رایزنی های طالبان در ازبکستان
(last modified Sun, 17 Oct 2021 04:40:55 GMT )
مهر ۲۵, ۱۴۰۰ ۰۹:۴۰ Asia/Dushanbe
  • دستور کار مذاکرات افغانستان و ازبکستان ، گسترش روابط تجاری دوکشور و دیگر مسائل سیاسی و اقتصادی است
    دستور کار مذاکرات افغانستان و ازبکستان ، گسترش روابط تجاری دوکشور و دیگر مسائل سیاسی و اقتصادی است

در ادامه سفرهای هیات طالبان به کشورهای همسایه افغانستان، یک هیات عالی‌رتبه به سرپرستی "مولوی عبدالسلام حنفی"، معاون رییس دولت موقت طالبان برای دیدار با مقام های ازبکستانی ، روز شنبه- 16 اکتبر به این کشور سفر کرده است.

سخنگوی طالبان اعلام کرده است، وزیران اقتصاد ، تجارت ، تحصیلات عالی و برخی مدیران امور بانکی افغانستان و نیز  برخی نمایندگان رسانه‌ها، معاون رییس دولت موقت طالبان را در سفر به ازبکستان همراهی می‌کنند. در ارتباط با سفر جاری هیات بلندپایه طالبان به ازبکستان ، سخنگوی این گروه همچنین اعلام کرده است: "دستور کار مذاکرات افغانستان و ازبکستان ، گسترش روابط تجاری دوکشور ، ترانزیت ، راه‌آهن و دیگر مسائل سیاسی و اقتصادی است.

 پیش از این هیات هایی از دولت موقت طالبان به ایران ، روسیه ، ترکمنستان ، ترکیه و حتی دوحه قطر سفر کرده اند. هدف از انجام این سفرها ، دادن اطمینان به کشورهای همسایه و کشورهای ذینفع در امور افغانستان در زمینه سیاست خارجی و ایجاد ثبات و امنیت در داخل افغانستان و در مرزهای این کشورها است. در عین حال ، موضوع بارگیری نیز مطرح است .

دولت موقت طالبان که تاکنون از سوی هیچ یک از کشورهای منطقه و جهان به رسمیت شناخته نشده است، تلاش می کنند ضمن رایزنی ها با کشورهای منطقه ، به این کشورها به ویژه در قبال مسائل مختلف به ویژه امنیت در مرزهای افغانستان با کشورهای همسایه اطمینان لازم را بدهند.

یکی از مهمترین انتظارات کشورهای منطقه و جهان از دولت موقت طالبان برای به رسمیت شناختن گروه طالبان در افغانستان ، تاسیس یک دولت فراگیر در این کشور اعلام شده است.

با وجود آن که دولت موقت طالبان تاکنون نتوانسته است به این تعهد خود عمل کند ، به گمانه زنی با کشورهای منطقه روی آورده است. در این میان ، مقام های ازبکستان و حتی تاجیکستان - که دوکشور آسیای مرکزی هم مرز با افغانستان هستند - از  تجمع هزاران شبه نظامی گروه تروریستی داعش در مرزهای این دوکشور با افغانستان به شدت نگران هستند.

مقام های ازبکستان وتاجیکستان پیش از این بارها نگرانی های خود را در این زمینه ابراز داشته اند. این درحالی است که انفجارهای اخیر در مساجد شیعیان در افغانستان توسط گروه تروریستی داعش صورت گرفته است.

دولت موقت طالبان در افغانستان به رغم تعهدهایی که در این زمینه به کشورهای منطقه و جهان داده است ، تاکنون نتوانسته است به هیچیک از تعهدات خود عمل کند. همین موضوع نگرانی های مقام های جمهوری های آسیای مرکزی را تشدید کرده است. در عین حال ، دولتمردان ازبک و تاجیک تلاش می کنند از دولت موقت طالبان در افغانستان در زمینه مراقبت از مرزها و نفوذ گروه تروریستی داعش به آسیای مرکزی تعهدات لازم را دریافت کنند. این در حالی است که رهبران گروه طالبان همواره اعلام می کنند که مواضع خود را در قبال بسیاری ازمسائل سیاسی اصلاح کرده اند.

در همین ارتباط ، "مولوی نعیم الحق حقانی" کارشناس برجسته و مشهور امور طالبان با توجه به گمانه زنی های دولت موقت طالبان با کشورهای همسایه افغانستان ، گفته است:"امارت اسلامی بیشتر ازگزینه جنگ به گزینه صلح و مذاکرات تاکید دارد ، البته این امر به طرف ها بستگی دارد که تا چه اندازه حقایق میدانی را درک کنند و بر اساس آن تصمیم بگیرند".

به هر حال ، در جریان سفرهای نمایندگان طالبان به کشورهای همسایه افغانستان ، موضوعات مشترک زیادی وجود دارد که مطرح می شود. با وجود این ، چنین به نظر می رسد که برخی دخالت های خارجی شرایط خاصی را بر دولت موقت طالبان تحمیل می کند که به ناکامی های طالبان به تعهداتش در افغانستان منجر می شود. بدیهی است که در صورت ادامه دخالت های خارجی ، علاوه بر ناکامی های دولت موقت طالبان ، انتظارات دولت های مداخله گر بیش از پیش افشا و زمینه های رسوایی منطقه ای و جهانی اسن دسته از کشورها را فراهم خواهد کرد.

 

بیشتر بخوانید:

کلیدواژه