تفسیر - سفر رسمی رئیس جمهوری ازبکستان به روسیه
" شوکت میرضیایف" رئیس جمهوری ازبکستان در نخستین سفر رسمی خارجی خود به روسیه سفر کرد.
به گزارش رادیو ازبکی برون مرزی ، بنابه دعوت رسمی " ولادیمیر پوتین " رئیس جمهوری روسیه ، شوکت میرضیایف رئیس جمهوری ازبکستان به مسکو سفر کرد . وی پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ازبکستان دیدار از ، روسیه و گفتگو با همتای روس خود و دیگر مقام های عالیرتبه این کشور را برگزیده است .
قرار است در جریان سفر دو روزه میرضیایف به روسیه 16 سند همکاری اقتصادی به امضای مقام های دوکشور برسد.
انتخاب روسیه به عنوان نخستین کشور خارجی رئیس جمهوری ازبکستان، برای این کشور حائز اهمیت زیادی است. در وهله نخست، این سفر نشان دهنده جایگاه روسیه درسیاست خارجی ازبکستان است. در عین حال ، این سفر اهمیت روسیه را برای همکاری های آتی تاشکند و مسکو نشان می دهد. در مقابل باید گفت با توجه به این که، ازبکستان پرجمعیت ترین جمهوری آسیای مرکزی است، حفظ و تقویت رابطه روسیه با این کشور، برای مسکو از اهمیت زیادی برخوردار است.
ناگفته نماند که ، آخرین دیدار شوکت میرضیایف و ولادیمیر پوتین ، روسای جمهوری ازبکستان و روسیه در روز 6 سپتامبر گذشته در شهر سمرقند برگزار شد. در واقع ، سه روز بعد از مراسم دفن " اسلام کریم اف " رئیس جمهوری اقتدارگرای ازبکستان طی سال های پس از استقلال این کشور، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در سمرقند ضمن ادای احترام به مزار نخستین رئیس جمهوری ازبکستان، در گفتگو با شوکت میرضیایف اعلام کرد، مردم و رهبر ازبکستان میتوانند به روسیه به عنوان یک دوست با وفا ، اتکا نمایند . انتخابات پیش از موعد ازبکستان که به سبب درگذشت اسلام کریم اف برگزار شد، به پیروزی شوکت میرضیایف منجر شد . وی در انتخابات چهارم دسامبر گذشته ، با کسب 88 درصد از مجموع آرای رای دهندگان ، سمت ریاست جمهوری این کشور را به عهده گرفت.
مروری بر سیاست خارجی ازبکستان در دوران ریاست جمهوری اسلام کریم اف نشان می دهد که ، روابط این کشور عمدتا" به صورت پاندولی میان روسیه و غرب جریان داشت. در واقع ، باید گفت، ازبکستان در پی موازنه میان روسیه و غرب بود تا بتواند قدرت چانه زنی خود را درمعادلات منطقه ای و بین المللی افزایش دهد.این سیاست که تازمان حیات اسلام کریم اف ادامه داشت، هیچگاه اهداف و خواسته های دولتمردان تاشکند را تامین نکرد.
با روی کارآمدن شوکت میرضیایف ، ازبکستان سیاست داخلی و خارجی خود را تغییر داده است . همان گونه که میرضیایف سیاست داخلی ازبکستان را دگرگون کرد ، به همان صورت نیز ، سیاست خارجی ازبکستان متحول و دگرگون شده است . در این شرایط به نظر می رسد ، اگر روسیه به نیازهای ازبکستان پاسخ مثبت دهد ، بدون شک ، ازبکستان به متحد اصلی روسیه تبدیل خواهد شد . در غیر این صورت ، بعید نیست که ، ازبکستان به دامان غرب بیفتد و بار دیگر به سیاست موازنه میان آمریکا و روسیه روی آورد .