تفسیر: قدرت نرم آمریکا در آسیای مرکزی
کارشناس قرقیز: (در جوامع آسیای مرکزی) پروژه هایی با گرایشات اسلامی تحت حمایت آمریکا، به ترویج افکار رادیکالی می پردازند.
مرکز مطالعات اوراسیا در دانشگاه دولتی سن پترزبورگ و مرکز تحلیلی دانشگاه دولتی مسکو، در یک مطالعه، به تحلیل "قدرت نرم" ایالات متحده در آسیای مرکزی پرداختند. در این تحقیقات، با چندین کارشناس از آسیای مرکزی گفتگوهایی صورت گرفت، که در ادامه به گوشه ای از آنها اشاره می کنیم.
کارشناس قرقیزستانی، طالیبک اوروسکولوف، با اشاره به تمرکز ویژه و گستردگی «قدرت نرم» غرب در آسیای مرکزی، اظهار داشت: امروزه مسائلی که از سوی غرب در جامعه ما ترویج می شود، در بالاترین سطوح گفتمان جامعه از جمله مسائل سیاسی تأثیر گذاشته و جامعه ما اتمیزه شده است. این احتمالاً از مهمترین اهدافی است که غرب آن را دنبال می کند.
اوروسکولوف افزود: تحرکات فرهنگی و اجتماعی آمریکا در این منطقه، در زمینه های مختلفی از جمله حقوقی و روزنامهنگاری گرفته تا آموزشی و زیستمحیطی فعال است. اخیرا شاهد حمایت های آمریکا، حتی از کوچکترین همایش های اقتصادی و اجتماعی هستیم. هدف از چنین پروژه هایی جلب اعتماد و سپس ترویج ارزش های غربی در میان ساکنان روستایی و محلی جامعه است. از طرفی، آنها از پروژههای آموزشی زیادی برای کودکان حمایت می کنند. من معتقدم در این دوره ها، علاوه بر دانش های اولیه و اساسی، ارزش های غربی نیز به طور نامحسوسی ترویج می شود.
وی با تاکید بر وجود انگیزه هایی برای از بین بردن یکپارچگی جامعه، افزود: امروزه شاهد ترویج گسترده و تبلیغ فعال لیبرالیسم، فمنیسم، LGBT و ... از سوی نهادهای وابسته به غرب هستیم. از طرفی، پروژه هایی با گرایشات دینی (اسلامی) وجود دارند که با حمایت آمریکا به ترویج افکار رادیکالی می پردازند. این عوامل باعث درگیری هایی خواهد شد، که منجر به تکه تکه شدن جامعه می شود.
علیبک جکشنکولوف اظهار داشت: فعالیت سازمان های غیردولتی آمریکایی را می توان به حوزه های سیاسی، اقتصادی، بشردوستانه و کار با نیروهای انسانی تقسیم کرد. در این چهار حوزه است که سیستماتیک کار می کنند؛ اوضاع اقتصادی، سیاسی را در محافل حکومتی دنبال می کنند و بعد بهانه می سازند و وضعیت را متزلزل می کنند.
زرینه اومتالیوا، با اشاره به فعالیت های اجتماعی آمریکا، اظهار داشت: مبارزه برای جذب منابع انسانی و همکاری های گسترده با وبلاگ نویسان، روزنامهنگاران، هنرمندان و... در جریان است. آمریکا افکار عمومی را با الگوسازی و سلبریتیسازی هدایت می کند. آنها به افکار جهت می دهند و حقیقتا نوعی انحصار افکار در حال شکل گیری است.
کارشناس ازبکستانی، شیرزاد مجیدوف نیز با اشاره به تلاش های آمریکا برای ایجاد تصویری غیرحقیقی از زندگی و فرهنگ غربی در نگاه مردم منطقه، اظهار داشت: در حال حاضر، تمامی جوامع آسیای مرکزی به سوژه های تمام عیار «قدرت نرم» غرب تبدیل شده اند. برخی رسانه ها با حمایت غرب، به تبلیغ و نشر اطلاعات در مورد زندگی در آمریکا می پردازند. یعنی این تصور ایجاد می شود که آمریکا سرزمین موعود است و همه باید برای رسیدن به آن تلاش کنند.
وی افزود: این واقعیت دیده می شود که تمایل برای رسیدن به ایالات متحده، گاهی افراطی و غیر منطقی است؛ تا جایی که مردم ده ها هزار دلار به واسطه ها برای کمک در امر مهاجرت می پردازند و این یک تجارت بین المللی برنامهریزی شده است. یعنی «قدرت نرم» ایالات متحده واقعاً کار می کند، و نه تنها از طریق نهادهای رسمی، نه تنها از طریق سفارتخانه ها، نه تنها از طریق برنامه های مختلف USAID، حتی از طریق مؤسسات غیررسمی با ماهیت عمومی.