موانع رشد همکاریهای اقتصادی کشورهای آسیای مرکزی
(last modified Mon, 17 Oct 2016 05:47:07 GMT )
مهر ۲۶, ۱۳۹۵ ۱۰:۴۷ Asia/Dushanbe
  • موانع رشد همکاریهای اقتصادی کشورهای آسیای مرکزی

کارشناسان امور اقتصادی کشورهای آسیای مرکزی در میزگردی موانع گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری این منطقه را بررسی کردند.

به گزارش رادیو تاجیکی به نقل ازسایت caa-network.org، اقتصاددانان تاجیکستان،ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان دراین میزگرد وجود نظام روادید میان ازبکستان و ترکمنستان با سایر کشورهای آسیای مرکزی، نبود گردش آزادانه محصولات و کالا، حرکت نیروی کار و سرمایه، تعرفه های بالای گمرکی و ترانزیتی را از جمله موانع  پایین بودن معاملات تجاری در میان کشورهای آسیای مرکزی عنوان کردند.

صابر قربان اف اقتصاددان مستقل تاجیک در این میزگرد گفت: میزان معاملات تجاری 5 کشور آسیای مرکزی در مقایسه با روابط تجاری این جمهوریها با روسیه، چین، ترکیه ، ایران واتحادیه اروپا قابل مقایسه نیست.

قربان اف  نبود توازن میان اقتصاد این جمهوریها را علت اصلی پایین بودن میزان معاملات تجاری آنها دانست و افزود: در حالیکه اقتصاد قزاقستان و ترکمنستان مبتنی بر صادرات انرژی است، اقتصاد در ازبکستان با صادرات پنبه و در تاجیکستان و قرقیزستان با صادرات معادن وفلزات گره خورده است.

عزیز عیسی اقتصاددان قرقیزستانی نیز در این نشست گفت که در سال 2015 میزان معاملات تجاری میان کشورهای آسیای مرکزی کمتر از 10 میلیارد دلاربود که برای منطفه ای با 70 میلیون جمعیت و ذخایربزرگ انرژی غیرقابل پذیرش است.

عزیز عیسی نبود تمایل جدی برای همگرایی را ازعوامل پایین بودن همکاریهای اقتصادی و تجاری در بین این 5 جمهوری عنوان کرد.

یولی یوسف اف اقتصاددان ازبکستان نیز گفت: میزان معاملات تجاری میان 5 کشورآسیای مرکزی در مجموع 5 درصد ازمجموع معاملات تجارت خارجی این جمهوریهاست که رقمی ناچیز است.

جمعه سره بیک اف اقتصاددان قزاقستانی هم تاکید کرد: تمامی ابتکارات دولت آستانه برای تقویت همگرایی منطقه ای درآسیای مرکزی همواره با بی توجهی سایر کشورها مواجه شده واکنون تنها 10 در صد از میزان معاملات خارجی قزاقستان با 4 کشورآسیای  مرکزی است.