تفسیر - تاملی بر حمله طالبان به عزاداران حسینی در غزنی + نظرکارشناسان
شهادت عزاداران حسینی غزنی در تیراندازی نیروهای طالبان بازتاب گسترده ای در افغانستان و محافل منطقه ای و بین المللی داشته است.
آمارهای ضد و نقیض از شمار شهدای تیراندازی طالبان بر عزاداران حسینی در شهر غزنی افغانستان گزارش شده است. بخش عمده گزارشها حاکی است که در تیراندازی نیروهای طالبان دستکم چهار نفر شهید و چندین نفر زخمی شدهاند. همزمان برخی رسانهها تعداد شهدا را دو کودک گزارش دادهاند. در ویدیوهای منتشرشده طالبان در مراسم عزاداری روز عاشورا به طور مستقیم عزاداران حسینی را در غزنی هدف قرار دادهاند. یکی از تصاویر نشان میدهد که کودکی در مقابل چشم مردم جان میدهد. کاربران شبکههای اجتماعی هویت این دو شهید را غلامعلی فرزند اکبر و ابراهیم فرزند پیکار، کودکان ۱۴ و ۹ ساله اعلام کرده اند.
این اتفاق در حالی روی داده است که طالبان به بهانه تامین امنیت، مراسم عزاداری سالار شهیدان امام حسین (ع) را محدود کرد. با وجود این محدودیت، نیروی طالبان در غزنی به سوی عزاداران حسینی شلیک کردند. مقام ولایت غزنی در مورد وقایع روز عاشورا در اطلاعیه ای اعلام کرد، هیات بررسی با حضور نمایندگان اهل تشیع تشکیل شده است. در این اطلاعیه آمده است، «مقام ولایت غزنی عمیقا با خانواده های داغدار ابراز همدردی می کند و ضمن بررسی ابعاد این حادثه، عاملان را شناسایی و به دست عدالت خواهد سپرد.
"عارف رحمانی" کارشناس مسایل سیاسی و نماینده پیشین غزنی در پارلمان افغانستان در این باره می گوید:
«طالبان به سوی عزادران حسینی شلیک کرد و دو کودک بی دفاع را به شهادت رساند، در حالی که باید امنیت عزادران را تامین می کرد. حمله آنان به عزاداران حسینی قابل قبول نیست».
مردم مسلمان افغانستان همه ساله دهه اول محرم، با شور و هیجان زیادی عزاداری می کنند و برخی اوقات فرقه گرایان و تروریست ها، در میان عزاداران در حسینیه ها و مساجد بمب گذاری و یا عملیات مسلحانه کردند اما سابقه نداشته است که نیروهای حکومتی حتی در دوره جمهوریت بر روی عزاداران حسینی اتش باری کنند و یا عزاداران به نیروهای امنیتی حمله کنند که طالبان چنین ادعایی را دارد.
"مهدی راسخ" عضو پیشین پارلمان افغانستان با اشاره به تیراندازی طالبان به روی عزاداران حسینی در غزنی تاکید کرد، «تنها راه حل ثبات و صلح در افغانستان، عبور از هرگونه افراطی گری و تمامیت خواهی است».
در هر حال، شهید کردن عزاداران حسینی آنهم در سنین کودکی که نمی توانستند آنگونه که طالبان ادعا می کند، عامل عزاداران برای حمله به نیروهای طالب باشد. اقدامی که بیش از پیش وجهه طالبان را در نزد مردم افغانستان مخدوش می کند. در پی این اتفاق، اکنون این سوال برای مردم افغانستان مطرح می شود که چگونه طالبانی که نگران امنیت عزاداران حسینی بود و به همین نگرانی محدویت هایی را برای عزاداری مردم افغانستان اعمال کرد، خود به طور مستقیم بر روی عزاداران حسینی آتش گشود؟