تحلیلی بر انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در قرقیزستان و مداخلات آمریکا
روز یکشنبه دهم ژانویه همه پرسی اصلاح قانون اساسی و انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قرقیزستان درشرایطی برگزار شد که برخی قدرت های خارجی با هدف نفوذ هرچه بیشتر در این کشور، همه مساعی خود را به کار گرفته اند.
این انتخابات از ساعت 8 صبح دهم ژانویه در سراسر قرقیزستان آغاز و تا ساعت 20 به وقت محلی ادامه یافت.
زمان برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قرقیزستان پس ازآن تعیین شد که "سورانبای جین بیک اف" رئیس جمهوری سابق این کشور تحت فشار اعتراض های گسترده مردمی به نتایج انتخابات مجلس ملی ، سرانجام روز 4 اکتبر سال 2020 میلادی استعفای خود را به طور رسمی اعلام کرد.
برای کسب کرسی ریاست جمهوری قرقیزستان ، 17 تن با یکدیگر رقابت داشتند. همچنین همزمان با انتخابات ریاست جمهوری ، همه پرسی اصلاح قانون اساسی قرقیزستان نیز انجام شد .
اعلام نتایج اولیه کمیسیون مرکزی انتخابات قرقیزستان
طبق نتایج اولیه کمیسیون مرکزی انتخابات قرقیزستان صدیر جباراف با کسب حدود 80 درصد از آرای شرکت کنندگان به عنوان رییس جمهوری این کشور انتخاب شد. بر اساس شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان صدیر جباراف تاکنون 79.3 درصد آرای انتخابات را از آن خود کرده و اگرچه امکان تغییرات جزئی در رای ها وجود دارد اما در هر صورت پیروزی جباراف قطعی خواهد بود.
دیدگاه کارشناسان درباره از انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قرقیزستان
در سه دهه گذشته که از استقلال قرقیزستان سپری شده است ، درمجموع 7 بار انتخابات ریاست جمهوری برگزار و یک نوبت نیز رئیس جمهوری موقت ازطریق همه پرسی تعیین شده است. برخلاف دوره های پیشین ، از این دور از انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قرقیزستان استقبال چندانی نشده است.
به هر حال ، باید گفت، از میان نامزدهای حاضر در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قرقیزستان ، بیشتر کارشناسان و رسانههای محلی و رسانه های منطقه نتایج این انتخابات را قابل پیش بینی می دانسته و بر پیروزی "صدیر جباراف" اشاره می کردند.
دراین میان کارشناسان بیش ازهمه به منافع آمریکا اشاره دارند که سرمایه گذاری عظیمی درانتخابات مجلس ملی و ریاست چمهوری جمهوری های آسیای مرکزی هزینه کرده است. کارشناسان در قرقیزستان ازبرخی نامزدهای وابسته به جریان غربگرایی ازجمله "کلارا سارانکولاوا" رئیس حزب سیاسی "اصلاحات" ، "عبدول ساگزبایف" رئیس پیشین کمیته امنیت ملی و سخنگوی پیشین رئیس جمهوری قرقیزستان، "روشن جین بیکوف" برادر رئیس جمهوری سابق و رئیس پیشین کمیته مدیریت اموال دولتی و نماینده پیشین مجلس ملی این کشور و تعدادی دیگر نام می برند. درحقیقت ، این واقعیت را نباید نادیده گرفت که این افزاد که تحت حمایت آمریکا قرار دارند ، در داخل قرقیزستان ازحمایتهای قبیلهای یا منطقهای برخوردار نیستند ، اما پشتیبانی سازمانهای غیردولتی آمریکایی را با خود دارند. وجه مشترک این نامزدها ، ارتباط و همکاری همه آن ها با "بنیاد سوروس" بوده است. درعین حال، تحصیل درآمریکا و انجام فعالیت برمبنای کمکهای مالی آمریکا ازدیگر مشترکات این دسته از نامزدها است. در این ارتباط ، "الکساندر کنیازف" کارشناس سیاسی روس معتقد است: سناریوی تشدید فعالیت آمریکاییها در کارزار انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قرقیزستان تامین پیروزی هیچیک از نامزدهای موردنظر را در دستورکار ندارد. مهرههای موردنظر آمریکا که درسالهای طولانی با بخشهای به اصطلاح غیردولتی این کشور در ارتباط بوده اند، ضمن مطلوبترین شرایط از شانس به دست آوردن بیش از 7-8 درصد آرای انتخاب کنندگان برخوردار نیستند".
در حقیقت ، آمریکا از نامزدهای موردنظر خود به منظور حمایت میکند تا پس از اعلام نتایج انتخابات با تمرکز روی آن ها بتواند تحرکات اعتراضی را شکل داده و سعی در ایجاد بی ثباتی مجدد درقرقیزستان کند.
درمجموع ، باید گفت، قرقیزستان به عنوان یک کشور با شاخص های قومی بسیار قدرتمند به شرایطی نظیر آرامش نیاز دارد. در مقابل هر گونه بحرانی می توان این کشور را تا مدت زمان طولانی در وضعیت نامطلوب قرار دهد. واقعیتی که آمریکا درصدد به آشوب کشاندن آن و بهره برداری از وضعیت بحرانی موجود در قرقیزستان است
بیشتر بخوانید:
- مشارکت 9.23 درصدی انتخابات ریاست جمهوری قرقیزستان
-
واکنش کفیل ریاست جمهوری قرقیزستان به تنش اخیر در مرز با تاجیکستان