعاد گسترده تری دارد. بدیهی است که این روند ، از افزایش هزینه های دولت های غربی به ویژه آمریکا در آسیای مرکزی حکایت دارد. در مقابل ، این روند تهاجمی دولت های غربی ، مقام های آسیای مرکزی با برگزاری نشست های مشترکی با همتایان چینی خود ، در پی بهبود اوضاع اقتصادی کشورها و ملت های خود هستند.

تردیدی نیست که چین مانند ایران و روسیه از امکانات بهتری برای کمک به ملت های آسیای مرکزی برخوردار است. هر کدام از این کشورها ، به منظور کمک به بخش هایی از جوامع آسیای مرکزی ، نقشی مهم و ارزشمند ایفا می کنند. در حالی که دولت های غربی که سران آسیای مرکزی را به تحریک علیه دولت های مستقل در منطقه تشویق می کنند و با نوشتن مقالات تحریک آمیز همه تلاش  خود را به کار گرفته اند تا نگاه ملت های این منطقه را عوض کنند ، از چین موقعیتی برخوردار نیستند. دولت های غربی به جای کمک به ملت های آسیای مرکزی ، همواره برای بهره کشی از آن ها و تاراج منابع ملت های آسیای مرکزی نقشه می شکند. در حالی که دولت های مستقل منطقه صرفا" برای رشد و توسعه اقتصادی ملت های منطقه برنامه ریزی می کنند.