اتهام اقدام به کودتا علیه رئیس جمهوری سابق قرقیزستان
"الماس بیک آتامبایف" (Atambayev Almasbek) رئیس جمهوری سابق قرقیزستان به تلاش برای کودتا در کشور متهم شد.
"اوروزبیک اوپومبایف" (Orosbek Opombayev) رئیس کمیته امنیت ملی قرقیزستان در نشستی خبری در بیشکک اعلام کرد : "الماس بیک آتامبایف رئیس جمهوری سابق این کشور- که ازهفته گذشته درزندان به سر می برد- در حال آماده سازی یک کودتا علیه دولت بیشکک بود و من این را به طور رسمی اعلام می کنم".
الماس بیک آتامبایف پیش از این ، ضمن رد اتهام های وارد شده ، گفته است : "سورونبای جینبیکاف" رئیس جمهوری فعلی قرقیزستان از چارچوب قانونی خارج شده و درگیری اخیر در روستای محل زندگی اش - "کایتاش" - نتیجه اقدامات وی است و باید مسوولیت کار خود را به عهده بگیرد".
اختلاف های جاری میان روسای جمهوری فعلی و قبلی قرقیزستان یکی از عجیب ترین و پیچیده ترین اختلاف های سیاسی در این کشور طی سال های پس از استقلال این کشور در سال 1991 میلادی تلقی می شود. این اختلاف ها ، نه تنها فضای سیاسی و جامعه قرقیزستان را به خود معطوف داشته ، بلکه زمینه های مداخلات برخی از کشورهای همسایه را نیز فراهم کرده است. برخی از کارشناسان ، دولت جینبیکاف را به تلاش برای فراری دادن الماس بیک اتامبایف از قرقیزستان متهم کرده اند. به عنوان مثال ، "ایگور پانکراتنکو" (Igor Pankratenko) معاون مرکز ارزیابی و پیش بینی استراتژیک (مسکو) و کارشناس شناخته شده سیاسی گفته است : "آتامبایف را مجبور خواهند کرد که سنت ثابت شده را نقض نکرده و راه پیشینیانش یعنی "عسکر آقایف" و "کورمان بیک باقییف" را درپیش بگیرد ، یعنی فرار از کشور. اما او جنگجوست و قصد ندارد تسلیم شود . اکنون او انگیزه بیشتری برای پاسخ دادن به کسی دارد که تا دیروز در راهروهای قدرت برای او زانو میزد ، گریه میکرد ، دستانش را میبوسید و همین که فهمید او به عنوان جانشین انتخاب خواهد شد ، قسم وفاداری ابدی خورد".
الماس بیک آتامبایف بین سال های 2011 تا 2017 میلادی رئیس جمهوری قرقیزستان بود. وی در نتیجه برگزاری انتخابات درسال 2017 میلادی ، قدرت را صورت داوطلبانه به "سورونبای جین بیک اف" رئیس جمهوری فعلی واگذار کرد. با وجود حمایت های آتامبایف از جینبیکاف درمقابل نامزد قدرتمندی نظیر بابانف درجریان انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان درسال 2017 میلادی ، جینبیکاف پس ازپیروزی در انتخابات ، تمامی نزدیکان و متحدان الماس بیک آتامبایف را از کار برکنار و روانه زندان کرده است. در ادامه همین روند ، اختلاف ها میان روسای جمهوری سابق و فعلی قرقیزستان ازسال گذشته میلادی رسانه ای شد و به مرور زمان افزایش یافت. این اختلافات طی یک ماه اخیر به اوج خود رسیده است و حتی در این زمینه کشورهای همسایه ازجمله روسیه و قزاقستان خواستار خویشتنداری مقام های قرقیزستان شده اند.
مجلس ملی قرقیزستان در روز 17 ژوئن 9 اتهام اساسی علیه آتامبایف مطرح کرد. از جمله این اتهام ها می توان به فساد مالی هنگام مدرنیزاسیون نیروگاه حرارتی بیشکک، دست داشتن درآزادی مجرم با سابقه ای به نام "عزیز باتوکایف" ازطریق جعل اسناد پزشکی و دیگر جرایم اشاره کرد. دراین زمینه، "دیمیتری اورلوف" (Dmitry Orlov) کارشناس برجسته روس و مدیرکل مرکز تحلیلی "استراتژی شرق و غرب"، اقدامات اخیر مجلس ملی قرقیزستان را "یک نمایش مضحک و سیرکی با اسبها و دلقک ها" نامیده است. علی الخصوص که ، نمایندگان مجلس ملی قرقیزستان همان نمایندگانی هستند که، دردوران ریاست جمهوری آتامبایف در مجلس حضور داشتند.