نگرانی ازبکستان از پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا  
https://parstoday.ir/tajiki/news/middle_asia-i52937
محافل دولتی و سیاسی و همچنین احزاب ازبکستان در حال بررسی موضوع پیوستن این کشور به اتحادیه اقتصادی اوراسیا هستند.   
(last modified 2024-01-23T09:06:52+00:00 )
فروردین ۲۵, ۱۳۹۹ ۰۸:۱۵ Asia/Dushanbe
  • نگرانی ازبکستان از پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا  

محافل دولتی و سیاسی و همچنین احزاب ازبکستان در حال بررسی موضوع پیوستن این کشور به اتحادیه اقتصادی اوراسیا هستند.   

محافل دولتی ازبکستان پیوستن کشورشان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا را در جهت منافع این کشور قلمداد می کنند ، اما برخی ازسیاستمداران ازبک نیز مخالف پیوستن کشورشان به این اتحادیه به دلیل فشارهای روسیه و ازدست دادن استقلال ازبکستان هستند. 
در این ارتباط ، "فرهاد زینی‌اف" نماینده حزب دموکراتیک ملی یا "رستاخیز ملی" (ملی تیکلانیش) درمجلس عالی ازبکستان ، معتقد است: "با عضویت این کشور دراتحادیه اقتصادی اوراسیا ، سالانه 2 میلیارد دلار کاهش تولید خواهیم داشت. در واقع ، ازبکستان ازعضویت دراتحادیه اقتصادی اوراسیا سالانه علاوه بر زیان 2 میلیارد دلاری ، 100 هزار فرصت شغلی ازدست خواهد داد".
دراین زمینه ، "قدرت الله رفیق اف" رئیس فدراسیون اتحادیه صنفی ازبکستان و صاحبنظر و کارشناس اقتصادی ازبک پیشتر، گفته بود:  "شهروندان ازبکستان برای دریافت مجوز کار در روسیه سالانه 3 میلیارد دلار هزینه می‌کنند".
منظور این کارشناس ازبک ، صرف هزینه و فایده برابر اتباع ازبکستان درصورت عضویت دراتحادیه اقتصادی اوراسیا است. درمقابل، حامیان عضویت ازبکستان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و مقام های دولت تاشکند دوعامل اصلی مهاجران کاری ازبک و دسترسی به بازار کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا را ازدلایل اهمیت پیوستن ازبکستان به این اتحادیه قلمداد می کنند. درحقیقت، مقام های تاشکند بر توانمندی‌های ازبکستان دربرخی حوزه‌های اقتصادی ازجمله امورکشاورزی، نساجی و صنعت خودروسازی به عنوان مهمترین دلایل تمایل ازبکستان به عضویت و همکاری دراین اتحادیه می دانند.   
درعین حال ، باید گفت: این مسائل به وضوح دراظهارات ماه گذشته میلادی رئیس جمهوری ازبکستان درمجلس عالی قابل مشاهده است. "شوکت میرضیایف" رئیس جمهوری ازبکستان برای نخستین بار موضوع امکان عضویت ازبکستان دراتحادیه اقتصادی اوراسیا را در جریان سخنرانی خود درمجلس سنای ازبکستان در روز 21 ماه ژوئن سال 2019 میلادی مطرح کرد. وی اعلام کرد: "تولیدکنندگان ازبکستان برای دسترسی به بازارهای صادراتی سنتی خود با مشکلات فزاینده ای روبرو هستند و یکی از راه‌های برون رفت از این وضعیت ، اتحادیه اقتصادی اوراسیا است".  
در حقیقت ، باید گفت اقتصاد، صنعت و کشاورزی ازبکستان رو به رشد است و صادرات کالاهای تولیدی این کشور درحال افزایش است. به همین دلیل، ازبکستان به بازارهای کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیازدارد. ضمن آن که با رشد جمعیت ازبکستان ، دولت تاشکند می بایست هرسال 700 هزار فرصت شغلی جدید ایجاد کند. اما با توجه به شرایط فعلی، تحقق این هدف برای دولت تاشکند امکانپذیر نیست. همین موضوع ، به مهاجرت کاری اتباع ازبک به روسیه و قزاقستان به عنوان اعضای این اتحادیه منجر می‌شود. همین موضوع ، عاملی تعیین کننده برای روابط نزدیک ازبکستان با اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. 
جدا از واقعیت های اقتصادی موجود ، به نظر می رسد رهبران دولت تاشکند با موضوع عضویت ناظر و عضویت دائم دراتحادیه اقتصادی اوراسیا ، برخورد محافظه کارانه ای دارند. اظهارات مقام های دولت تاشکند چنین برداشت می شود که ، رهبران ازبکستان قصد دارند از مزایای همکاری با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در چارچوب عضویت ناظربهره ببرند. درحالی که همین سیاستمداران حاکم بر دولت تاشکند ، تلاش می کنند عضویت دائم دراتحادیه اقتصادی اوراسیا را انکار کنند. درعین حال ، مقام های دولت تاشکند به گونه ای رفتار می کنند که با واکنش منفی و نارضایتی  مقام های روسیه مواجه نشوند.