بازگشت دهها کودک قرقیزی از عراق
سرانجام پس از فشارهای زیاد دولت های غربی بویژه آمریکا ، دولت قرقیزستان ده ها نفر از کودکان قرقیزی را از عراق بازگرداند.
دولت بیشکک ، بازگرداندن کودکان قرقیزی از عراق را ، اقدامی بشر دوستانه قلمداد کرده است. وزارت امور خارجه قرقیزستان در بیانیه ای اعلام کرد، این اقدام بشردوستانه تحت عنوان "مییریم" به معنی (مهربانی) 79 کودک از شهروندان این کشور از عراق به قرقیزستان بازگشتند. این ماموریت بشردوستانه ، با هدف نجات کودکان که در وضعیت بسیار خطرناک برای زندگی و سلامتی قرار دارند ، انجام شد.از سال 2018 میلادی که گروه تروریستی داعش در سوریه شکست خورد و اعضای آن از خطوط جبهه سوریه فرار کردند ، آمریکا با کمک برخی از متحدان خود در منطقه به منظور بازگرداندن اعضای بازمانده این گروه تروریستی همه تلاش خود را به کار گرفت. به طوری که دیپلمات های آمریکایی با پرداخت مبالغی به سیاستمداران جمهوری های آسیای مرکزی تلاش کرده است تا اتباع این کشورها از جمله قرقیزستان را به این منطقه بازگرداند.
بازگرداندن 79 کودک قرقیزی از عراق در شرایطی است که پیش از این درماه ژوئیه گذشته رئیس جمهوری سابق قرقیزستان با بازگردادن اتباع داعشی از سوریه و عراق موافقت کرده بود.بر اساس بیانیه منتشر شده توسط دستگاه اطلاعاتی و امنیتی قرقیزستان ، اولویت بازگشت با کودکان است و پس از اجرای تحقیقات درباره والدین شان، آن ها نیز به قرقیزستان بازگردانده خواهند شد.
بر اساس گزارش های منتشر شده در رسانه های بیشکک ، شمار اتباع قرقیزستانی که برای داعش در سوریه و عراق جنگنده اند بین ۵۰۰ تا یکهزار نفر بوده است.
موضوع بازگرداندن آن دسته از اتباع قرقیزستان که در خدمت اهداف و منافع گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق بودند ، برای دولت و مردم جمهوری های آسیای مرکزی بویژه قرقیزستان از اهمیت زیادی برخوردار بوده است.
بدیهی است که درپی شکست گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق ، بازماندگان این گروه یا در زندان های کشورهای منطقه در بازداشت به سر می برند و یا این که ، به کشورهای مطمئن تر، پناه برده اند.با وجود این شکی نیست که در صورت هدایت نکردن این عده ، دولت و مردم قرقیزستان همچنان در معرض تهدیدهای این گروه تروریستی قرار خواهند گرفت. این درحالی است که قرقیزستان نیز مانند سایر جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز ، به شدت از لحاظ برخورداری از علمای دینی طراز اول و مطلع از دین مبین اسلام رنج می برد. علاوه بر بیکاری و فقر، مردم قرقیزستان به دلیل بی سوادی و فقدان علمای دینی آموزش دیده ، به شدت در معرض تهدیدات گروه های افراط گرا بویژه گروه تروریستی داعش قرار دارند.
بدیهی است که در کشوری نظیر قرقیزستان، نظارت برفعالیت های مذهبی و دینی تا حدود زیادی بر روند پیشگیری از پیوستن اتباع این کشور به گروه های تروریستی نظیر داعش موثر است.
فهم نادرست از دین مبین اسلام که از دوران سلطه نظام متمرکز تصمیم گیری ناشی می شود ، موجب شده است که گروه های مرتد و وابسته به جریان های صهیونیستی نظیر گروه تروریستی داعش به راحتی در جمهوری های آسیای مرکزی نفوذ کنند.
با وجود آن که قرقیزستان نیز مانند سایر جمهوری های آسیای مرکزی درمعرض فعالیت های افراط گرایان دینی و گروه های تروریستی قرار دارد، مقام های دولت بیشکک تاکنون دراین زمینه ، گام موثری برنداشته اند.
در عین حال ، بیم آن می رود که برخی از مقام های بلندپایه قرقیزستان نیز به صورت مخفیانه با این گروه تروریستی همکاری داشته باشند. این در حالی است که در همین ارتباط ، "دمیرساگینبایف"Damir Sagynbaev رییس سابق شورای امنیت قرقیزستان درماه دسامبر سال 2017 میلادی ، فعالیت گروه های تروریستی از جمله داعش در غرب آسیا و افغانستان را تهدیدی جدی برای قرقیزستان و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا قلمداد کرد. "دمیرساگینبایف" که درحال حاضر به عنوان یک کارشناس امور امنیتی درقرقیزستان فعالیت دارد ، گفته است: "بر اساس اطلاعات نهادهای امنیتی قرقیزستان ، تروریسم بین المللی برنامههای جدی برای گسترش بیثباتی در کشورهای مستقل مشترک المنافع همسود بویژه قرقیزستان دارد".در این شرایط و با توجه به برخی واقعیت ها مشخص می شد که چرا آمریکا به منظور بازگرداندن اتباع داعشی قرقیزستان حتی حاضر شده است به مقام های دولت بیشکک مبالغی پرداخت کنند.
بدیهی است که آمریکا در آینده قصد دارد از بازمانده های گروه تروریستی داعش در جمهوری های آسیای مرکزی بهره برداری کند.
بیشتر بخوانید:
- بازگشت کودکان تاجیک محور رایزنی مقامات عراق و تاجیکستان
- مهرالدین: زنان و کودکان تاجیک در اردوگاههای سوریه شرایط مناسبی ندارند