مانع تراشی طالبان افغانستان درحقابه ایران
سخنگوی حکومت طالبان افغانستان در اظهاراتی می گوید، با توجه به معاهده حقآبه هیرمند ممکن است طالبان به هیأت ایرانی اجازه بازدید از سدهای آب افغانستان را ندهند.
براساس معاهده هیرمند که در سال 1972 به امضای مقامات وقت ایران و افغانستان رسید، سهم ایران از آب رودخانه هیرمند معادل 820 میلیون متر مکعب در سال و در حدود 26 متر مکعب در ثانیه است که البته در ماهها و فصول مختلف تفاوت می کند. اکنون دولت و ملت ایران انتظار دارند تا در چارچوب همکاری های دوجانیه طالبان افغانستان نیز بر تعهد و وعده خود در این خصوص پایبند باشد و بیش از این خود را طرفی غیر مسئول در برابر همسایه خود نشان ندهد.
به گزارش خبرگزاری فارس، در حالیکه مقامات ایران تأکید دارند که باید هیأت فنی این کشور، میزان آب رود هلمند در سدهای افغانستان را ارزیابی کند، ذبیحالله مجاهد، حکومت طالبان افغانستان در اظهاراتی افزود گفت : در معاهده 1972 در این باره چیزی گفته نشده است.
ذبیح االله مجاهد در پاسخ به این پرسش که ایران میگوید آب کافی وجود دارد و چگونه میزان آب هیرمند مشخص شود، افزود، طالبان تیمهای فنی دارد و در برخی جاها آب است.
این مقام حکومت طالبان گفت: «در جاهایی که آب است ما آن را قبول داریم، مگر مسیر آب بسیار خشک باشد و آبی که به طرف ایران آزاد میشود به ایران نمیرسد، جذب میشود.»
در این زمینه رسانههای ایران تصاویر ماهوارهای از میزان آب در سدهای افغانستان را منتشر کرده و اعلام کردند که این تصاویر مقادیر قابل توجهی آب در سدهای کجکی و کمالخان را نشان میدهد و ادعای اخیر مقامهای طالبان را رد میکند.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران تأکید دارند، ادعای طالبان درباره نبود آب توسط هیأت فنی مشترک راستآزمایی شود. اخیرا مقامات ایران از طالبان به دلیل عدم رعایت حق آبه این کشور انتقاد کردند.
در این راستا،سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران اخیرا به حاکمان افغانستان اخطار داد حقآبه مردم استان سیستان و بلوچستان ایران را به فوریت لحاظ کنند.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در عین حال افزود، اگر کارشناسان ما کمبود آب را تایید کنند حرفی نداریم وگرنه اجازه نخواهیم داد حق مردم ایران تضییع شود.
در طول دو دهه گذشته با توجه به تغییرات سیاسی روی داده در افغانستان و حضور و نفوذ اشغالگران غربی در آن، افغانستان ضمن جلوگیری از رهاسازی کامل حقابه رودخانه هیرمند، با احداث سدها و بندهای مختلف بر روی این رودخانه و سرچشمههای آن در داخل افغانستان، سعی بر کاهش هرچه بیشتر حقابه این رودخانه داشته است.